Pages

17 January 2013

O prirodi konkurencije

Ovih dana imamo i malo tema koje su, kako bi se reklo, fundamentalne, temeljne. Jedna od stvari o kojima nismo pisali na blogu je priroda konkurencije. Vrlo često se ona na mikro nivou (koji jedini i postoji, ostalo su najčešće nategnute statističke apstrakcije) posmatra kao konkurencija između firmi u istoj grani ili između firmi koje proizvode supstitute. Na primer, konkurenti Pioniru u Srbiji su Bambi-Banat, Paraćinka, Simka, Štark, Ravanica, kada je reč o domaćim igračima, a u srpskoj ligi igraju i domaće ispostave stranih konditora. Dalji krug su supstituti, na primer proizvođači sladoleda, voćnih jogurta ili štagod neko koristio umesto čokolade ili keksa kada ima potrebu za slatkišima. Međutim, ovo gledište navodi na pogrešne zaključke, posebno one koji sebe doživljavaju kao velike inovatore ili majstore diferencijacije. Nije konkurencija samo ona koja proizvodi iste ili slične proizvode. Potrošač jednostavno ima određen nivo dohotka i on ga može potrošiti na različite načine. Činjenica da je u nekoj grani mala konkurencija ili da je u lokalu uopšte nema, uopšte ne znači da će neko dobro da zaradi. Ja kao potrošač pravim izbor da li ću izabrati da za diskrecioni deo svoje zarade idem u bioskop ili da jedem nekog skupljeg stanovnika morskih dubina. Ili da li ću da se vozim taksijem ili ću da upišem početni kurs francuskoj jezika? Izbor je ponekad između odlaska na skijanje i kupovine skupih cipela, na primer.

Ko ovo ne shvata obično pukne dosta para kada krene u sopstveni biznis.

3 comments:

DukeOfKarijes said...

ja na ovaj nacin shvatam i to sto se u mnogim gradovima kod nas vecina zlatara nalizi u jednoj ulici. One naravno jesu konkurenti medjusobno ali na taj su zajdno konkurenti drugim oblicima potrosnje.

Веља said...

То се у трговини зове кумулативна атрактивност и компатибилност продајног простора.
Очигледнији пример је да под једним кровом, у јединственом простору своју робу на продају нуди неколико трговачких, робних кућа. Купци шетају измећу полица и не могу да примете када су из једне трговине прешли у другу. Укупан ефекат за трговце је виши него што би био збир њихових промета да су на одвојеним локацијама.

Веља said...
This comment has been removed by the author.