Pages

15 February 2007

Globalno zagrevanje

Negiranje globalnog zagrevanja bi bilo kao negirati Holokaust. Razlika je samo što jedni negiraju prošlost, drugi budućnost.
Ellen Goodman, kolumnist

Globalno zagrevanje je lažni mit i svaka ozbiljna osoba i naučnik to kaže.
Vaclav Klaus, predsednik


Ovo su dve izjave date gotovo isti dan. Nijedan od njih nije klimatolog niti blizu tome. Kako su onda ovako sigurni? Isto kao što je i Stiglitz siguran da je kineska spora reforma bolja od poljske šok terapije. Sve više verujem da su političke ideologije ugrađene u DNK, a to što mislimo o pojedinim pitanjima je samo posledica.

Najbolji komentar za koji znam je ovaj Dona Boudreauxa. Ekonomisti ne znaju kako da izmere globalno zagrevanje ili njegove uzroke. Klimatolozi umeju da izmere, ali po pravilu ne razumeju strukturu podsticaja u ekonomiji. Pre nego što preporuče da države treba nešto da preduzmu treba razumeti motive političara koji donose odluke i odgovore tržišta na razne mere, uključujući i moguće nepredvidive i neželjene posledice.

1 comment:

Ivan Jankovic said...

Da, priznajem da je to lagodna pozicija; lagano osporiti kompetenciju klimatologa da se bave ekonomskim procenama "cak i da je zagrevanje stvarno" i to je to.

Ali,mislim da ekonomisti i drustveni naucnici mogu mnogo vise od toga. Mogu da analiziraju ideoloske premise ekoloskog pokreta koji prerasta u neku vrstu novog komunizma, samo bez drzave ali sa nadom da ce instrumentalizovati sve vodece svetske politicare i voditi formiranju svetske vlade i jacanju globalnih regulacija.

U tom smislu se naranvo moze, poptuno smekerski, reci da ce "Kjoto doneti vise stete nego koristi" i zavrsena prica. Ali, problem je sto u Kjoto ne veruju ni njegovi zagovornici. On je za njih samo prvi korak ka daljoj regulaciji. Sirak je reako da je Kjoto "osnova buduceg svetskog upravljanja". Vec sutra ce oni reci, pa hajde da smanjimo emisije jos pet puta, posto je ovo nedovoljno. Mislim da je pogresno prepustiti zelenima ideoloski i moralni teren, a povuci se samo na tu poslednju liniju cost-benefit-analize-kako-god-da-stoji-s-klimom. Ne mora neko da bude strucnjak za klimu da bi video do koje mere se ta nauka zloupotrebljava i politizuje da bi se sirile katastroficke vesti. Dovoljno je da bude zainteresovani laik.