Pages

25 August 2012

Zaštita zaposlenih

Ne sme biti otpuštanja trudnica, rekao je premijer Dačić i zadužio nadležna ministarstva da problem reše.

Radno zakonodavstvo je oblast gde je možda najizraženiji nesklad između dobrih namera i neželjenih posledica. U ovom konkretnom slučaju, neki zakon ili uredba koji bi dodatno otežali otpuštanje trudnica, za posledicu bi imali još veću sumnjičavost poslodavaca prema mlađim ženama za koje se pretpostavlja da bi mogle uskoro da zatrudne. Takva mera bi pomogla samo potencijalnim trudnicama koje već jesu stalno zaposlene, ali bi odmogla svima koje traže ili koje će u narednim godinama i narednim generacijama tražiti posao. Tipična posledica takve mere je da nezaposlenost među mlađim ženama poraste, protiv njihove volje. Poslodavcima će biti bolje da zaposle muškarca kojeg, ako imaju razlog za to, mogu i da otpuste.

U Americi je 1990-ih uveden zakon koji otežava otpuštanje osoba sa invaliditetom. Dvojica poznatih ekonomista su pokušala da izmere efekte ovog zakona i zaključak je bio da je zakon upravo povećao stopu nezaposlenosti među ciljnom grupom koji je nameravao da zaštiti. Mehanizam je isti -- zašto rizikovati zapošljavanje nekoga koga kasnije nećete moći da otpustite. Opet, zakonom jeste zaštićena jedna grupa, oni  koji su već imali posao. Ali osobe sa invaliditetom u celini su, zakonom koji je nepromišljeno donesen sa namerom da im se pomogne, samo izgubile.

29 comments:

ISNOGOOD said...
This comment has been removed by the author.
ISNOGOOD said...

Exactly, ako država želi da pomogne reprodukciju, ima na raspolaganju socijalnu politiku.

I ne samo to, čitav sadašnji zakon o zapošljavanju je već pretarano restriktivan.

Ali šta da se drugo očekuje od političara? Ovde nema glasačkog tela koje je dovoljno zrelo da uopšte glasa za stranku koja bi "smanjila" državu.

Niko ne sme ni da priča o mogućim rešenjima za PIO. Slon je u prostoriji i svi se prave da ga ne primećuju.

Dok god nagrađujemo ovakvo ponašanje ono će se nastaviti.

VladimirV said...

Poslodavci koji rade takve stvari - otpuštaju trudnice i sl. su najobičnija stoka zbog čega inače mnogima reč "kapitalizam" zvuči kao psovka, ovako se to radi:

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=46373

"Metalac" novčano nagrađuje zaposlene za rađanje beba »
02. Januar. 2010 | 12:25, Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari

Zaposleni u kompaniji "Metalac" u Gornjem Milanovcu koji dobiju bebu biće novčano nagrađeni od poslodavca iznosom od 500 do 2.000 evra, u zavisnosti koje im je dete po redu

Direktorka marketinga te kompanij Nadica Vujić-Mitrović kazala je agenciji Beta da već tri godine u toj firmi postoji fond "Deca, naša radost i budućnost" iz koga se stimuliše natalitet i da je zaposlenima isplaćeno 150.000 evra za 162 bebe.

Ona je navela da se broj beba stalno povećava i da je 2009. godine rođeno tri bebe više nego prethodne, odnosno 48 beba, a 15 više nego 2007. godine, kada je fond osnovan.

Prema pravilniku, za prvorođenu bebu roditelji se nagrađuju sa 500 evra, za drugo dete sa 1.000 i za svako sledeće po 2.000 evra. U "Metalcu" je zaposleno 1.550 radnika, većinom mladih.

Aleksandar Stevanović said...

Nije zabranjeno biti "stoka" i vlasnik firme, a posebno ne znam ko je merodavan da kvalifikuje sta je marveno ponasanje u vezi sa raspolaganjem sopstvenom imovinom i da li je tudja odluka da se prosiri/zasnuje porodica briga poslodavca.
Inace siguran sam da koliko ima "stoke" medju poslodavcima, jednako ima i drustvenog taloga koji se razmnozava samo/dominatno zbog drzavnih podsticaja. Zivi bili pa videli, ako se jos nastavimo boriti protiv bele kuge na sadasnji nacin imacemo i mi slican sljam kao sto postoji u Britaniji.Ja pozdravljam da ljudi imaju decu, ali ne znam zasto bi se to ticalo mog dzepa i bila moja odgovornost na bilo koji nacin.

VladimirV said...

Problem je što su mnogi poslodavci tupavi i neobrazovani, ne znaju šta je dobra poslovna praksa i kako da povećaju konkuretnost svog biznisa, Srbija ima nekonkurentnu privredu ne samo zbog neefikasnosti države (korupcija, birokratija, makroekonomska nestabilnost, loša infrastruktura,...) već i zbog nekonkurentnosti privatnog sektora, mnogi poslodavi u Srbiji nisu svesni da konkurentnost svog biznisa mogu da povećaju primenom novih tehnologija u poslovanju, ulaganjem u humani kapital, u obuku zaposlenih, profesionalnim menadžmentom, efikasnom organizacijom, zadovoljnim radnicima i zadovoljnim kupcima, dobrom reputacijom na tržištu, socijalno odgovornim poslovanjem, itd, umesto toga ubeđenji su da je najbolja stvar za profitabilnost njihovog biznisa da zavrnu kako svoje zaposlene tako i svoje kupce/klijente/mušterije - zaposlenima da zakinu plate, doprinose, prekovremeni rad, da otpuštaju trudnice, a kupcima da prodaju neko nekvalitetno ili neispravno đubre od robe, uostalom zato svi koji mogu gledaju da rade ili u državnom sektoru ili za stranog poslodavca.
A i evo šta piše Global Competitiveness Report za Srbiju i konkuretnost njene privrede - odabrao sam neke indikatore koji se odnose na privatni sektor:
1st pillar: Institutions
1.17 Ethical behavior of firms ....................................... 3.0 .......... 130
1.19 Efficacy of corporate boards ................................. 3.7 .......... 136
5th pillar: Higher education and training
5.08 Extent of staff training .......................................... 2.9 .......... 132
7th pillar: Labor market efficiency
7.01 Cooperation in labor-employer relations................ 3.3 .......... 136
7.04 Hiring and firing practices ..................................... 3.6 ............89
7.07 Reliance on professional management................. 3.3 .......... 133
9th pillar: Technological readiness
9.01 Availability of latest technologies .......................... 4.0 .......... 123
9.02 Firm-level technology absorption .......................... 3.7 .......... 136
11th pillar: Business sophistication
11.01 Local supplier quantity .......................................... 4.5 ............84
11.02 Local supplier quality............................................. 4.1 ............94
11.03 State of cluster development................................ 2.5 .......... 128
11.04 Nature of competitive advantage.......................... 2.4 .......... 136
11.05 Value chain breadth ............................................... 3.0 .......... 113
11.06 Control of international distribution....................... 3.3 .......... 126
11.07 Production process sophistication ........................ 2.6 .......... 129
11.08 Extent of marketing............................................... 2.8 .......... 128
11.09 Willingness to delegate authority ......................... 2.6 .......... 136
12th pillar: Innovation
12.01 Capacity for innovation.......................................... 2.5 ...........110
12.02 Quality of scientific research institutions .............. 3.8 ............61
12.03 Company spending on R&D.................................. 2.4 .......... 130
12.04 University-industry collaboration in R&D............... 3.4 ............81
12.05 Gov’t procurement of advanced tech products..... 3.4 ............92
12.06 Availability of scientists and engineers ................. 3.9 ............83
12.07 Utility patents granted/million pop.* ..................... 0.4 ............67

Aleksandar Stevanović said...

Vladimire, njih (i one nesposobne i one marvene) ne treba da kaznjava Dacic nego trziste. Radnicima (koji hoce da rade) je najveci prijatelj upravo slobodno trziste rada, a ovo sto sada imamo pogoduje samo parazitima. Dodatna zastita trudnica samo produbljava nase zaglibljivanje u blato, jedini rezultat bi bio manje trudnica koje su dobile otkaz (sto se inace desava samo onim koje nece da traze zastitu zakonitosti na sudu, formalno su zasticene da ne moze vise), ali samo zbog manje zaposlenih zena koje nisu radjale.

elCoyote said...

@VladimirV
Nisu oni tupavi i nepismeni. Ne bi stekli to što imaju da jesu. A da su stoka jesu i to ober stoka ali šta očekivati od njih. Dede su im prvu zaradu pravile otimačinom, očevi otimačinom zavijenom u ideologiju i pripremili su teren za svoje sinove.
E sad, problem nastaje kada treba birati između domaće stoke i strane stoke.
Za naše podneblje Ivo Andrić je to najbolje opisao u romanu Na drini ćuprija kada poredi brutalni Turski sistem vladanja nad rajom i perfidni legalistički metod Austro-ugarske. Za ostala podneblja objašnjenje ovde
Nekako raja uvek teži utopiji a vlast/elini voli/e distopiju.

"Nije zabranjeno biti "stoka" i vlasnik firme, a posebno ne znam ko je merodavan da kvalifikuje sta je marveno ponasanje....."
Paaaa marveno ponašanje je kada se ne isplaćuju plate po nekoliko meseci a kupuju se motori, jahte i ostali simboli za Silikonsku dolinu a firmu je napravio tata, oprao neke pare za nekog, dobio neke velike tendere preko nekog.....
Marveno ponašanje je kada gazda da otkaz zaposlenoj jer je čuo iz skrivenih kamera i mikrofona u firmi da dotična planira porodicu. U ostalom, ovo je Srbija verujem da je primera i previše ali je problem što je to modus operandi a ne izdvojeni slučaj.
Bilo kakav dijalog ili rasprava o ovakvim temama mora se uzeti u obzir i etika.
Prirodni zakoni su neumoljivi:
ne razmnožavaš se = nestaješ, ili je tržišno rešenje za takav problem da se uvezu indusi ili kinezi (ček, kinezi su već ovde:)

Dok god stoka bude bilo šta odlučivala kuća će nam ličiti na štalu.

elCoyote said...

(sto se inace desava samo onim koje nece da traze zastitu zakonitosti na sudu, formalno su zasticene da ne moze vise)

Gde ti živiš brate mili.....

Aleksandar Stevanović said...

U Srbiji, naravno. Radnika je legalno prilicno tesko otpustiti, ima cela procedura, mecku da rodis. Samo niko nece da prica koliki su troskovi poslodavca da otpuste nekoga ko im realno minira poslovanje ili potkrada firmu. A sudovi su kod nas gotovo uvek na strani radnika, stagod da uradi. Ovi koje ti navodis su u velikoj manjini, ali zbog idiotskog stava nasih medija gde su novinari advokati radnika stice se utisak da su nasi poslodavci gori od robovlasnika. Zarade se mogu takodje dobiti sudski, problem je sto nas svet ne ume/nece to da koristi.Takodje, svako bira gde ce se zaposliti, pa nek ne ide kod trece generacije OZNE, kao da je Srbija velika kao Kina pa se ne zna ko je ko.
Mada da budem iskren, najbolje bi bilo reci da su nasi ljudi sami glasali za socijalizam i burazersku privredu, a sada im krivo sto su malo cesce nego sto treba tretirani kao stoka.

elCoyote said...

Legalnost koju pominješ je ista ona koju su dobijali mnogi posle WW2 i zato me iznenađuje da je upšte pominješ. Na papiru naravno da možeš da tražiš prava na sudu ali u stvarnosti se to zove Iluzija legalnosti a ovo je pogotovo izraženo po unutrašnjosti Srbije
Sudovi jesu na strani radnika koji dođe na sud ali treba doći do suda a kada kažem doći, mislim bukvalno fizički jer ovde neki imaju najbolje obezbeđenje koje budžetske pare mogu da plate i mnogo drugih trikova u rukavu koje su uvežbavali 70 godina i doveli skoro do savršenstva da ubede ljude šta je ispravno da se učini.
Što se tiče davanja otkaza, ide mnogo lakše i brže nego što može da se zamisli i opet se vraćamo na odlazak u sud a treća generacija drži skoro sve poslove kod kojih se isplaćuju plate pa izbor i nije baš neki.

Pitanje: pasivno sedeti, tući po tastaturi, primećivati očigledno i čekati da se stvori krična masa ljudi ili 1777 anno domini???

Aleksandar Stevanović said...

Za 1777 u Srbiji postoji slicno raspolozenje ili nesto manje raspolozenje kao za odlazak u penziju sa 70 godina ili clanstvo u NATO. Procenti ce se mozda promeniti nakon jos 1-2 politicka ciklusa bednog zivota onih kojima su uvek drugi krivi za sopstvene lose zivote, a spas vide u drzavi iako dobro znaju da je vodi ekipa od zla oca i gore majke.

Aleksandar Stevanović said...

A ako ne mozes imati u kuci mozes promeniti kucu je opcija vec duze vremena. Realno ce biti i dalje.

Anonymous said...

Offtopic,ali ste spomenuli to pitanje čini mi se jako važnim,a to je potreba sudova da umesto prava praktikuju pravednost(u slobodno definisanom stilu)...ako ima 471 hiljada zaposlenih u javnom sektoru,150 plus hiljada u javnim preduzećima,milion i po penzionera,kojima nikad ne kasne ni plate ni penzije niti u slučaju otpuštanje mogu da prođu sa manje od 5 prosečnih bruto plata ja stvarno ne vidim ko to od zaposlenih u ovoj državi ima za gazde robovlasnike. Ono malo ljudi što radi kod privatnika su zbog bahatosti ovde pobrojanih žrtve malim platama i lošim uslovima rad,kao i trudnice tako da nemojte da izmišljate represiju koje ne da nema nego je skroz obrnuta od onoga što se tvrdi ovde. Ubedljivo najveće sistemske žrtve su privatnici,ono malo primera kojim vam mediji udare kvalitetno na patetiku su totalni izuzeci,a pravilo je obrnuto.

Nemanja said...

Bahati preduzetnici postoje. Nastaju uz pomoc 2 faktora: drzave i raje. Drzava ih stvara direktno (poseban tretman, monopolisti, itd) i indirektno (30% nezaposlenost). Raja nedostatkom zdravog razuma podstice njihov razvoj NPR. ne ume u proseku da kazni loseg preduzetnika a nagradi dobrog.

Mozda neko misli da ovdasnja raja poseduje zdrav razum. Ja mu odgovaram: grdno se varas, pogledaj samo sta ogroman broj ljudi radi po slavama, slavi i uzdize sveca i istovremeno krsi bozje zapovesti. Ne znam kako se to zove u psihologiji, nekakva podeljena licnost.

Jesu li plate male u neto ili bruto iznosu? :P

Nebojsa Katic je rekao zanimljivu stvar, da se u Velikoj Britaniji plate racunaju u bruto iznosu. Ukoliko polusvetu saopstite iznos zarade u bruto iznosu, i on sam opipa svoj neto iznos, onda ce se ugnjetene mase same dici protiv drzave..

Stanislav Čerović said...
This comment has been removed by the author.
Stanislav Čerović said...

Pod pretpostavkom da postoji problem otpustanja trudnica,bolje bi bilo da je uvedena neka vrsta podsticaja za zadrzavanje na poslu,kao npr oslobadjanja od poreza.

Aleksandar Stevanović said...

Nemanja, nas polusvet ceka samo dve stvari, da mu neko pokloni ili da nasledi stan i da ode u penziju. I ocekuje da ima lekove za dzaba, kao i svu medicinsku zastitu. Jos ce pomisliti kako ima premalo prava dobijenih iz 200 EUR razlike neto i bruto plate.

Slaviša Tasić said...

"Nebojsa Katic je rekao zanimljivu stvar, da se u Velikoj Britaniji plate racunaju u bruto iznosu. Ukoliko polusvetu saopstite iznos zarade u bruto iznosu, i on sam opipa svoj neto iznos, onda ce se ugnjetene mase same dici protiv drzave."

To je i u Americi tako, plata se ugovara bruto, pa si malo svesniji da ti država uzima pola. Takođe, cene u supermarketima, restoranima, itd. su izražene u neto iznosu. Pa kad kupiš nešto za 10$ a na kasi ti sa porezom izađe 11$, onda se opet setiš ko ti je uzeo dolar.

elCoyote said...

I Tarzanija se bavi sličnom tematikom

milf island said...
This comment has been removed by the author.
milf island said...

U Crnoj Gori, poslodavac isplacuje porodiljama punu platu, pa to pokriva drzava poslodavcu. Desava se par mjeseci pred porodjaj da poslodavac cak poveca platu kako bi zaposlena imala veca primanja tokom porodiljskog.
Da li trositi drzavne pare na to?
pa, imajuci u vidu na kakve se sve generalno budalastine trose, ovo mi je OK. Ajde da na drzavnom nivou malo da cascavamo one koje donose djecu na svijet.
Rezultat mozda i pootji, posto i dalje CG ima pozitivan prirodni prirastaj, za razliku od nekih komsijskih zemalja gdje je negativan. E sada, koliki je uticaj ovog resenja na to, ne mogu kvantifikovati, a mozda zaista doprinosi.

Aleksandar Stevanović said...

U Srbiji pozitivan prirodni prirastaj je najveci u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici, Bujanovcu i Presevu. Ove opstine u ukupnom broju stanovnika ne ucestvuju sa vise od 3%. Opstine slicnog sastava stanovnistva u Crnoj Gori ucestvuju sa gotovo 20% + CG jure sina i do treceg deteta dosta cesto.
Naravucenije od kojeg se nasim nacosima moze samo podici kosa na glavi, jer pored ovih pet opstina u Srbiji, prirodan prirastaj posebno neguju nasi sigradjani sa nestalnim mestom boravka.

Aleksandar Stevanović said...

Ili da budem precizan,najefikasniji motivi su unutrasnji.

Anonymous said...

Aleksandre,
Činjenica da u pomenutim bošnjačkim i albanskim opštinama stepen lojalnosti državi Srbiji(naročito one fiskalnog i monetarnog tipa) jako nizak,ergo najbolje prolaze oni koji državu i njihove ideje ne fermaju ni za ič... Pogledaj da na primer na Kosovu pored najruralnije oblasti Drenice međ Albancima,Srbi Kosovskog Pomoravlja imaju najveći prirodni priraštaj(Kos Kamenica,Gnjilane) a i jedni i drugi su zaboravljeni,jedni od Prištine a ovi naši i od Prištine i od Beograda

Aleksandar Stevanović said...

Dokaz vise da za pravljenje dece ne trebaju pare drzave.

Marko Paunović said...

Gledam malo pre Badija, iz Cake Bossa na TLC-u... Neki njegov radnik je bas debeo i losi su mu bili nalazi kod lekara, pa su Badi i ekipa pokusali da ga ubede da treba da smrsa. I kaze posle toga Badi:

"Mozda nismo uspeli da uticemo na njega, ali smo mu makar pokazali da nam je stalo."

Poenta je da uglavnom donosenje zakona nije ni motivisano zeljom da se nekome stvarno pomogne, vec da se posalje poruka "da nam je stalo". :)

milf island said...

Sticajem okolnosti radim u firmi koja je materijalno fer prema zaposlenima, iako je privatna (doduse privatni strani kapital, li ne multinacionalka).
Izgleda da je takav odnos prema zaposlenima napravio baby boom u firmi, mozda mi se od tog baby booma podsvjesno u glavi pojavio i nick:).
Znaci dobra primanja i standard makar u tom mirkoslucaju dizu natalitet do mjere da, kad sam se ugojio pomislio da nije trudnoca prelazna:).
Sto se tice porodiljskog zene trose ful godinu izuzev ako su sefice pa im frka da zamjena ne zasjedne na presto. U principu poslodavca kosta mozda jednu dvije plate, poto je mjesec dva potrebno da se zena koja je mijenja obuci jer je posao specifican, pa tada placa dvije plate, jer kasnije samo placa zamjenu, a drzava placa porodilju.
Znam da zvuci idlilicno, ali je stvarno tako. Mozda zato sto su gazde iz EU, pa su navikli na takva prava, mozda su baby friendly. Stoji i cinjenica da je vecina zaposleni visokoobrazovana i u dobi 25-40, pa se kote kao zecevi, sto mozda stvara subjektivan osjecaj:)).
Of topic, ima li traga Speakeru, uzivao sam u istom. Jos je na odmoru bez neta?

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Prema globalnom izveštaju o konkurentnosti koji ocenjuje konkuretnost privreda 142 države po nekim indikatorima kao što su efikasnosti korporativnog upravljanja privreda Srbije je na 130. mestu, po obimu ulaganja u obuku zaposlenih je na 132. mestu, po absorciji novih tehnologija od strane firmi - na 136. mestu, po izdacima za istraživanje i razvoj - na 130. mestu, po odnosima poslodavaca i zaposlenih - na 136, mestu, po tretiranju potrošača od strane kompanija - na 131. mestu, po obimu marketinških aktivnosti - na 128. mestu, po sofisticiranosti proizvodnih procesa - na 129. mestu,... zar je za sve to iskučivo država jedini krivac? Ili je problem u svesti poslodavaca tj. njihovom primitivizmu, sirovosti, bahatosti?