Pages

06 November 2012

Kako tehnologija pokreće društvo

Lepo je na dan američkih izbora pogledati ovaj video u kojem Danac Lasse Birk Olesen daje primer tri tehnologije koje mogu više da promene svet nego bilo koji političar - Seasteding, Bitcoin i 3D printing.




5 comments:

Ivan Jankovic said...

Ovo sa naseljavanjem mora mi nikad nije bilo jasno. Treba da verujemo da ce drzave koje ne tolerisu nikakva 'iskakanja' na kopnu tolerisati bujanje na stotina mini nezavisnih drzava koje im ne placaju reket u medjunarodnim vodama!

Ne, nego ce vrlo brzo preko UN ili nekog slicnog globalnog tela dogovoriti aranzman kojim ce seasteading biti zabranjen. Ili ce uvesti reket od 70% ili 80%. Ili pohapsiti sve 'morske naseljenike' zbog 'utaje poreza'. Ili zbog "pranja novca". Mogucnosti su neogranicene. Meni to sve lici na tinejdzersku fantaziju.

Marko Paunović said...

Rizik naravno postoji, ali su oni svesni tog problema i gledaju kako mogu da ga rese. Evo linka ka nekoliko relevantnih analiza.

http://www.seasteading.org/law-and-policy/

Slaviša Tasić said...

1970-ih su libertarijanci napravili koloniju na nekom ostrvu na Pacifiku pa ih je razjurio kralj Tonge, osvojio čovek ostrvo.

Sa seastedingom će drugačije, zabraniće ih ili regulisati strogo legalno. Ne mogu seasteaderi da se šetaju okolo bez zdravstvenog osiguranja.

Speaker said...

Slažem se sa Ivanom i Slavišom, moderne države su mafijaške organizacije koje ne trpe konkurenciju, i ovu decu neće dirati samo dok im ozbiljnije ne zasmetaju. Da bi se stvorilo nešto zaista novo, potreban je daleko radikalniji iskorak od postojećih civilizacijskih modusa, nekakva nova granica, kolonizacija svemira ili "underseasteading" ili već nešto slično, to jest prostor u kome postojeće države imaju objektivne tehnološke i logističke probleme sa uspostavljanjem nasilne kontrole. Ili, naravno, preuzimanje neke države, ali takva država bi morala da bude triput luđa i pet puta bolje naoružana od Izraela da je socijalisti i etatisti ne bi progutali čim bi se pokazala kao vanserijski uspešan primer :))

Speaker said...

Republika Minerva koju je spomenuo Slaviša je odličan primer: države južnog Pacifika, uključujući i Australiju i Novi Zeland su odmah podržale (to jest, pre će biti, delegirale) Tongu u teritorijalno-akvatorijalnim pretenzijama prema ovom ničijem polupotopljenom grebenu, samo da bi u korenu sasekli jednu za njih opasnu političku aberaciju. Znači, libertarijanci ili bilo ko drugi ko želi da osnuje nešto novo i drukčije, već u startu ne mogu biti polupacifistički libertarijanci rotbardovske, Ivanovom srcu tako drage fele, :) već, u slučaju Minerve, na primer, vrhunski uvežbana i veoma surova ekipa koja bi prvo pobila celu ekspediciju s Tonge kao zečeve, zatim "kralja Tonge", tj. neku debelu ciganšturu koja je na saboru pacifičkih državnih reketaša izvukla najkraću šibicu, :)) za kaznu otela iz rođene palate, ustrelila ga kao kera i preparirala za ukras u holu većnice i upozorenje budućim pretendentima, :)) a onda svim ozbiljnijim državama diskretno i uz dokaze naznačila da u njihovim najvećim gradovima i prestonicama ima unapred pripremljene razne vrste (ponajpre biološkog i hemijskog) oružja masovnog uništenja, koje će poslužiti za nemilosrdnu i potpuno nesrazmernu odmazdu ukoliko ne nekome, već bilo kome (tako bi se dušmani međusobno čuvali :) ) slučajno ispadne neka hidrogenska bomba u blizini :)) To bi, uz nešto humora, bio realističan pristup nekom radikalno novom društvenom uređenju, naročito od antibirokratske i antiporeske vrste koja najviše brine državne kriminalce, a da li bi ideje individualne slobode preživele mentalitet tvrđave i decenije hladnog rata i špijunske opsade koje bi sigurno usledile, i da li bi takva zajednica, bilo da je na moru, ili na nekom delu kopna preuzetom i anektiranom, recimo, od neke propale države trećeg sveta, izolovana kao Severna Koreja, uspela da preživi, proširi se i postane značajan međunarodni faktor ili čak jezgro globalne promene, to je veliko pitanje koje zavisi od stotina faktora, ali bih ja bio krajnje skeptičan, mislim ipak da su prve realne šanse - pod uslovom da eksponencijalni razvoj tehnologije takve eksperimente ne obesmisli opštom kiborgizacijom ili nečim još luđim :) - dna okeana, Mesec, Mars ili asteroidi :)))