Pages

05 October 2012

Obama v. Romney

Komentari su otvoreni, a moje mišljenje je ovakvo. Ne sećam se da sam video ovakvu dominaciju jednog predsedničkog kandidata nad drugim u debati. Obama je izgledao malo umorno, ali pravu razliku napravio je Romney svojim izvanrednim izdanjem. Izgleda kao da su ga ranije republikanske debate malo kočile, da je tamo uvek bio u grču i izgledao pomalo kao uljez zbog nedovoljnih konzervativnih kredencijala. Sada kad je osigurao tu podršku videli smo novog Romneyja. Posebno je bio impresivan balans između jasnoće u porukama sa jedne strane i poznavanja i navođenja detalja pojedinih mera i politika sa druge.

Primeri su njegove diskusije detalja poreskih politika i velikog poreskog opterećenja ili Dodd-Frank finansijske regulacije -- gde se jasno vidi da dobro zna o čemu govori, ali je istovremeno sve to rečeno putem razumljivih brojki, primera iz prakse i priča konkretnih ljudi i firmi koje imaju probleme povezane sa ovim regulacijama. 

Obama se sa druge strane držao generalnih ideoloških poruka, bio nesiguran u detaljima i sve to radio uz zamuckivanje i čišćenje grla -- sve što on inače radi samo se se u samostalnim intervjuima ne primećuje toliko. Ali pored ovako artikulisanog i elokventnog Romneyja, to je izgledalo jako loše. 

Trka je ovim postala mnogo zanimljivija, i kao što je neko od ko-blogera primetio na Twitteru, na Intrade kladionici je Obama odmah nakon debate pao sa 79% na 66% šansi za reizbor.

Preporučujem celu debatu, jer na Youtubeu ne vidim baš dobre isečke -- ovo je jedan highlights, ali i tu su neki bolji delovi propušteni. Za one sa najmanje vremena, ovo je dvominutni sažetak u tajvanskoj crtanoj verziji.

3 comments:

Anonymous said...

Slažući se sa svakom rečju analize,dodao nih samo nekoliko detalja koje verovatno ni tebi nisu promakli al koje su meni bili upadljivi... Što se tiče Obamacare-a prešjednik se maltene pozvao kao da je radio copy paste Romnikera iz Masačusetsa,na stranu što je i to verovatno generalno loša socijalistička ideja bilo gde,samo je potvrdio Romnijeve teze da je bolje da je sva pomoć siromašnima,bilo medicinska bilo koja druga,mnogo bolja na state levelu,time je jedan od svojih jačih argumenata direktno gurnuo u džep Romniju. Jal on bio zbunjen zbog svoje godišnjice braka il su prosto savetnici bili aljkavi al uglavnom svoje najače adute je il sam odgurnuo il ga je Mit sasekao. Al ipak da ne bude zabune,daleko je i Romni od ideala bilo klasičnog liberalizma bilo libertarijanizma,pogotovo je način njegovog izbora na GOP konvenciji bio jako problemtičan u najmanju ruku,da ne govorim o protekcionizmu koji iako je i njemu verovatno bila boljka al je ispravno kritikovao Obamin selektivni protekcionizam,koji su mu kineske kompanije listom sasekli ko mače muškatlu. Kako god,neke fundamentalne promene ne bih očekivao sa Romnijem,al bi bar ovaj suludi pozitivno-pravni socijalizam države blagostanja Obame,koji tako zaljubljeno gleda u EU koja propada bio sasečen...za neke korenitije promene,neka druga vremena

Ivan Jankovic said...

Da, komentatori u Americi ne mogu da se sete kad je poslednji put jedan kanidat ovoliko bio dominantan u nekoj debati, to cak nije bio ni Regan protiv Cartera 1980.

Jedan od najboljih indikatora Romneyjeve dominacije je cinjenica da niko od liberalnih komentatora nije ni pokusavao da spinuje kako to nije bilo tako lose po Obamu. Naprotiv, svi su priznali da je Romney pobedio, a neki su bili direktno besni na Obamu zbog loseg nastupa, kao Andrew Sullivan i Chris Mathews.

Za mene je ovako bled i neuverljiv nastup Obame bio veliko iznenadjenje. On je izgledao kao potpuno demoralisan covek koji kao da ne veruju vise ni sam u to sto prica, i samo mora da glumata i drzi se uloge koju je preuzeo. Danas citam da mozda ima i jos nesto u pozadini sto bi moglo da objasni stvar, naime, da ce se mozda pojaviti u novinama neki skandal vezan za zloupotrebu donacija od strane njegove kampanje, da je on znao vec za to, i da je zato bio distraktovan.

Klimatolog Al Gor naravno ima svoje objasnjenje - velika nadmorska visina u Denveru koja nije prijala Obami. :)

Dorćolac said...

Čisto da nas želja mine kako bi izgledala jedna wishful thinking debata:
http://www.youtube.com/watch?v=SlzTZFHr_c8&feature=related