Pages

26 April 2013

Zašto je Slovenija u krizi?

Slovenija nije u riziku bankrota zbog prevelikog zaduživanja - ona je zadužena manje od ostatka evrozone - već zbog velike količine sada nenaplativih kredita koje su njene banke odobrile.

Koje banke? Obratite pažnju na poslednju sliku (iz FT), onu u donjem desnom uglu. Ona pokazuje loše kredite kao procenat ukupnih, po vrsti banaka: puna crvena linija su domaće državne banke, plava su domaće privatne banke, i donja isprekidana crvena su strane banke.

Drugim rečima, Sloveniju u bankrot guraju: domaće državne banke, a samo nešto manje od njih, domaće privatne banke. Strane banke su se ponašale pametnije.

U Srbiji se više od decenije ispreda legenda o mudroj slovenačkoj politici očuvanja domaćih i posebno domaćih državnih banaka. Evo rezultata. Sada čekamo da isti izvori za slovenačku krizu optuže "neoliberalizam".




3 comments:

Anonymous said...

zasto tek od 2007 ove krive o procentu losih neneplativih kredita pocinju da divergiraju...sta se desilo pa su se odjednom pocele tako iracionalnije ponasati domace slovenacke banke narocito drzavne...ako neko ima predstavu...dal su pocele relativno agresivnije da kreditiraju gubitase i drzavu Sloveniju il...

Marko Paunović said...

Tada je tek pocela da se ispoljava razlika izmedju firmi kojima su davani krediti u prethodnom periodu.

Dakle, koliko ja znam, nisu tada poceli da vise finansiraju gubitase, vec je tek sa pocetkom krize postalo jasno da su naizgled dobre firme kojima su drzavne banke davale kredite u stvari u problemu.

Pavle Mihajlović said...

Cela poenta ACBT u tri reda. Marko oduševljavaš me :)