Pages

02 February 2007

Politički korektno

Ovde.

6 comments:

Anonymous said...

Vise lici na govor mrznje

Lighthouse said...

Da, i meni to pomalo izgleda kao ostrašćeni govor protiv "političke korektnosti". Uz sva zastranjivanja, taj koncept - ili ono što bi od njega trebalo ostati posle jednog dobrog propitivanja njegovih efekata, dobrih i loših strana, uspeha i zastranjivanja - jeste neophodan u sve složenijem i međusobno sve više ispretpletenom svetu. Ali, gde naći pravu meru između opravdanog zahteva da se ne podsmevaš nekome zato što (hranu koja je baš za takvu upotrebu idealno iseckana i ispržena) jede štapićima, i zastranjivanja tipa "native Americans" (kao da svi ali svi rođeni u SAD nisu "native", i kao da su Američki Indijanci tamo baš oduvek, a ne i sami potomci "dođoša", pa onih pre 15.000 ili onih pre 150 godina, skoro svejedno).

Anonymous said...

Sjajno :))

Lighthouse said...

Nervira me podela na starosedeoce i dođoše, ko god da je pravi. Priča se, Evropljani su došli u Ameriku, Kabiljani su došli u GB i Holandiju, Srbi su došli u Hrvatsku, Krajišnici su došli u Vojvodinu, Albanci su došli na Kosovo, itd. Ama, svi smo mi negde, nekad i odnekud došli. Uvek je iza svake takve kuknjave o dobrim starosedeocima i zlim dođošima neki rasistički stereotip, neka težnja da se svi toliko međusobno različiti pojedinci strpaju u isti koš, najčešće s namerom da vlasnik stereotipa stekne neku nezasluženu prednost nad drugima.

Marko Paunović said...

Kod cele ove price najbolja stvar mi je to sto oni koji su do juce bili aktivni antirasisti sada misle da je sasvim ok davati dodatne podsticaje "ugrozenim manjinama".

Kao da je izjava "volim Crnce" ista manje rasisticka od izjave "mrzim Crnce". Obe zauzimaju stav prema osobi samo na osnovu boje koze.

Ipak, sto se PC-ja tice, mislim da je super sledeci primer. Pre 20-ak godina na jednom americkom univerzitetu (UPenn) uvedu pojam "date-rape"-a i definisu ga tako da se svako stupanje u seksualne odnose bez eksplicitne saglasnosti smatra silovanjem. Onda kazu da niko pod dejstvom ekvivalenta od 2 piva ne moze da da ekplicitnu saglasnost. Tek kad im je neko ukazao da tip koji je popio dva piva moze tuziti treznu devojku za silovanje, shvatili su da su omanuli. Posto u svoj svojoj gluposti i zastranjenosti nisu hteli da u odredbi kazu da se odnosi samo na devojke (feministkinje su bile protiv), onda su potpuno izbrisali tu odredbu. Inace, kazna je trebalo da bude izbacivanje sa fakulteta.

Suzana Ignjatović said...

Što se tiče date rape-a, tu je manje reč o PC-ju, a više o kriminalizaciji lične sfere pod uticajem radikalne paradigme u feminizmu. Njihovo lobiranje pod firmom da je "lično političko" dovela je do toga da nije dozvoljeno razmišljati o dogovorno-pregovorno-ugovornim odnosima među individuama. Sve je, što bi one rekle, toujours deja, uvek-već definisano odnosima moći, patrijarhata, asimetrije moći.. nastaju kategorije kao što je silovanje u braku, date rape i slično. Minuciozno se kategorizuje (i kriminalizuje) svaki aspekt privatnosti.

Podrazumeva se da celu priču prati i odgovarajući PC, prikladna terminologija za žrtve, silovatelje itd.