Pages

16 February 2007

Nacionalne sportske penzije

To je logički samoporažavajuća politika. Ako sportista vredi, onda je zaradio dovoljno novca da mu ova penzija ne treba. Ako nije zaradio tokom karijere znači da njegov doprinos nije veliki, što znači da penziju ne zaslužuje. U sportu su zasluge jasne, jer se kvalitet proceni lakše nego u drugim zanimanjima, a tržište je slobodno i to na globalnom nivou.

Sada neko može reći "Ali šta je sa malim sportovima koji nisu plaćeni kao fudbal ili košarka?" Ti sportovi su plaćeni baš koliko treba da budu. Koliko ljudi prati boćanje toliko je boćanje plaćeno. To se onda prenosi i na težinu uspevanja u nekom sportu. Lakše je biti prvak sveta u streljaštvu ili osvojiti olimpijsku medalju u veslanju nego postati fudbaler nekog srpskog prvoligaša ili evropskog drugoligaša. Kako znam? Tako što ovi drugi zarađuju više. Ovi koji ne veruju u mudrost tržišta ili misle da se kvalitet ne pretoči uvek u materijalno mogu da se uvere u ovo pešice, ako uporede koliko dece pokuša da igra fudbal a koliko streljaštvo. A onda, koliko ovi izabrani, najtalentovaniji i najsrećniji budući fudbaleri ili košarkaši treba da rade da bi došli do nivoa za drugu ligu.

Uvek se slatko nasmejem kada čujem da je recimo avio-modelar Ivan Kolić proglašen za najboljieg sportistu Srbije, dok je Dejan Stanković na nekom osmom mestu. Jer Kolić je prvak sveta, a Stanković samo jedan od fudbalera Intera. Isto je i sa doprinosima ugledu zemlje (čak iako prihvatimo da to treba nekako preko sporta promovisati). Ko je u svetu ikada čuo za Jasnu Šekarić, bez obzira na sve njene medalje? Nisam bio lenj pa sam na Google fightu za primer uporedio svetskog prvaka Jasnu Šekarić i Marka Pantelića, fudbalera berlinske Herte, koji nikada neće dobiti nacionalnu penziju. Rezultat govori.

8 comments:

Lighthouse said...

Nemam komentar, ali imam par pitanja:

1. Šta ćemo s tim da je do pre koju godinu, ili deceniju, u nekim sportovima profesionalizam bio podstican, u nekim tolerisan, a u nekim zabranjen?

2. Znate li, Slaviša, koliko trenira jedan vaterpolista, u poređenju s fudbalerom, istog ranga?

3. Kad je o nacionalnim penzijama već reč, zar nema neke razlike između onih koji jesu i onih koji nisu igrali za reprezentaciju, ma koliko matcheva imali na Googlu?

Lighthouse said...

I još jedno pitanje: jeste li uporedili (na Google Fightu) Karla Marxa i Adama Smitha? Probajte. I šta ćemo sad? Kome nacionalna penzija?

Slaviša Tasić said...

1. Ne znam

2. Znam: a) trenira manje; b) mnogo manje dece igra vaterpolo pa je tu uspeh lakši. A svetsko tržište vaterpola se svodi na Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku, zato se medalje lako osvajaju, ali zato je i plaćeno koliko je plaćeno. Samo smo mi i Mađari u zabludi da je vaterpolo nešto bitan.

Ali bolje bi bilo da sada ja pitam zna li jedan vaterpolista koliko radi jedan rudar dnevno? Dakle nije bitno koliko ko trenira nego čiji je talenat redak resurs.

3. To ako se računa da se samo igranjem za reprezentaciju predstavlja zemlja. Ali Jelena Janković ne igra za reprezentaciju nego za sebe i predstavlja zemlju efektnije nego svi vaterpolisti strelci i aviomodelari zajedno.

4. Google je ovde merilo popularnosti, ne pokazuje ko je bolji ili u pravu. Pokazuje da je Marx popularniji od Smitha, ili da Marx predstavlja Nemačku više nego Smith Škotsku.

Anonymous said...

Argument je jos jaci kada u obzir uzmes koliko vec drzava u drzavna preduzeca ulazu u te sportiste i sportske klubove.

Lighthouse said...

Ad 1
Do pre koju deceniju profesionalcima je bio zabranjen pristup na Olimpijske igre. Do pre petnaestak godina, odlazak sportista iz SFRJ u profesionalne klubove u inostranstvu je bio ili zabranjen ili limitiran (npr. posle 28).

Ad 2a
Trenira više, češće, duže i teže. Savetujem obilazak odgovarajućih treninga. Na Banjici možete videti kako trinaestogodišnjaci hodaju po vodi a niko od njih se ne zove Isus.

Ad 2b
Pravo tržište vaterpola je u Italiji, Španiji i Grčkoj, delimično i u Kaliforniji. No, slažem se da je redak resurs ne ono što se retko nalazi i teško stiče ali malo koga interesuje, nego ono što mnogi traže a nedovoljno se nudi. Vaterpolo nije toliko zanimljiv sport za gledanje i zato je tržišna vrednost te robe mnogo niža od fudbala ili košarke.

Ad 3
Ne bi li trebalo više puta razmisliti pre potpunog ukidanja institucije koja postoji još od antičke Grčke (npr. u Atini doživotno besplatna hrana u Pritaneju i niz drugih privilegija za olimpijske pobednike)? A Jelena Janković igra pre svega za pare a ne za reprezentaciju. Igranje za reprezentaciju se nikad nije plaćalo (ili samo simbolično) pa nekakva nagrada ima smisla.

Ad 4
Dakle, ulica Karl Marx Allee u Potsdamu ne treba da promeni ime?

5. Shvatam ja da je ideja vašeg posta potpuna profesionalizacija sporta i njegovo, bez ostatka, izlaganje zakonima tržišta. Problem su "prelazne i završne odredbe" akta o prelasku na takav sistem.

Andrej Stanimirović said...

Lighthouse, ideja je potpuna profesionalizacija i privatizacija svega i izlaganje zakonima tržišta svega, bez ostatka. Naravno, privatno imate pravo da trenirate koliko hoćete i novčano pomažete koga god hoćete. Svoju privatnu ulicu moći ćete da zovete kako god Vam se svidja.
Prelazne i završne odredbe su utoliko veći problem ukoliko je mislilac zaklonjen od zakona tržišta, odnosno ukoliko je plaćenik države. Inače, nema većih problema. Zašto bi stavljanje tačke na sveopštu pljačku bilo problem?

Goran said...

Ako sportista vredi, onda je zaradio dovoljno novca da mu ova penzija ne treba. Ako nije zaradio tokom karijere znači da njegov doprinos nije veliki, što znači da penziju ne zaslužuje.
Prema ovome niko po tebi na zasluzuje penziju, jel tako?
Fudbaleri ne, ali veslaci koji sa po lupam 10000din mesecno pobede ili donesu medelju sa O.I. itekako zasluziju!

Goran said...

Ako sportista vredi, onda je zaradio dovoljno novca da mu ova penzija ne treba. Ako nije zaradio tokom karijere znači da njegov doprinos nije veliki, što znači da penziju ne zaslužuje.
Po tebi onda nike ne zasluzuje penziju.
Po meni fudbaleri i ne zasluzuju ako ne osvoje medalju, a veslaci itekako.
Ako oni sa lupam po 10000din mesecno donesu medalju sa O.I. a ovi sa ulaganjima od par miliona ne, onda nek se zapitaju zasto!