Pages

30 November 2006

Viši državni interesi

Ovo je vest sa B92:
Festival autorskog filma nije sinoć zvanično otvoren jednim kineskim filmom jer Srbija ne želi da se sukobljava s Kinom. Razlog je zahtev Ambasade Kine da film ne bude prikazan jer sadrži necenzurisane dokumentarne snimke događaja na Tjenanmenu 1989. To su vlasti Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova, prihvatile i film nije prikazan "zbog viših državnih interesa". Uprkos protivljenju vlasti Kine, film je prikazan na festivalu u Kanu i u Sloveniji.

A ovo je novi Ustav Srbije:
Члан 46.

Јемчи се слобода мишљења и изражавања, као и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештењa и идеје.
Слобода изражавања може се законом ограничити, ако је то неопходно ради заштите права и угледа других, чувања ауторитета и непристрасности суда и заштите јавног здравља, морала демократског друштва и националне безбедности Републике Србије.

Dakle ne može se sloboda ograničiti zbog državnih interesa. Jasno piše kada može, i to samo zakonom.

A evo i s kim se Srbija sprijateljuje po cenu gušenja sloboda i kršenja sopstvenog Ustava. Sa režimom koji je baš juče izvršio smrtnu kaznu nad liderom jedne od malih ne-državnih religija.

Formalno, Ustav i nije prekršen jer film nije zabranjen. Vest kaže ovo:
U saopštenju Ministarstvo inostranih poslova organizatoru Festivala sugeriše da film ne bude prikazan zbog viših državnih interesa.
Dakle reč je o sugestiji i o samocenzuri kao reakciji na sugestiju. Da je prikazivanje pokušano, ne verujem da bi neko poslao policiju da spreči. Ali ne znam da li je to bolje ili gore od proste cenzure.

6 comments:

Anonymous said...

Koja sramota za organizatore festivala.

Sta je naravoucenije?

Festivali se finansiraju iz budzeta. Organizatoru je vaznije par hiljada evra od slobode govora.

Da se ovaj festival (ne daj boze) finansira iz privatnih sredstava, organizatori bi jedva cekali da vlada pokusa da zabrani neki film. Vece interesovanje, visi prihod.

Ovako, drugovi umetnici, konstantnim plakanjem za drzavnim novcem i dobijaju ono sto su zasluzili. Cinovnicku platu i zero respect.

Anonymous said...

Da li je moguce da mi jos uvek imamo "drzavne festivale"? Sramota za nase drustvo. HOCE LI KONACNO DOCI NOVA GENERACIJA VLASTODRZACA KOJOJ VLAST NECE BITI OPIJUM? U ponedeljak je bio jedan clanak u Politici o tome kako je svedski ministar odbrane morao da vrati drzavi novac koji je potrosio za taksi koji ga je dovozio na posao, jer je po pravilniku svedske vlade morao da koristi najekonomicnije sredstvo prevoza - u njegovom slucaju - metro. Zamislite nase "drzavnike" da koriste javni prevoz. Kad bi neko to pokusao, smatrali bi ga za najvecu budalu, a ako bi taj (imaginarni funkcioner) bio uporan u uvodjenju novih navika u Srbiji, onda bi ga isterali iz Vlade, mozda i ubili. Dirnuo je u sukus vlasti - privilegije.

Anonymous said...

Usput, pokusao sam da ostavim slican komentar o drzavnom festivalu na B92 ali ga nisu objavili. Siguran sam da nisam jedini.

Toliko o cenzuri. Doduse, radi se o privatnom mediju pa jedino sto mogu da uradim je da ga bojkotujem.

Anonymous said...

da li se jos nekome desava slicno sa komentarima na B92?... Povremeno vidjam jako dobre trzisne komentare ali samo na ekonomskim temama... i ne u onoj meri kao ranije...

Slaviša Tasić said...

Meni se dogadja kad komentrisem Cedu.

Ivan Jankovic said...

ja sam bio banovan na b 92 forumu kad sam se upitao u jednom komentaru zasto se b 92 cudno ponasa oko kampanje za referendum, menjajuci i naknadno falsifikujuci sopstvene vesti u kojima se implicitno optuzuje vlada za kradju. bez obrazlozenja su me banovali.