Pages

29 September 2006

Donald Boudreaux i doktrina trgovinskog bilansa

Ekonomistima je poznato Smitovo opovrgavanje doktrine trgovinskog bilansa, po kojoj je bolje izvoziti što više a uvoziti što manje. To Smit naziva "sofisterijom kojom su advokati proizvođača pomutili zdrav razum čovečanstva", a opovrgava je dokazivanjem da svako od nas želi da dobije što više a proizvede što manje, a da "što je mudrost u vođenju jednog domaćinstva jedva može biti ludost u upravljanju velikim kraljevstvom". To bi značilo da je uvoz odlična stvar, a izvoz samo cena koju plaćamo da bi mogli da uvozimo ono što nam nedostaje. Međutim, i danas, 230 godina posle Bogatstva naroda, stara 17-vekovna merkantilistička glupost o štetnosti uvoza dominira glavama i naših i stranih kreatora ekonomske politike.

Želim na podelim sa vama način, lucidan, otrovan i jezgrovit kao i uvek, na koji se Donald Boudreaux potpuno smitovski obračunava sa jednim ovakvim zahtevom u Americi. Pošto je u Washington Timesu jedan analitičar njihovog "Poslovno-industrijskog saveta", ponovo izneo zebnje zbog "masivnog talasa uvoza iz Azije" i "masivnog odliva kapitala i tehnologija ka Pekingu", Bodreaux šalje Washington Timesu pismo sledeće sadržine:

24 September 2006

Editor, The Washington Times


Dear Editor:

By lamenting American imports ("NAFTA highway or new silk road?" Sept. 24), William Hawkins implies that trade's benefits are measured in exports and its costs measured in imports. But if the purpose of economic activity truly were to produce and sell as much as possible in exchange for as few goods and services as possible, workers would clamor to work longer hours for lower wages - and they'd applaud whenever the purchasing power of their wages falls.

I suggest that you test the consistency of Hawkins's belief by paying for all of his future contributions to your newspaper with Monopoly money. If he really believes what he writes, Hawkins will be thrilled to exchange the fruits of his labor for scrip that he can never exchange for goods and services.

Sincerely, Donald J. Boudreaux

Razmišljam - ako bi se ovaj Boudreaux-ov predlog šire primenio, mislim da bi proizvođači Monopola napravili strašne profite u Srbiji!

No comments: