Pages

27 July 2012

Linkovi

1. Prvo, dva zanimljiva linka sa sajta Kuriositas: sedam čuda Ukrajine (ko bi rekao da se u Ukrajini nalazi dobro očuvani starogrčki grad?) i belo pleme u Pakistanu (naravno, i Pakistanci su pripadnici bele rase, ali ovi su BAŠ beli).

2. Veoma zanimljiv novi blog What if? u kojem autor odgovara na pitanja koristeći fiziku. Do sada postavljena pitanja su bila a) Šta bi se desilo kada bi bejzbol loptica bila bačena brzinom od 90% brzine svetlosti? (ukratko - nuklearna eksplozija) b) Kolika je šansa da na SAT testu neko slučajno pogodi tačan odgovor na sva pitanja? c) Koliko sile generiše Joda? (iznenađujuće malo, ako mene pitate, pa čemu služi onih 20.000 midihloriana po ćeliji?) i d) Šta bi se desilo kada bi se na jednom mestu našao Avogadrov broj krtica (mole of moles)? (možete da saznate bizarne efekte gravitacije na toliku količinu mesa i krzna)

3. Sugerišem da počnete da pratite blog We Meant Well. Peter Van Buren je karijerni američki diplomata koji je napisao knjigu o promašenim naporima za rekonstrukciju Iraka. Nakon toga je State Department započeo proceduru otpuštanja, a on počeo da bloguje. Blog predstavlja vrlo zanimljivu mešavinu njegovih ličnih frustracija, ozbiljne analize američke spoljne politike i stanja u State Departmentu. Evo par nedavnih postova ovde i ovde.

4. Mislim da sam linkovao ranije na blog Agrarije za koji, između ostalih, piše Goran Živkov. Goran jeste moj dobar drug, ali mislim sam objektivan kada kažem da se radi o najboljem domaćem stručnjaku za poljoprivredu. Evo dva reprezentativna posta ovde i ovde. Goran se razume i u hranu. Ako vam se jedu Petrovački kulen, Dalmatinski pršut ili Paški sir, preporučujem Balkanluk.

5. Ko bi reko? Evo šta piše Wall Street Journal:

As they flee the euro-zone debt crisis, a growing number of large global bond funds are diving into the shallow debt markets of small countries like Serbia, Iraq and Hungary. The billion-dollar funds dwarf local banks and investors who also purchase the debt, giving them outsize stature in these fringe markets.

Isti članak pokazuje Srbiju bez Vojvodine, a državnog sekretara Dušana Nikezića potpisuju kao Mikezić. Imajući na umu ove očigledne propuste, možda cela priča o tome kako američki finansijeri beže u sigurne zemlje poput Srbije, Mađarske i Iraka i nije baš tačna? Videćemo.



6. Skrećem pažnju na blog The Honest Courtesan, evo kako je sebe opisala blogerka:


I've been a librarian, a housewife, a call girl and a madam, and now I'm married and retired to our small country estate in the rural Southern US and blogging about prostitutes, our rights and experiences and the way society oppresses the world's only female-dominated profession while self-proclaimed "feminists" support the outrage. 

7. Budžetski deficit na zanimljivom mestu - Vatican runs $19 million deficit. Jedna od mera štednje:


Vatican Radio, however, is expected to save hundreds of thousands of euros a year in energy costs each year after it cut back short and medium-wave transmissions to Europe and the United States from its main transmission point in Rome.

8. Nekoliko pogrešnih i jedan možda tačan odgovor na vekovno pitanje

14 comments:

VladimirV said...

5. Ko bi reko? Evo šta piše Wall Street Journal:

As they flee the euro-zone debt crisis, a growing number of large global bond funds are diving into the shallow debt markets of small countries like Serbia, Iraq and Hungary. The billion-dollar funds dwarf local banks and investors who also purchase the debt, giving them outsize stature in these fringe markets.

Isti članak pokazuje Srbiju bez Vojvodine, a državnog sekretara Dušana Nikezića potpisuju kao Mikezić. Imajući na umu ove očigledne propuste, možda cela priča o tome kako američki finansijeri beže u sigurne zemlje poput Srbije, Mađarske i Iraka i nije baš tačna? Videćemo.

==============================

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=20&nav_id=628321
Fond iz SAD kupuje srpske obveznice
Izvor: Tanjug

Beograd -- Bežeći od krize u evrozoni, sve veći broj velikih globalnih fondova se okreće tržištima obveznica u manjim zemljama poput Srbije, piše list "Volstrit džornal".

Speaker said...

Hvala na zanimljivim linkovima, Marko, posebno (u pakao će moja trivijalna, oblaporna duša, to davno znam :) ) Balkanluku, osim što sam rođeni Vračarac, odrastao na nekoliko stotina metara od Kalenićeve pijace, i raduje me kad god se lokalna gurmanska ponuda poboljša, moram da priznam da sam veliki ljudbitelj paškog sira, koga iz Hrvatske uvek donesem tonu, jedva nešto manje od maslinovog ulja, :) a da nikada do sada nisam naleteo na njega u Beogradu (iako ga, istini za volju nisam ni tražio, nije mi nikada palo na pamet, to jest, obično sam fokusiran na "srpske" delikatese, sremski sir, kajmak, ajvar, razne pršute, slanine, kulene... :) ).

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Speakeru pa to nije zdrava hrana, prepuna je kalorija i masi, zar nije bolje hraniti se povrćem i voćem - što više salata a što manje mesa i sira? Za sve najgore bolesti koje su poslednjih decenija u neprestanom porastu danas je najbolji lek prevencija - zdrava ishrana i zdrave životne navike.
Nego nije mi jasno kako to da su investitori stvarno zainteresovani za kupovinu dinarskih petrogodišnjih obveznica sa kamatnom stopom od samo 14,7%? Zar se ne plaše moguće visoke inflacije i mogućeg pada dinara?
Статистика аукције државних хартија од вредности 24.01.2012.године

andreas breme said...

"prepuna je kalorija i masi, zar nije bolje hraniti se povrćem i voćem - što više salata a što manje mesa i sira? Za sve najgore bolesti koje su poslednjih decenija u neprestanom porastu danas je najbolji lek prevencija - zdrava ishrana i zdrave životne navike."

Meso i sir uopste nisu sami po sebi nezdravi, niti je ovo drugo isto tako zdravo...

Marko, hvala za preporuku za balkanluk, bas cu sad da odem da vidim sta ima :-)

Nemanja said...

Riba je najzdravija, pod pretpostavkom da nije "obogacena" antibioticima.

Inace, neki zli naucnici jeretici udruzise se protiv pravovernih skeptika (citaj Ivan Jankovic) koji veruju da globalno zagrevanje ne postoji. :P

"Earth's land shown to have warmed by 1.5C over past 250 years, with humans being almost entirely responsible"

VladimirV said...

Unhealthy diets

An unhealthy diet is a major risk factor for a number of chronic diseases including: high blood pressure, diabetes, abnormal blood lipids, overweight/obesity, cardiovascular diseases, and cancer.

The WHO estimates that 2.7 million deaths are attributable to a diet low in fruit and vegetable every year. Globally it is estimated to cause about 19% of gastrointestinal cancer, 31% of ischaemic heart disease, and 11% of strokes, thus making it one of the leading preventable causes of death worldwide.

andreas breme said...

Bio sam danas oko 17h ali je bilo zatvoreno...

andreas breme said...

Nisam rekao da ne treba jesti voce i povrce, naprotiv, nego da ne treba iskljucivati meso i sir, a da sve zavisi kakvo je to konkretno meso i voce....

Marko Paunović said...

Jel vi niste videli Slavisino upozorenje o tome da komentari treba da imaju makar nekakve veze sa postom? :)

Vladimir said...

Marko, Vi ste se u svom tekstu dotakli svih tema ovoga sveta. Tako da nema promašenih komentara. :)

Poput ovog mog.
Speaker, tvrdite da ste odrasli nekoliko stotina metara od Kalenićeve pijace.
Topolska 18? :)

andreas breme said...

U pravu si... ali sam u poslednje vreme poceo sa nekom dijetom koju je prvo pocela moja devojka pa se i ja prikljucio, i dijeta je stvarno odlicna, a nema bitnih namirnica koje su iskljucene sa liste, a uprkos tome sam smrsao 5 kila za par meseci, ako nekoga zanima mogu da mu posaljem. Zato sam morao da prokomentarisem, jer je iskljucivanje mesa i sira iz ishrane nepotrebno a i suludo sa stanovista ukusa :-)

i ja kao i Speaker idem na odmor u tropske krajeve za desetak dana pa nikako ne mogu da docekam jos tih 10 dana pa mi je i koncentracija popustila i nisam ispostovao Slavisino pravilo :-)

Marko Paunović said...

Dobro, onda se oprasta.

Slaviša Tasić said...

Ma sve ću bre da vas obrišem. Naročito ovog što je bez muke izgubio 5kg. Lažov.