Pages

05 December 2012

Istok i zapad

Ovako su rasle neke evropske i svetske ekonomije u poslednjih petnaestak godina. To na vrhu su Litvanija i Estonija, pa zatim Latvija i Poljska, sve daleko ispred iscrpljene stare Evrope. Centralno-istočna Evropa je sada ono što je zapadna Evropa bila 1950-ih i 1960-ih, u vreme Erharda, Adenauera i de Gasperija. Još kad se pogledaju intelektualni trendovi i razmišljanja koja preovlađuju kod mlađih ljudi, staroj Evropi, čini mi se, nema povratka.


8 comments:

400 bad request said...

"Još kad se pogledaju intelektualni trendovi i razmišljanja koja preovlađuju kod mlađih ljudi, staroj Evropi, čini mi se, nema povratka."

Na sta konkretno mislis? Da li mozes da ukazes na neko istrazivanje javnog mnjenja gde odgovori mladih iz Istocne Evrope otkrivaju razumevanje sveta koje pogoduje ekonomskom rastu?

Sta je sa mladim Amerikancima? Jesu li oni ista bolji od Evropljana?

Slaviša Tasić said...

Lični utisci, ne znam za istraživanja. Amerikanci su u silaznom trendu, ali je moralno politička osnova jaka pa i dalje ima dosta mladih koji razmišljaju zdravo i tržišno. Ron Paul je posebno popularan među mlađima, dok tako nešto ne posotji u EU. Sa druge strane univerziteti, na koje sve više njih ide, ih konstantno guraju na drugu stranu i otuda loš trend. U Zapadnoj Evropi je to već urađeno i ne vidim neki otpor ni kod starih ni kod mladih, svi su ukalupljeni u levi centar. A baltičke zemlje su najbolje, oni imaju severnjački mentalitet plus loše iskustvo komunističke okupacije. Zamisli Šveđane koji mrze socijalizam, to je najbolja kombinacija.

fg said...

I za nas bi bila sreca u nesreci da Crvena armija posle "oslobodjenja" nije predala vlast Jugoslovenskim komunistima, vec produzila okupaciju svojih ideoloskih rodjaka, nemackih nacista i domacih fasista koja je vec trajala.
Danas bi prosecan Srbin imao znacajno drugaciju sliku o socijalizmu.

Vladimir said...

Kakva je situacija u Češkoj? Da li je to i dalje ona stara dobra Češka iz perioda Masarika ili iz doba antikomunističke tranzicije?
Znam da je predsednik Klaus klasični liberal, ali mi to ništa ne govori o stanju i atmosferi u državi.

hasd said...

Svasta, pa ne mogu zemlje u razvoju i vec razvijene zemlje da imaju istu stopu rasta. Normalno je da ove prve rastu brze od drugih. Propaganda obicna. Mada slazem se o potrebi sirenja ideje slobode.

Vladimir said...

@hasd

Vi kao da ste otkrili Ameriku. Niko i nije rekao da spomenute grupe država imaju istu stopu rasta. I nije normalno da prve rastu brže od drugih. Evo, pogledajte primer Srbije.

Ivan Jankovic said...

hasd,

I Srbija, Slovenija i Hrvatska su isto zemlje u razvoju, kao i Litvanija i Estonija, pa ipak njihove krivulje rasta opet lice vise na italijansku ili spansku.

Navuhodonosor said...

Tamo se krše ljudska prava manjinskih Rusa kao nigde drugde u Evropi (ako izuzmeno ljudska prava Srba na Kosovu), interesantan je i veoma poučan ovaj dokumentarac: Bitka za Baltik - kako su Rusi polupali Nemce koji su branili Estoniju, Letoniju i Litvaniju, ako Rusi budu isprovocirani može da se desi da će se istorija opet ponoviti.