Pages

23 September 2006

Zaslužni umetnici

Iz Blica:

Umetnici Srbije, oni koje predloži posebna komisija, po najnovijoj odluci Vlade, imaće pravo na doživotnu nacionalnu penziju i bezbrižnu starost jer će, prema prvim računicama, ček odabranih vredeti najmanje 100.000 dinara. Status najzaslužnijih sticaće se prema precizno određenim kriterijumima. To će procenjivati devetočlana komisija koju će imenovati Vlada Srbije.


Sve reakcije citirane u Blicu su pozitivne. Omiljena mi je ova:

Mileta Prodanivić, profesor FLU:
"Vrlo lep potez Vlade. Na neki način njime se nastavlja dobra sovjetska (Sic!) tradicija državnih umetnika, ali ja ne vidim kako bi to tehnički moglo da se izvede... Ne znam ni kako bi Vlada našla pouzdane ljude da izmere nečiji doprinos."

Evo kako Vlada može naći pouzdane ljude da izmere nečiji doprinos. Neka svih 8 miliona ljudi u Srbiji stalno procenjuje ko im koliko vredi tako što će plaćati pozorišne i koncertne ulaznice, kupovati slike, knjige, itd. Oni čiji se predstave, koncerti, knjige prodaju najbolje će otprilike i zaraditi najviše. A onda mogu nešto uplaćivati i u privatni penzioni fond za dodatnu, (dostojanstvenu) penziju ako hoće.

A oni koji ne mogu tako da zarade, razmislili bi o promeni zanimanja.

3 comments:

Anonymous said...

majku mu nisam znao da je Panonski toliko plodonosan autor.

Anonymous said...

Skandalozno, naravno, ali i podjednako duhovito.

Mira Stupica (to je ona vlasnica kafica sa kalisa) ne moze sebi da oprosti sto tih sto soma nece bas moci da iskoristi onako kvalitetno kao sto je planirala. Kapira da ce da se ovajdi za 1,2 - 2,4 miliona bruto (a mozda i krace ako se uredba ne usvoji danas), pa joj malo. Zato predlaze da se izraubovanim glumcima podele pocasni doktorati, titule, i mesto pored karadjordjevica tokom rucka za vreme drzavnih praznika.

Suzana Ignjatović said...

Čini mi se da je Mileta jedini ponudio sarkastičan a ne pozitivan odgovor. Koliko znam, čovek je pisao radove u kojima ispeva i kritikuje državnu umetnost socijalizma. I ne samo sovjetsku, već sve varijante državnih, državotvornih, državno podržanih umjetnosti...