Pages

04 August 2006

Antisemitizam levice

Među najglasnijima u osudi Izraela, danas kao i pre dve-tri dsecenije, su levičarske grupe na Zapadu. One svoju osudu izvode uglavnom iz standardnih levičarskih anti-imperijalističkih stereotipa: Izrael je nasilnik i moćni ekploatator a palestinski narod je žrtva. Još kad dodamo tome činejnicu da je podržan od strane Amerike, stvar postaje jasna.

Tomas Haury trdi u svom zanimljivom tekstu o antisemitizmu levice da je pogrešna mejnstrim teorija o rasističkom poreklu ove ideologije. Ona po Haurijy potiče iz otpora prema modernom društvu i kapitalizmu. Stari XIX vekovni antisemitizam i onaj u Hitlerovoj Nemačkoj proistekli su iz nerazumevanja modernog kapitalizma; Nemci su bili ponosni na svoju industriju i manufakture, na ono što su videli kao "produktivan rad", dok su berzanske spekulacije i bankarstvo, gde su dominirali Jevreji, sa sujeverjem otpisivali kao štetočinsku i zavereničku aktivnost (Lord Kejnz se slagao sa njima). Zato su Jevreje i doživljavali kao krvopije i parazite.

Današnji anti-cionizam je takođe derivat tog antikapitalističkog resnatimana, samo u njegovom pomodnijem, antimperijalističkom ruhu, često kombinovan sa jednako popularnim antiamerikanizmom.

1 comment:

Anonymous said...

Cini mi se da je to samo jedan od "povoda" za anti-semitizam, a ne stvarni razlog. Ako pogledamo kroz istoriju, Hitler nije voleo Jevreje zato sto su bankari i bave se finansijama, ali u carskoj rusiji su Jevreji bili progonjeni zbog toga sto su komunisti, u komunistickoj Rusiji zato sto su kapitalisti. Poljaci i Ukrajinci ih nisu voleli zato sto su bili relativno zatvoreni kao drustvo. U Sjedinjenim Drzavama i mnogim hriscaniskim drzavama anti-semitizam je i danas jak u odredjenim krugovima, uglavnom zato sto su navodno "Jevreji razapeli Isusa na krst". Pokusaj pronalaska razloga za anti-semitizam je apsurdan i uzaludan posao. To je osecanje mrznje za koje, u zajednicama gde postoji, ne treba razlog. Jevreji se mrze zato sto su Jevreji. Vecina tih ljudi ne poznaje niti jednog Jevrejina.