Pages

29 June 2012

Nivo debate

Ako je neko (opet) iznenađen što je Italija sinoć (opet) pobedila Nemačku, evo kratkog objašnjenja. Ne mogu savršeno da poredim jer ne znam kako to izgleda u mnogim drugim zemljama, ali pošto sam neko vreme proveo u Italiji mogu da potvrdim da je nivo fudbalske debate u toj zemlji zapanjujuće visok. Zapanjujuća je i sama količina ovih debata -- kad uključite slučajni kanal na TV-u velika je verovatnoća da u studiju sedi jedno osam gostiju, trenera, bivših igrača, stručnjaka (i jedno dve polugole starlete, od kojih se neke takođe solidno razumeju u fudbal) i satima idu u neke sitne detalje o fudbalskim utakmicama. A onda je i nivo tih razgovora, kao i svakodnevnih fudbalskih razgovora ljudi na ulici, primetno viši. Koncepti kao 4-4-2 ili 4-5-1 nisu, kao kod nas, rezervisani za par boljih trenera, nego su laičke, svetovne stvari u svakodnevnoj kućnoj upotrebi. 

Kad poredim to sa Srbijom, jedina stvar koja je važna u Srbiji, ne laicima nego i sportskim novinarima, je da li će igrati ovaj ili onaj. Ili pošto smo dotakli novo dno, da li će pevati himnu. U Italiji, kada novine ili komentatori izveštavaju o utakmici rutinski će vam prvo reći formaciju, to je osnovno -- sastavi su važni tek u kontekstu taktike. Evo sada možete saznati i da je Italija sinoć igrala u ništa manje nego u 4-1-2-1-2 formaciji. Ko bi znao. 

Nivo javne debate u velikoj meri utiče na ishod u bilo kojoj oblasti. Kad bi se u Srbiji o ekonomiji i politici razgovaralo kao što se u Italiji razgovara o fudbalu gde bi nam bio kraj. 

3 comments:

Anonymous said...

Baš dobar post.

Marko Paunović said...

Pretpostavljam da ni u Italiji nivo rasprave o ekonomiji i politici nije bas na nivou rasprave o fudbalu. :)

Vladimir said...

"Neka se razgovori nastave, makar i svet propao."