Pages

24 September 2012

Nezavisna Država Evropa II

Do juče je to bila "teorija zavere" koju su svi uredno negirali, naime da je stvarni cilj evro-elita kreiranje superdržave sa prestonicom u Briselu. Ja sam u junu zabrinuto spekulisao da je "federalizacija" na pragu. Sada vidimo da je drug Barozo ocenio da je situacija sazrela da i se može izaći i u javnost sa tom idejom. Nema više eufemizama i filozofiranja, stvar se sada jasno postavlja: hoćemo evropsku federaciju, ministarstvo finansija, poreze i budžet, drugim rečima zajedničku državu.

Ali, ne brinem,sada će biti lakše sprovesti libertarijanske lideje u Evropi, jer će biti dovoljno samo da se infiltiraramo u centralne institucije i preuzmemo ih. Ne moramo više da se bakćemo nacionalnom ili (daleko bilo) sub-nacionalnom politikom.

11 comments:

tiki said...

prvo je pitanje dal to može opstat duže od 10 godina , ja mislim da ne.
a ako ne može ne treba nikako ulazit , ako može treba razmislit. Zato je bolje libertarijanske ideje širit na nivou srbalja i pravit sebi državu a ne zajebavat se sa euromaoistima

Bojan said...

Prvo evo linka na clanak koji moze da se procita i ako nisi logovan na FT. http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444426404577646901876874484.html Drugo, ovo je jedna povrsna konstatacija Baroza i ne vidim da iza njega stoji neko ozbiljniji. Ali trece, i najvaznije, pa i da stoji sta ima veze? Gde si video zajednicku poresku politiku majke ti? Federalizam po US modelu ima tri stuba, zajednicku monetarnu, odbrambenu i spoljnu politiku. To je sve, porezi su drugaciji, zakoni, policija, sve.

elCoyote said...

Samo malo.
Borite se protiv centralizacije i države jer to smeta slobodnom tržištu i vrhunac te borbe je zauzimanje centralnih institucija i borba protiv nacionalnih država.
Posle "pobede" hoće te li raspustiti centralizovane institucije ili planirate da nastavite da ih koristite?

Pavle Mihajlović said...

@bojan federalni porez na dohodak u USA je viši od state level poreza. Plus madicare i social securiti su federalni programi takođe

Ivan Jankovic said...

el Coyote,

to je bio sarkazam, nisam ozbiljno mislio da treba pokusati zauzeti centralne institucije.

Vladimir said...

elCoyote, Ivan Jankovic,

a šta fali preuzimanju institucija? Šta bi falilo da klasični liberali ubace svoje ljude "tamo gde treba". Ja Vašu opasku, Ivane, jesam shvatio kao duhovitu, ali nikako kao neozbiljnu.

L2 said...

Da I ja dodam malo informacija sa terena. Teško je zauzeti stav prema bilo kojoj informaciji iz Brisela jer su I ovde jedini izvori podeljeni mediji. Ako izuzmemo “ zvanične” ostaju podjednako sumnjivi kolumnisti sasvim određenih političkih boja. Preostaju navodno nezavisni izvori za koje nikada niste sigurni koliko su nezavisni.
Po meni jedno je sigurno: staru ideju o federaciji ne podržavaju svi, a oni koji su je preuzeli kao svoj politički moto rade vrlo uigrano i planski. Jedan od njih je Barosso, tu nema sumnje. Barosso je upravo ovu temu stavio u centar svoje aktivnosti. Tako se stvari I odvijaju za vreme njegovog mandate, zbog toga se tema i našla na redovnom zasedanju Evropske komisije. Njegov nastup je planiran, dakle i zvaničan, celokupna agenda se može pratiti na njihovoj zvaničnoj stranici. Za Parlament je to ipak iznenađenje. Uprkos činjenici da u komisiji očito sede ubeđene pristaše EU, interesantno je pratiti diskusije pojedinih članova kojima je Barossov plan dat na uvid kao lek za posrnulu EU.

Evo npr. Dela diskusijeGabriele Zimmer-a, nemačkog predstavnika. On je rekao otprilike ovo: Ako Baroso ovim najavljuje ozbiljno hvatanje u koštac sa krizom, ako će stopirati ovaj začarani krug štednje koji uništava ekonomije I omogućiti uslove za ulaganja, poslove I nova radna mesta, onda ću mu ja prvi glasno aplaudirati. To što on najavljuje je pre jedan nemoguć scenario. Bilo je toliko beskorisnih top-susreta koji nisu rezultirali ni jednim jedinim rešenjem. Između njih se ponavlja mantra o štednji… itd.
Moram reći da je Barossu za sve vreme predsednikovanja upućeno mnogo kritika.Mnogi smatraju da bi na čelo Komisije morao doći ekonomski ekspert, neko ko bi ekonomske problem stavio na prvo mesto a ne političke. Sve češće se govori o politizaciji Komisije.
U kolumni, objavljenoj na stranici uglednog Clingendael Instituta, dr A.Schout ističe slične primedbe. On kratko I jasno konstatuje da nije vreme za euforične velike geste i pretenzije već praktična ekonomska rešenja. I autor se protivi osnaženoj ulozi Komisije. Zahvaljujući Barozu je ova tema proturena Parlamentu, ističe on. Niko nema ništa protiv da se na godišnjem zasedanju Parlamenta utvrde glavne linije politike, ali nešto ne štima jer umesto da Parlament nalaže radnu agendu Komisiji, dešava se obratno. Evropska komisija je ispolitizirana I to njen rad čini upitnim.
To je samo jedan aspect kritika koje su upućene lično Barossu. Posebna je priča odnos prema samoj ideji. Šta sve tu nema, auuuu.

L2 said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

ПЛАН СЛОБОДЊАКА за Србију

Alter_Ego said...

Da li dopustate mogucnost reklamiranja drugih blogova na komentarima?

http://stripoviijosponesto.blogspot.com/

Ako ne....jbg..brisite... :)

Aleksandar Stevanović said...

@ Jovan

Ne valja postavka, Srbi nece jos dugo glasati u dovoljnom braku za ovakav program, mozda da im obecamo po 1000 evra svakome. Jedino da se pojavi neki Augusto, ali slabe su sanse, doduse ipak nesto bolje od preumljenja nase stoke.