Pages

15 May 2012

Opravdano nepopularan

Nije lako biti guverner centralne banke koja ima mandat da kontroliše inflaciju i da pospešuje zaposlenost. Sa jedne strane ste kritikovani što ne pospešujete zaposlenost a sa druge što se inflacije izmiče kontroli. Guverneri se verovatno osećaju kao dete koje nije pozvano na žurku na koju ide skoro celo odeljenje. Pretopstavljam da su zbog toga u Fedu iz San Franciska napravili simulaciju da pokažu da ni njima nije lako.

Šoškić je sa druge strane opravdano nepopularan jer ne može da kontroliše inflaciju iako je to jedini cilj Narodne Banke Srbije. Da bar promene zakon i kažu kako ciljaju i nivo zaposlenosti Šoškića bi možda i pozivali na žurke.

7 comments:

Vlada said...

Ovde se deflacija prikazuje kao nešto loše?!?

Npr, držao sam kamatnu stopu sve vreme preko 10, deflacija je bila 3% uz nezaposlenost oko 10%, a onda zadnja dva kvartala kamata 0,5 i počela je da opada nezaposlenost, ali je ostala deflacija.

Lazar Antonić said...

Deflacija sigurno nije resenje problema. Naprotiv.

Vlada M said...

Fed guru reappointed \o/\o/\o/

ou yea

Владимир said...
This comment has been removed by the author.
Владимир said...

Имам једну лексичку примедбу на текст.

Зашто економисти употребљавају скарадну туђицу "таргетирање" Реците једноставно, циљана инфлација, жељена, планирана итд.

Тиме је ваше изражавање стилски лепше, комуникација јаснија, уз употребу богатог фонда српског језика. Никакво ново значење се не добија употребом термина "таргетирање"!

За Владин коментар још једна примедба.

Не каже се задња два квартала него последња два. Не могу бити задњи јер би онда морали да постоје и предњи квартали а то као што знамо не може бити.

Примедбе су биле крајње добронамерне. Без љутње молим!

Lazar Antonić said...

Ispravljeno. Hvala.

Mislim da nije problem da se dobro uradi simulacija ako se vodi racuna o realnim kamatnim stopama (nominalna kamata - inflacija).

Vladimir said...

Ne znam da li je sledeća informacija od nekekoristi. Zgrada u kojoj je živeo Milan Neidć je srušena, da bi na tom mestu nikla NBS...