Pages

01 July 2013

Konkurencija

Stojim u redu u mesari u supermarketu iza starije gospođe (recimo, ima 70 godina) i slušam njen razgovor sa prodavcem (koji, recimo, ima 25-30 godina)..

Gdja: Dajte mi, molim Vas, pola kila mlevene junetine od ovog ovde parčeta.
Mesar: Važi.
Gdja: Vidite kako je lepo ovo danas, mogu ja da odredim od kojeg komada ćete mi samleti meso.
Mesar: Pa to je valjda oduvek bilo tako.
Gdja: A ne... Vi ste mladi, pa se ne sećate, ali nije to tako ranije bilo. Ranije je meso bilo već samleveno, pa mušterija nije ni znala šta tu u stvari ima. Tada si mogao da biraš koji komad će da ti samelju jedino ako si bio prijatelj sa mesarom, a ostali nisu mogli da biraju, nego šta ti zapadne. A sada, em mogu da biram komad, em ako mi se ne svidi meso, ako bude mnogo žilavo, ili bajato - odem u drugu prodavnicu. Hvala bogu, ima vas na svakom ćošku.
Mesar: Meni kažu kolege da je ranije bilo bolje.
Gdja: Pa jeste bilo bolje mesarima, jer su bili važni i mogli su da kradu, ali mušterijama je sigurno bolje sada.

8 comments:

elCoyote said...

Crv Sumnje: Ali gospođo, tada je hrana bila zdravija.
Gospoja: Nije!!!! Ko kaže????
Crv Sumnje: Pa mesar ti je upravo rekao da je meso bilo bolje.
Gospođa: Nije to rekao, čula sam.
Crv Sumnje: Pa tada jeste bilo bolje jer se stoka hranila travom, prekrupom i silažom i retko ko je koristio koncentrat jer je bio skup i ljudi su bili sumnjičavi prema novotarijama.
Danas se stoka hrani ostacima drugih životinja, daju im se antibiotici da bi bile zdravije, kljukaju se steroidima da bi brže rasle, koristi se lepak za meso da bi spajali manje komade u veće i tako ih skuplje prodavali, meso se uvozi ko zna odakle. Tadašnje oglabine su bile zdravije od današnjih bifteka.
Gospođa: Ali danas sama mogu da biram šta ću da kupim i gde ću da kupim. Imam izbor.
Crv Sumnje: Imate iluziju izbora. Birate između nekoliko velikih otkupljivača i uvoznika mesa koji sve rade po standardu i cilj im je profit sa što manjim troškovima. Pitam se gde se smanjuju troškovi?
Suštinski vam je manji izbor jer je proizvod skoro isti svuda samo se prodaje na više mesta.
Gospoja: Ništa ja to ne verujem.
Crv Sumnje: Danas možete da vidite mršavog mesara a nekada toga nije bilo. Šta vam to govori draga gospođo?

Marko Paunović said...

Da penzijaki sistem dozvoljava debelim mesarima da lako odu u invalidsku penziju? :)

tiki said...

dok ne dođe evropsa komisij pa uvedu marvena rodna i gender prava .
pa ne mož ti da biraš od muškog belog juneta (od muškog belog heteroseksualnog krščanskog farmera) nego građanine prvo da se uzme od stare islužene jalove kravetine iz lezbo uzgajališta . bez diskriminacije moli

Vladimir said...

@tiki

Jedino što možemo da dobijemo jeste "kurac od klonirane ovce Doli".

Speaker said...

Momci, danas ste zabavni, lezbo-uzgajališta i, ahem, da izvine dame, kurac od Doli, ću zapamtiti :)) Ali, svejedno, gospođa nije u pravu, kada je siroti, stari Speaker bio mali, dalekih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka (znam da je gotovo nemoguće zamisliti da je i Spaeker il Grande nekada bio dete, ali uložite taj nadljudski napor :) ) mama ga je iz raznoraznih razloga relativno često vodila na koju stotinu metara udaljeni Kalenić sa sobom (iako on, osim vrućih mekika, gotovo ništa tamo nije baš mario :) ), i, iako, istina, nismo išli u sve mesare, već samo u nekoliko "boljih", svuda je bila najnormalnija praksa da mušterija bira parče mesa koje želi da se samelje, i nikakvo "prijateljstvo" nije bilo potrebno. Kako je bilo izvan Vračara, ne znam, ali zar je to uopšte bitno kada je Vračar bio i ostao, što reče Jovanotti, l'ombelico del mondo? :))

Nemanja said...

Offtopic: Gosn. Aleksandar bi nas mogao udostojiti obradom teme kolko para drzava uzima na jednoj paklici cigareta

Koga god da sam pitao, niko nema pojma da na 1 paklicu od 200din, drzava uzima 139 din, ili skoro 3/4 cene!

Marko Paunović said...

Meni je najbolja stvar to sto u osnovicu za PDV ulazi i akciza. Pa placas porez na porez. :)

Aleksandar Stevanović said...

@ Nemanja

Nazalost komentatorskih blagih insinuacija, meni dim sve vise smeta, iako sam i sam bio svojevremeno porocan i tu i tamo trgovao u studentskim danima duvanskim proiyvodima. Tako da nema nista protiv da se udare trosarine na duvan, to mi je logicnije nego na naftu. Uz to nema opasnosti od evazije jer je u okruzenju skuplje.