Pages

08 November 2012

EU u zoni sumraka

Jednom davno, davno, u pradavna vremena teorija da je cilj evropskih integracija stvaranje evropske super-države smatrana je zanimacijom "teoretičara zavere" i nerespektabilnih tipova. Da stvar bude zanimljivija, smatra se i danas, ukoliko osoba koja izriče ovu tvrdnju istovremeno ne odobrava proces. Međutim, u međuvremenu je zavera postala javna stvar; evropska superdržava je oficijelni politički program vodećih zapadnih političara. I kada ga oni danas najavljuju, nema nikakvog prigovora, objavljivanje ove istine je sporno samo ako se ne slažeš. Evo najnovijeg primera iz takozvanog "Evropskog Parlamenta":

Zastupnici Europskog parlamenta "rešetali" su danas pitanjima njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se prvi put od 2007. pojavila pred njima i debatirala o budućnosti EU.Možda najžešći bio je Guy Verhofstadt, predsjednik Kluba liberala i demokrata koji ju je upozorio da "euro može uskoro nestati ako ne izgradimo europsku državu, s pravom vladom i ministarstvom financija". Europska komisija će zaista jednog dana postati nadnacionalna vlada, odgovorila mu je Merkel, ali korak po korak: prvo što Merkel želi učiniti je na summitu EU u prosincu donijeti ključne odluke koji stvaraju jaču monetarnu i ekonomsku uniju.
Ovo su kancelarka najmoćnije evropske zemlje i šef moćne ideološke alijanse "liberalnih" partija u Evropi (za čijeg potpredsednika se inače kandiduje Čedomir Jovanović, šef srpske članice pomenute alijanse). Bilo bi interesantno da čujemo da li se g. Jovanović slaže sa idejom da Srbija treba da prestane da bude nezavisna država i da njeno ministarstvo finansija bude u Briselu? Štaviše, zamiljivo bi bilo isto pitanje postaviti i ostalim šefovima stranaka? Podozrevam da bi jedino DSS imao nešto protiv, ali sa obrazloženjem da je to zbog Kosova, a inače nema problema, oni bi prvi prihvatili (sećamo se zlatnog doba ljubavi sa "gospodinom Solanom" 2005 i 2006 kad su zajedno pokušavali da miniraju Đukanovića).

(HT: Brut)

10 comments:

Anonymous said...

Najveća tragedija je zapravo što ako neko i poveruje u ovo ne zna ama baš nikakve reprkusije,dugoročne negativne posledice koje ovakve ideje proizvode. Upravo u toj edukativnoj sferi leži vrednost pojava kao što je Tržišno Rešenje.
Zdravi nam bili još dugo vremena i nadam se da ćete i dalje nalaziti inspiraciju za malo zdravog razuma na srpskom i srodnim mu jezicima u ovo vreme gde je ludilo legalizovana tendencija. Neka bude borba neprestana...

Milos Vulevic said...

Samo jedna primedba, da je Kostunica zaista hteo da minira Djukanovica, ne bi potpisao Beogradski sporazum po kome je BRCG usla sa Srbijom u potpuno ravnopravni dualizam, do cega je bila clanica federalne drzave bez prava na otcepljenje ili referendum o drzavno-pravnom statusu. Ili bi makar na to pristao, ali uz uslov da Srbi u BRCG imaju status kakav, primera radi, imaju Albanci u Makedoniji, umesto sto nemaju ni najelementarnija prava nacionalne manjine, kao sto ih do danas nemaju.

ridjobradi said...

A u međuvremenu nakon razmatranja regulacije poželjnog oblika krastavca i veličine kaveza za kokoške, Evropska Komisija se bavi još jednom temom od suštinskog značaja:

A plan to set mandatory quotas for the percentage of women on Europe's company boards

Suzana Ignjatović said...

Bez brige, ridjobradi, mi vec imamo kvote u Zakonu o ravnopravnosti polova.

Члан 13.
Послодавац који има у радном односу више од 50 запослених на неодређено време дужан је да усвоји план мера за отклањање или ублажавање неравномерне заступљености полова

Члан 14.
Ако заступљеност мање заступљеног пола у свакој организационој јединици, на руководећим местима и у органима управљања и надзора износи мање од 30%, органи јавне власти су дужни да примене афирмативне мере у складу са Законом о државним службеницима и Законом о државној управи.

Speaker said...

@Suzana Ignjatović
Gospođo Ignjatović, hvala na informaciji, zgrožen sam, nisam znao da su već uspeli da nam poture to zlo i pre nego što smo ušli u Uniju. Nisam stoprocentno siguran, jer me ta problematika zanima kao lanjski sneg (moj princip je da, ako je to ikako moguće, a zbog prirode poslova kojima se bavim, srećom uglavnom jeste, nikog ne zapošljavam za stalno, već koristim samo subkontraktore i free-lancere, pošto ne želim ni s pola žute banke da podržavam truli socijalistički sistem, a kamoli da sebe dovodim u situaciju da mi neka lopovska mastiljara koju bih bez gubljenja vremena na besmislene diskusije obesio o prvu banderu, i, ako bog da, jednom će mi se za to pružiti prilika, :) određuje koga ću i kako da zapošljavam u rođenoj firmi), ali rekao bih da ovakva zakonska rešenja ne postoje u svim zemljama Unije, ni ovde gde trenutno živim, ni u par zemalja u kojima sam ranije živeo (istini za volju, nikada nisam ni prebivao ni poslovao u Skandinaviji, Francuskoj, Nemačkoj ili nekom sličnom zmijskom gnezdu komunističkih reketaša, jer to ne bih nervno podneo, i sve te države nisu bile poznate po preteranom oduševljenju za crvenije i antitržišnije aspekte EU :) - pre par meseci sam, recimo, prvi put u životu počeo da radim nešto za jednu nemačku firmu, i odmah sam se iznervirao zbog raznih birokratsko-socijalističkih budalaština spojenih s poslovanjem sa tom ogavnom državom, te gotovo pokajao što sam se uopšte petljao, iako je sam posao relativno lukrativan i interesantan :) ) ili ja barem ni za kakav sličan propis ne znam, a nekako mi se čini da bih kao privatnik i vlasnik kompanije koji već petnaestak godina živi i bavi se raznim vrstama preduzetništva na to ipak negde naleteo. Probaću da proverim sa nekim pravnikom, baš me zanima da li drljavi srpski poltroni prednjače u komunjarenju čak i u odnosu na pola crvene EU :)))

Marko Paunović said...

Cekaj, jel je dovoljno da izjavim da se osecam kao zensko? Ili treba da stavim periku?

Jel nije to narusavanje mojih prava ako ja tvrdim da sam zensko a drzava tvrdi da nisam?

Ko ce i kako uopste da proverava moj pol? :)

ridjobradi said...

@Suzana,


Eto i posle neko kaže da Srbija nije Evropa...


@Marko,

Mislim da to zahteva novu direktivu EK o načinu provere pola bez povrede ljudskog dostojanstva.

Speaker said...

Proverio sam, na brzinu, i Srbija je doista avangarda evroproletarijata, :) u državi u kojoj uglavnom živim i radim već desetak godina, i u još par zemalja gde sam živeo ili znam jezik dovoljno dobro da na brzaka proverim, a podozrevao sam da još nisu potpuno kontaminirane, :) ništa tog tipa na sreću (još uvek) ne postoji, jedina komunjarska kvota koju sam našao ovde kod mene je suluda obaveza za sva preduzeća sa više od 25 zaposlenih da zapošljavaju minimalno 4% zdravstveno hendikepiranih osoba, dakle flagrantno ograničavanje vlasničkih i upravljačkih prava, ali ipak manje nego u Srbiji. Ne verujem ni da će se to izmeniti u pravcu uvođenja daljih ljudskopravaško-socijalističkih sumanutosti, jer je raspoloženje javnosti poslednjih nekoliko godina (za relativno racionalne ljude sasvim prirodno) sve više evroskeptično, pa se sve što zaudara na Brisel na sreću vrlo loše prima.

Suzana Ignjatović said...

Marko, posto broj tzv. "profesionalnih zena" uveliko raste, bice ti potrebno vise od perike da bi uleteo u konkurenciju :)

Speaker said...

@Marko
Možda vam je poznata fraza "Testiculos habet et bene pendentes", iako je, istorijski posmatrano, EU duhovni potomak franačke imperije i svetog rimskog carstva, to jest, ljutih rivala papstva, ne bi me nimalo začudilo da za ljubav "rodne ravnopravnosti", preuzmu od katoličke crkve ovaj šarmantni selekcioni ritual, naravno, ovog puta in reverso :))))