Pages

10 June 2012

Srećan rođenadanac


Ne bi se ni ja setio, ali ove godine je 40 godina od kako su junaci grupe TNT prisutni u hrvatskosrpskoj (ja se nikada nisam navikao da oni govore srpski, da budem iskren), a kasnije u srpskoj varijanti na domaćem tržištu. Ako neko želi da posmatra ovaj strip kao dominatno levičarski, široko mu polje, ja u njemu vidim esenciju ironije i sarkazma, prve časove teorije javnog izbora i iznad svega brutalne iskrenosti u poigravanju sa nekim stvarima za koje svi znamo kako funkcionišu, a pravimo se da nije tako (ma to se zove licemerje). Za kraj ovog malog posta što reči, a da bude motivirajuće za libertarijanski svijet: "Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti".

4 comments:

elCoyote said...

Nemi 10 centi, Gluvi 10 centi, Gluvonemi 20 centi. (na ulazu u cirkus)

Nevena said...

Aleksandre, hvala puno na ovom postu. :)
Ne bih ni primetila tu informaciju da je Vi niste postavili ovde...

Uglavnom, i ja sam se kao i većina pripadnika moje generacije ložila na taj strip, mada je u mom slučaju moje interesovanje za tu umetnost počelo dosta rano jer bilo posledica kopiranja starijeg brata.

Imam i ja citate koji se mogu primeniti i na srpsku političku situaciju:
“Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – stranka istine”
“Bolje junački pobeći, nego kukavički poginuti!”
“Ko izgubi dobitak, dobije gubitak.”

I da, oni nikako ne mogu govoriti srpski, to je bio jedan pogrešni i nasilni pokušaj ubistva alanfordovskog duha, onog kakvim smo ga svi mi na ovim prostorima doživeli i osetili. Prosto je mnogo manje duhovito a i ravno svetogrđu reći: „ako želiš da pobediš ne smeš da izgubiš“. Nije to-to. :)

Nevena said...

Da, zaboravih glavnu mudrost i poruku i suštinsku filozofsku misao koja prožima celu TNT priču:

„Bolje ceo život biti bogat nego jedan dan siromašan!“

Anonymous said...

,,Tko izgubi dobitak-dobije gubitak"