Pages

16 March 2013

Monopoli

Sve što treba da znate o monopolima i antimonopolskoj politici možete naučiti iz jednog naslova iz Guardiana 2007 godine:

Da li će MySpace ikada izgubiti monopol?

MySpace? Šta to beše? Ima monopol? Da prasneš u smeh.

Ili ovaj slučaj: Evropska unija je do skoro vodila antimonopolski postupak protiv Microsofta u vezi Internet Explorera. Blogger vodi razne statistike poseta i jedna od njih je i prema browseru -- tu mogu da vidim da je od posetilaca Tržišnog rešenja samo 12% na sajt došlo uz pomoć Explorera. Dok je komisija za konkurenciju završila postupak, monopolista je odavno prevaziđen.

Ključna greška iza opsesije monopolima je posmatranje ekonomske strukture statički umesto dinamički. Da, ako pogledate stanje u bilo kom trenutku, moguće je da postoje neke dominantne firme. Ali ako na ekonomiju gledate kao na proces, tok, ako konkurenciju posmatrate ne u ovom datom trenutku nego kroz vreme, vidite da se njena struktura neprestano menja. Ono što je juče bio monopol koji, kako izgleda Guardianu, "nikada" neće izgubiti svoju dominantnu poziciju, samo par godina kasnije može ličiti na dinosaurusa.

Jedini održivi monopol, monopol koji opstaje kroz vreme, je državni monopol: kada državna firma ima zakonski monopol ili kada država privatnoj firmi povlasticama i restrikcijama osigurava dominantnu poziciju.

Privatni tržišni monopoli su nužno privremeni. Čak i oni koji donekle potraju, to uspeju samo zato što se nisu ponašali monopolski, već su uspevali da još neko vreme budu inovativni i privlačni kupcima. Ali na još malo duži rok ih ništa ne može spasti.

9 comments:

Steinbrecher said...

Mislim da su Tržisno rešenje, Club von Neumann, Libek i Katalaksija uspostavili oligopol u oblasti protržišnih ekonomskih komentara i da je krajnje vreme da se po tom pitanju nešto preduzme. Recimo, da se subvencionišu J. B. Dušanić, N. Katić i dr. da i oni pišu protržišne komentare...

elCoyote said...

Frka oko browsera je marketinški trik. Malo ih je EU klepnula po đžepu i zapretila im, pa je MS napravio 3 verzije operativnog sistema Windows 8 (K, N i KN pri čemu nema razlike između verzija) da bi smirio strasti.
A u među vremenu je Microsoft kupio NOKIU, DELL, WISE i Citrix čime su postali monstrum u monopolizmu IT industrije.

mileusna said...

@elCoyote Verzije operativnog sistema nemaju ništa sa činjenicom da je Internet Explorer puko, a puko je. Ne znam ni odakle ti ovo za Dell niti Nokiju, nijedno nije tačno.

elCoyote said...

@mileusna
Da je IE sranje apsolutno si u pravu (koristim Operu od 98) ali nije pukao. IE ima standarni broj korisnika na svetskom nivou iz mnogo razloga ali dva najbitnija su administriranje grupnim polisama u korporativnom okruženju i korišćenje smart kartica za logovanje. Smanjenje procenta učešća IE u globalu je posledica povećanja korišćenja mobilnih uređaja.
Microsoft buys Dell

mileusna said...

@elCoyote "A u među vremenu je Microsoft kupio NOKIU, DELL" - To si ti napisao, ja sam rekao nije tačno.

Pad IE nema veze sa mobilnim platformama, to je druga kategorija koja se odvojeno gleda jer je i ponuda browsera potpuno drugačija, na mobilnim IE ne postoji a dominira Safari koga recimo na desktop platformama ima veoma malo.

U Srbiji više ne postoji sajt na koga dođe više od 20% poseta preko Internet Explorera, a kad to kažem, kažem na osnovu statistika i uzorka od oko 1.5M+ unique visits mesečno u koje imam uvid i to sa više sajtova. A ne tako davno IE je koristilo 80% posetilaca.

andrijapfc said...

Toliko price o Internet Exploreru (sto je slazem se, danas postalo deplasirano skroz), a nista o tome da Windows i dalje ima monopol na desktop racunarima :)

"Tehnoloski" monopoli (za razliku od "cisto privrednih" tipa drzavni monopol na prodaju alkohola kakav postoji u mnogim delovima Kanade) postoje mnogo vise iz tehnickih nego ekonomskih razloga, pa mislim da je diskusija o njima iz cisto ekonomske ili trzisne perspektive promasena.

U tom smislu, kada govorimo o Majkrosoftu, ovo:

,,Čak i oni koji donekle potraju, to uspeju samo zato što se nisu ponašali monopolski, već su uspevali da još neko vreme budu inovativni i privlačni kupcima.''

Zapravo nije tacno. Windows dominira i dalje na desktop racunarima ne zato sto je inovativan i inherentno bolji od konkurencije, vec zbog tehnoloskog "lock-in"-a:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lock-in_%28decision-making%29

MS Windows JESTE u jednom trenutku bio bolji od konkurencije (recimo negde tamo sredinom 90ih), i zahvaljujuci tome narastao je (,,potrefio'' se sa velikim rastom kompjuterske industrije uopste u tom periodu) i oko njega je nastao veliki ekosistem raznoraznih programa (a to je ono sto je bitno za korisnike; operativni sistem je "samo" ono sto omogucava rad tih programa). Od tada je napravljeno nekoliko operativnih sistema, objektivno daleko boljih od Windowsa (bar u datom trenutku), ali za uspesan IT ekosistem potrebno je ne dvoje nego njih par stotina. Kako da sasvim nov operativni sistem privuce programere aplikacija ako ima tek 0,001% trzista OS-ova? A kako da neko bez aplikacija poveca svoj udeo u trzistu? Itd. - vrzino kolo. Zato je Linux napravio svoj proboj na trzistu ne desktopa, vec web servera, jer se pojavio kao najbolja alternativa u trenutku kada je web tek rastao i kada je tek pocinjala potreba za pravljenjem velikih i snaznih servera. I zato su i iOS i Android napravili proboj, jer su je pojavili kao najbolja resenja u trenutku kada su se "pametni" mobilni uredjaji tek radjali, i kada je ceo taj ekosistem bio tek u nastajanju.

Tehnoloski monopol (ili skoro-monopol) moze da traje godinama, i decenijama, a bude rezultat inovativnosti samo u savrsenom trenutku (par meseci ili par godina), a ne tokom celog svog trajanja.

Nemanja said...

Niko od komentatorluka da se zapita zasto bi Myspace ili Facebook bili monopoli, a jos manje prirodni, kada ne postoje kljucni uslovi, visoke barijere pri ulasku u industriju.

Ti servisi koliko toliko valjaju upravo zato sto ih vrebaju "gladni" kompjuterski streberi iz svojih garaza.

elCoyote said...

..........Lako je bacati drvlje i kamenje na Microsoft . Oni su očigledno izgubili svoju dominantnu ulogu. Postali su gotovo nebitni. Opet, ja cenim ono što su postigli i znam koliko je to bilo teško uraditi. Oni su se dobro postavili što se tiče poslovne strane. Nikada nisu bili ambiciozni u pogledu proizvoda, kao što je trebalo da budu. Bil voli sebe da prikazuje kao čoveka posvećenog proizvodima, ali on to zapravo nije. On je biznismen. Pobeda u poslu za njega je bila važnija od stvaranja veličanstvenih proizvoda. Na kraju je postao najbogatiji čovek na svetu, i ako mu je to bio cilj, onda ga je postigao. Ali to nikada nije bio moj cilj i pitam se, posle svega, je li zaista bio i njegov. Divim mu se zbog kompanije koju je stvorio - impresivna je - i uživao sam u saradnji s njim. Bistar je i zapravo veoma duhovit. Ali u Microsoftovoj DNK nikada nisu bile društvene nauke i liberalna umetnost. Čak ni pošto su videli Mac, nisu umeli dobro da ga iskopiraju. Uopšte ga nisu shvatili. Imam svoju teoriju o tome zbog čega kompanije kao što je IBM ili Microsoft dožive pad. Kompanija sjajno radi svoje, inovira i postaje monopol ili nešto blizu toga u određenoj oblasti, a onda kvalitet proizvoda postaje manje važan. Kompanija počne da vrednuje sjajne prodavce, zato što oni mogu da povećaju prihode, a ne proizvodne inženjere i dizajnere. Zato na kraju kompanijom počnu da upravljaju prodavci. Džon Ejkers iz IBMa bio je pametan, elokventan, fantastičan prodavac, ali pojma nije imao o proizvodu. Isto se dogodilo i u Kseroksu. Kad prodavci upravljaju kompanijom, ljudi iz proizvodnje više nisu toliko važni, i mnogi od njih se jednostavno isključe. To se dogodilo u Appleu kada je došao Skali, za šta sam ja bio kriv, i desilo se kad je Balmer preuzeo Microsoft. Apple je imao sreće i vratio se u život, ali ne verujem da će se u Microsoftu bilo šta promeniti sve dok njime upravlja Balmer............

Walter Isaacson
Steve Jobs

kanura said...

Microsoft ili Windows (nemam pojma ko je ko i da li je to isto ili razlicito...) mozda i ima monopol ali samo zato sto ga drzava (drzave) podrzava.

A da li neko ima tehnicki monopol (sto ne postiji) me iskreno ne zanima, ako je neko dovoljno sposoban da napravi sebi monopol (kao sto je navodno windows to uspeo) neka se ponasa kao hoce.