Pages

01 October 2013

Prvi u svetu

Srbija lider u konzumaciji cigareta.


14 comments:

hasd said...

Sloveni!:)

bodža said...

Turci podbacili :)

Nemanja said...

Ako punoletnih stanovnika u RS ima 5.923.734, paklica sadrzi 20 cigareta, i drzava na svaku paklicu uzme 1 euro na akcize i poreze (optimisticna pretpostavka), onda drzava od pusaca godisnje zaradjuje skoro MILIJARDU evra, tacnije oko 850 miliona evra!

Kako sve vise evra biva oteto tako Sauronov prsten (citaj vlast) postaje mocniji a moc nejakih da ga obuzdaju sve manja, dok je politicki sistem pobio sve hobite.

I zasto se onda protiviti porezu i akcizama na cigarete? Pa kod nas su najjeftinije u regionu, rece neko onomad? Avaj, mozda zato sto hranis drzavne pijavice sa milijardu evra tvojih para za koje ne dobijas racun

Navuhodonosor said...

Žalosno :( Ne postoji ništa gluplje na ovom svetu od pušenja.

Unknown said...

Ako trazimo patern ispada da karakteristika "pravoslavni" ima veliku snagu.

Vladimir said...

Ovi narodi puše ko Turci!

@Navuhodonosor

Vi ste mizogin i homofob. :)

Speaker said...

@Jugoslav Krstić
Da, to je prva stvar koja mi je pala na pamet, koji je tu udeo stresa, a koji hedonizma u pravoslavnim kulturama, i kakav je međuodnos visokog nivoa stresa, pod uslovom da je to dominantan faktor u nikotinskoj adikciji (a čista intuicija, bez ikakve faktualne podloge osim vlastitog pušačkog iskustva koje se, srećom, davno završilo i posmatranja drugih ljudi, govori mi da je miks verovatno 70-30 ili, čak, 80-20 u korist stresa) i kolektivističke, autoritarne i, sudeći po katastrofalnom ekonomskom učinku i tragičnim političkim prilikama u novijoj istoriji ovih država, za kapitalizam i tehnološko društvo eminentno nepogodne pravoslavne kulture i mentaliteta? Ili nije po sredi toliko intenzitet socijalnog stresa, već nemogućnost da se on sublimira i kanališe u nekom konstruktivnom smeru? Ima li lokalni trust mozgova neke sugestije za elaboraciju? :))

tiki said...

a nikom nije palo a pamet da dobar dio Hr puši sa srpskim markicama ,jerbo su cigare u hr znatno skuplje . A bit će toga i više, u hr već 30 % sami pune cigare ... jedna od boljih "porezno izvoznih grana" da ti stranci plaćaju porez je cigara i benzin

Speaker said...

@tiki
Evo kako jedan surovi praktičar može efikasno da potkopa sve isprazne tlapnje nas "teoriopata" :)) Nisam imao pojma da je "nezvanični uvoz" ove droge iz Čedistana u Ujkoland tako živahan da to može da značajno utiče na statistike, ali zvuči logično :)) S druge strane, kad god dođem u Beograd, nekako imam utisak da ceo grad puši (a pritom je država u kojoj momentalno živim jedno od slabijih uporišta antipušačkog socijalnoinženjerskog fašizma u EU), pa ne bih rekao da je baš sva zasluga na hrvatskim švercerima :)) Uzgred, da malo poduprem "pravoslavnu hipotezu", u kavkaskim pravoslavnim i kvazi-pravoslavnim državama (Jermeni imaju samostalnu "apostolsku" crkvu, koja tehnički nije pravoslavna, ali njihovi popovi, liturgija i generalan mentalitet naroda za nekog ko dobro poznaje pravoslavce odaju pouzdane znake prepoznavanja :)) ), puši se vrlo sličnim intenzitetom kao na Balkanu, to jest, ako oko vas u svakom trenutku nema barem nekoliko aktivnih pušača, biće da ste na diplomatskom prijemu :)))

Vladimir said...

Da parafraziram Lenjina - duvan je opijum za pravoslavni narod.

@Speaker
Jung je bio na korak da shvati zašto pravoslavni narodi toliko puše, ali avaj, umro je zbog preterane upotrebe patarenske lule. :)

Anonymous said...

Zašto vam je toliko veroispovest jaka korelacija,mnogo upadljivija je činjenica da su ovo sve bivše komunističke zemlje(sem Grčke).
Drugo precizno govoreći ovo je statistika o broju popušenih cigareta po odrasloj osobi,moguće je da je mali broj dece uzrok bar delimično,tj nizak natalitet.
Ipak mi je najupadljivije da su ovo sve države nerazvijenog građanskog društva,mahom ruralne,koje je emancipacija gr tipa zaobišla ne samo zato što dobrim delom pripadaju najarhaičnijoj verziji hrišćanstva nego zato što su prosto bili daleko fizički od tokova razvoja gr društva.
Pre 50 godina ni Italija ni Španija nisu bile ništa emancipovanije od pomenutih.
I još jedna opaska,jel moguće da nema Turske na spisku(il im veliki broj dece poboljšava statistiku).

Navuhodonosor said...

Pušenje uzrokuje mutacije na genu P53 koji reguliše deobu ćelija u ljudskom telu:
http://en.wikipedia.org/wiki/P53
Utvrđeno je da je taj gen dug i složen i zbog toga vrlo osetljiv na faktore sredine kao što su duvanski dim i UV zračenje a veoma je važan jer je zadužen za supresiju nekontrolisane deobe ćelija, takođe je utvrđeno da su mutacije gena P53 prisutne kod čak 50% ljudi obolelih od svih vrsta raka i da su 90% obolelih od raka pluća pušači i, nažalost, još uvek ne postoji tehnologija koja bi mogla da "popravi" oštećenje koje može da nastane na tom genu, znači jednom nastalo oštećenje tog gena je trajno, tako ja svima objašnjavam zašto ne treba pušiti, zašto u toku leta ne treba izlaziti na sunce između 9 i 16h i zašto se ne treba kvarcati u solarijumu.

Speaker said...

@MMiillaann
Jeste, Milane, ali korelacija između pravoslavlja i komunizma je takođe veoma ubedljiva, a kako je ofucana vizantijska kokoš ipak nešto starija od crvenog baziliskovog jajeta, ono bi moglo da bude makar nekakav uzrok srednjeg reda (o prirodi prvobitnog pokretača ćemo nekom drugom prilikom :)) ). I zašto mnoge druge zemlje sa jednako slabim kontaktom sa žarištima civilizacije, imaju mnogo manji "koeficijent boljševizma" od pravoslavaca? Ne znam, ali meni se uvek, priznajem, potpuno subjektivno, činilo da je pravoslavlje idealan supstrat za komunizam, pravi miks cezaropapizma, tj. u praksi, kulta države, mističkog impulsa, koji pogoduje eshatološkoj dimenziji komunizma i sličnih masovnih psihoza i snažnog kolektivizma koji prožima sve pore života. Nešto od toga je, naravno, prisutno i kod drugih sličnih "niže-monoteističkih" sekti, :) kao što su katoličanstvo ili razne varijante Islama (i nije uopšte slučajno da katoličke i muslimanske zemlje imaju sve veće probleme sa prilagođavanjem svetu kako globalni individualizam i liberalizacija napreduju), ali pravoslavci su ipak nekako šampioni, verovatno što im je podeljen nešto kompletniji set loših karata nego kod ovih ostalih, mada se muslimani intenzivno trude, i, kako imaju izrazito istorijsko zakašnjenje čak i za pravoslavcima, nije isključeno da će ih po nečemu prevazići, bilo po nekom novom masovno-ubilačkom totalitarnom ludilu sa teokratskim ukusom, ili tako što će postati tolika smetnja i problem raznim ozbiljnim igračima sa WMD da će neko krenuti da ih fokusirano i temeljito trebi i satire :))

andrijapfc said...

@MMiillaann

Sto se nataliteta kao uticaja tice - mozda, ali Japan npr. ima jos gore demografske probleme i stariju populaciju od Srbije, a pre 10ak godina su redovno bili na samom vrhu ovakvih lista, kao prvi ili drugi. Dakle nije samo to...