Pages

18 December 2012

Slučaj Depardje

Između ostalog, slučaj i rasprave koje se oko njega vode ilustruju dve liberalima poznate stvari.

Prva, socijalizam i nacionalizam su srodne ideologije. Kad socijalistima ponestane argumenata, brzo se dosete patriotizma. Plaćanje poreza je, prema francuskom premijeru, "patriotska dužnost" i od bogatih Francuza se sada traži da svoj patriotizam dokazuju plaćanjem poreza od 75%. Depardje je, drugim rečima, izdajnik.

Druga, moralni i ekonomski argument za liberalizam su u savršenom skladu. Po jednima Francuska ovim porezom puca sebi u nogu, jer će tako oterati kapital iz zemlje, ubiti privatnu inicijativu i dugoročno uništiti podsticaje za preduzetništvo. Drugima ekonomske posledice i nisu u prvom planu, već jednostavno misle da je Depardje u pravu jer je porez od 75% čista pljačka (posebno kad znaju i kako se taj novac troši). I ekonomski i moralni rezon vode u isti zaključak.

4 comments:

ISNOGOOD said...

Stvari nisu crne i bele već se nalaze na kontinualnom valeru između crnog i belog.
75% Poreza na profit je suludo, ma koliko visoka bila osnovica od koje počinje da se primenjuje.

Ali da li ova situacija pokazuje ispravnost lebertarijanske logike?
Ne, nikako.

To što neko ko pokušava da trči po šest sati na dan završi na ortopediji ili na kardiologiji ne dokazuje da je fizička aktivnost loša po zdravlje.

Marko Paunović said...

Ako francuske vlasti nije pokolebao sumrak fudbala do koga ce ovolike poreske stope dovesti, tesko ce ih pokolebati Depardje. :)

Evo clanka na tu temu od pre nekoliko meseci:

http://www.dailystar.com.lb/Sports/Football/2012/Mar-07/165865-the-death-of-football-in-france.ashx#axzz2FRWsXpvU

fg said...

Posto su ovo drasticno losi uslovi u ekonomskom smislu, mozda katastrofalne posledice koje ce uslediti ostatak Evropskih drzava ubede da ne cine slicne gluposti. Nazalost, unistena Francuska ce posluziti kao odlican kontraargument onima koji slicno razmisljaju.

Vladimir said...

Sećam se davnih vremena, ne bez izvesne sete u očima, kada je Gledston pokušavao da ukine porez na rad...