Pages

27 August 2012

Legalizacija

Zanimljiva rasprava u Politici na temu legalizacije, u kojoj je gradonačelnik Paraćina rekao malo, ali pametno. Između ostalog:

Нема ручка за џабе.

1 comment:

ChllCha said...


Čitajte kako je Aleksandra Damjanović govorila pre godinu i po dana (inače pomoćnica svih ministara od 2001. godine), sve obrnuto nego do sada. Takođe, isti ovaj Paunović je pre godinu i po dana govorio da je preskupa legalizacija i da ne bi smela biti skuplja od mesečnog računa za kablovsku. Sada kada Velja oće da skupi poene na istu priču Paunović kaže da ne može jeftino ... drugi su im bili politčki interesi i pozicije pre godinu i po dana - ona je branila Dulićev stav i zakon koji je napisala, a on je skupljao poene pred izbore i uz to nije kontrirao seljačkom konkurentu Velji.
Evo teksta:
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Srbija-razgovara-Realnost-ili-zabluda-o-masovnoj-i-brzoj-
legalizaciji.lt.html

Ruku na srce veći deo propisa o planiranju o izgradnji je obična baljezgarija i još jedan državni reket i to tvrdim kao pravnik.

Koji je interes države da garantuje za stabilnost kroz građevinsku dozvolu objekta ? To bi trebalo da je stvar odnosa investitora i naručioca odnosno kupca i prodavca.

Odakle državi pravo da svojim urbanističkim aktima određuje cenu tuđeg zemlišta ? Primera radi na Starom Sajmištu je nemoguće dobiti građevinsku dozvolu jer je sve to namenjnjeno eksproprijaciji u narednih 20 godina radi nekakve Opere. Posledica toga je da je vrednost zemljišta koje je na 300 metara od Saborne crkve oborena na 10000 eur za ar. Na taj način već nastupa eksproprijacija bez naknade odnosno bez pravične naknade i to 20 godina pre prave eksproprijacije. Država propisima o parcelaciji prinuđuje ljude u odnose suvlasništva jer onemogućava parcelaciju bez urbanističkog projekta na građevinskom zemljištu, na poljoprivrednom je minimum parcele, po zakonu iz 2009. godine, 50 ari. Ne možete legalno cepati njivu ako će ispasti manja od 50 ari, to kao zbog toga da se ne bi cepalo poljoprivredno zemljište. Ljudi se na silu teraju u odnose suvlasništva, pa se pitanje dokle je moje,a dokle je tvoje rešava na razne načine - ili u vanparnici kao uređenje držanja ili sekirom. To ni za vreme komunizma 50tih nije bilo.