Pages

30 January 2012

Nismo najluđi


Hvala Bogu na zemljama regiona, pa ne ispadamo baš uvek najveći kreteni u Evropi. Za danas, primer iz Hrvatske (pažnju mi je skrenuo Nedjeljni komentar):

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja od 21. prosinca 2011. godine svježi sir i vrhnje na tržnicama grada Zagreba mogu prodavati svi prodavači iz županija koje graniče sa Zagrebačkom županijom. Prodaja na tržnicama ili prodajnim izložbama na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba smatra se prodajom na području iste županije. Dakle, na tržnicama grada Zagreba, osim registriranih proizvođača iz Zagrebačke županije, prodavati mogu i proizvođači iz 6 susjednih županija ...

Ako ste neki paćenik koji pravi sir u Dubrovniku ili Vukovaru, vaš sir će očigledno biti smatran otrovnim. Čudi me da je ovako nešto ustavno. Mislim, nisam nikada čitao hrvatski ustav, ali su odredbe o jedinstvenom tržištu uobičajene.

Najviše me u stvari to plaši što se politika u Srbiji često pravda sa "ali tako je u Hrvatskoj" ili "tako je u Sloveniji", pa će možda i kod nas nekome da padne slična nebuloza na pamet.

6 comments:

Marko said...

vest za sledecu nedelju je:

osiječani preko svojih ljudi krijumčare velike količine sira na zagrebačko tržište

sledeća logična reakcija je da neko zatraži da se u Osijeku zabrani prodaja krašovih čokolada

Aleksandar said...

odmah izbrisite post, jer ako ga vidi Dusan Petrovic ko zna kakve nove lucidne ideje mogu da mu padnu na pamet...

Anonymous said...

Kao netko tko prati i b92/biz, moram reći da ipak jeste najluđi. Počevši od privlačenja stranih ulaganja na način da država plati ponekad i skoro čitav iznos ulaganja (!), preko regulacije cijena i marži, do preuzimanja željezare prije par dana, Srbija je u za red veličine većem intervencionizmu od Hrvatske (mada, naravno, nismo ni mi laissez faire, laissez passe).

Anonymous said...

Vlada Srbije samo traži strateškog partnera,održava proizvodnju a budžetski deficit neće se produbljivati ovom kupovinom.Ispada
1. Da je Vlada upućenija na zbivanja na tržištu od US Steel kompanije te radi toga će lakše i bolje prodati železaru od njih samih
2. Da je proizvodnja ,,umetnost radi umetnosti"
3.da su se ovi iz US Steel-a u stvari debelo zejbali jer su otišli a para ima(nema produbljivanja postojećeg budžetskog deficita već će se postojeća sredstva preraspodeliti)

Generalni zaključak- US Steel nema blagog pojma o zbivanjima na tržištu čelika. E moji Amerikanci cccc,pa jel vam nisu javili da se Hladni rat 89e okončao ekonomskim porazom kapitalizma,za koji se pokazalo da nema ekonomsku računicu,te da isključivo socijalizam i raznorazni oblici kolektivizma doprinose dugoročnom ekonomskom prosperitetu.
Il to il su samo izbori blizu

Stanke said...

@usporedbe, jeste, sve je tačno što si rekao. I ako si nam rekao :). Nisi samo spomenuo da smo pre nekoliko dana otkupili i ostatak OTE-ovih akcija u Telekomu Srbija, pa je sada i on 100% državni.

Aleksandar Stevanović said...

@ usporedbe

Samo da se zna, Srbija je nesporni, ne samo balkanski lider, vec i sila na evropskom nivou u ekonomskom ludilu. Sadasnja vlada je pokazala da se vrednim radom moze mnogo postici i unaprediti ludilo svih vrsta i pokusati dostici zvezdani trenuci 1990-ih sa iskusnim trenerima iz tog vremena.