Pages

11 January 2007

Ekonomisti o politici

Teskt Branka Milanovića i reakcija Vlade Gligorova. Glavno pitanje je da li je SRS "sistemska" stranka. Milanović kaže da nije, Gligorov kaže da ako SRS nije, onda po istim kriterijumima ni neke druge kao DS ili DSS nisu.

Ja vidim zašto je SRS ekstremna, ali ne vidim zašto nije sistemska. To su postali na izborima 2000. godine kada su posle prebrojavanja glasova među prvima proglasili Koštunicu pobednikom. Par godina kasnije DS je manipulisao poslaničkim karticama i glasanjem u Skupštini Srbije. Po pitanju prihvatanja pravila igre izborne demokratije, SRS je jedna od boljih na srpskoj političkoj sceni.

2 comments:

Anonymous said...

Pa dobro to i Branko kaze, priznali su rezultate 2,000-te. Ali posle dodaje da u vise navrata nisu. Sto je izuzetak koji potvrdjuje pravilo ili ga demantuje. Ili oboje.

Iskreno ja ne znam ko je od njih dvojice u pravu. Na prvom mestu ne znam zasto je bitno da se proceni da li je neka stranka sistemska ili nije. Hoce da dobiju prefix ako se svi slozimo, NSRS (Nesistemska Srspska Radi...) ili SLDP. Mozda aludiraju da nesistemske stranke treba da se trude da postanu sistemske ili obrnuto.

Drugim recima, svedoci smo krize kreativnosti kroz koju prolaze intelektualci. Ceo zivot rade po nekim think-tank-ovima i o svemu su vec debatovali, da je doslo vreme da zvacu i o necemu sto je bitno samo njima. Predpostavljam da je to sudbina i cenjenoj gospodi Gligorov-Milanovic kao i vecini intelektualaca (slave included).

Mislim da ne treba upasti u zamku i sada zauzimati pozicije, tipa Gligorov je u pravu ili Branko je zakon.

U njihovim godinama bolje im je da nadju nesto mlado da prcaju nego sto se smaraju sa sistemnoscu SRS-a. Ali stvarno.

Anonymous said...

A sta uopste znaci "sistemska stranka"???