Pages

07 December 2011

Počele reforme penzionog fonda

Imajući u vidu da je budžet Srbije u suficitu, a potrošnja na nivou koji je ispod 35% BDP, lepo je što su se sredstva kojih ima u izbilju investirala da pos'o nađu nezaposleni agronomi i šumari, biće dobro ako se to isto učini za ugrožene i siromašne lekare. Kako je sredstava još preostalo, a privreda nam nikada nije bila jača, kao jedini logičan nastavak javlja se reforma penzionog fonda. U zemlji u kojoj su načela uređene tržišne demokratije pod punom vladavinom prava uklesana munjom u kamenu, nema ništa logičnije od toga da svi građani Srbije dotiraju sa 50% penzije sveštenika jer su crkva i država jasno razdvojeni. Kako je opšte poznato da kod nas država nije dala ni dinara za osnovna sredstva crkvi, kako je konkurencija nikada veća i nema diskriminacije novih provajdera ka bogu, kako SPC koja će primiti najveća sredstva ima jedva 80% tržišta, kako je prelazak od jednog do drugog provajdera nešto najprirodnije, kako verskim organizacijama nije omogućeno da se bave marketingom i stiču nove potrošače u osnovnim školama i kako tradicionalne verske organizacije uglavnom simbolično naplaćuju svoje usluge ili to uopšte ne čine, nema ničega prirodnijeg od ovakvog poteza države jer nam penzioni fond inače ostvaruje konstantne suficite. Naravno, red bi bio da se poveže i staž.

26 comments:

Vlada said...

Ovo je da odlepiš. Svaki dan su sve luđi i luđi. A glupi narod traži još više "države", regulacije itd.

Anonymous said...

1.976 sveštenika i verskih službenika u verskim zajednicama, od kojih je 1.677 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Нека се играју деца... Шта има везе? ДАН НАПЛАТЕ ће дпћи, ма колико се играли.

Anonymous said...

Samo mi nije jasno kad smo već krenuli ka tome da jednog dana svi budemo poreznici u ovoj zemlji,od koga ćemo posle porez da uzimamo

Milos J. said...

Da nam nije sarkazma propali bi..

Milos Vulevic said...

Da li mozda imate podatak koliko je od oko 2000 zgrada i 70.000 hektara zemlje koje su komunisti oduzeli SPC do sada vraceno?

Milos Vulevic said...

Da li mozda imate podatak koliko je od oko 2000 zgrada i 70.000 hektara zemlje koje su komunisti oduzeli SPC do sada vraceno?

Slaviša Tasić said...

A SPC je inače sve to sama zaradila, prikupila od dobrovoljnih donacija bez pomoći države i monopola na veru.

Anonymous said...

Ne nego su komunisti to sve pošteno zaradili u toku 1000+ godina koliko su postojali kao ideologija pa 45e prosto rešili da od SPC-a i ostalih koji su umeli da zarađuju generacijama naplati sve to i da plebsu koji 1000 godina čuvao stoku i nije znao kako izgleda zlatni dukat a kamoli da otvore fabriku cementa u Beočinu kao SPC. Ako se kritikuje preduzimljivost generacija ljudi ili generacija neke ustanove,a na bilo koji način brane oni koji su otimali da bi imali onda se mora shvatiti da je nedostatak imovine ili ekonomije potpuno prirodna,normalna stvar.
Monopol na veru je jedan jako loš termin,ako išta takvo postoji onda mora da je taj hiljadugodišnji monopol negde makar na milimetar puko,a ako je tako neka mi onda neko pokaže katolika koji se izjašnjava kao Srbin ili pravoslavca koji se izjašnjava kao Hrvat. Nisu postojali monopoli na veru,već kad bi neki narod prihvatio hrišćanstvo iz jednog centra težio je da mu ostane veran dugo jer je u njemu imao zaštitnika. I to je bilo vrlo logično jer human čovek postoji tek od renesanse,a pod humanim čovekom podrazumevam svakog onog koji neće da otima da bi imao. U srednjem veku svaki čovek,sa izuzetkom određenih religiozonih ljudi,nije postojao,svi su pljačkali,palili i najprostije otimali sve-i novac i žene i imanje,sve. Centri moći koji su u tim situacijama štitili plebs,bili oni svetovni-vladari ili duhovni dobijali su prirodno naklonost naroda,ne zbog monopola već zato što je čovekov najelementarniji instikt da bude živ i da mu njegovo niko ne otima.

Игор Јарамаз said...

Славиша Тасић (član je Centra za slobodno tržište iz Beograda):
" A SPC je inače sve to sama zaradila"

Моћно, какви су ли вам тек комунисти када су вам овакви чланови Центра за слободно тржиште"?

Aleksandar Stevanović said...

Privelegovan dominantan polozaj vs. slobodno trziste u oblasti vere

Na primer, Srbija vs. SAD.

Anonymous said...

Ne znam šta je "privilegovan položaj vere", al' znam da je moja porodica POKLONILA određene nekretnine SPC, da bi iste BANDITI prisvojili!

Aleksandar Stevanović said...

Privilegovan polozaj to je kada neko jasno razlikuje tradicionalne i ostale, pa prvima daje svasta, a drugima smesta svasta

Игор Јарамаз said...

Амерички модел је непримењив ни на једну европску државу, чак ни на Велику Британију у којој Енглеска, Шкотска и Северна Ирска свака имају своју државну цркву. То има везе са улогом вероисповести у етно-националним идентитетима у Европи (за разлику од САД).

Не би било лоше да нам Александар Стевановић објасни на шта мисли када пише да се "другима смешта свашта"? Србија има један од најлибералнијих закона, усвојен 2006. након консултације са водећим европским и америчким експертима из тематике, Закон који је усклађен са јуриспруденцијом Европског суда за људска права као и конвенцијама ОЕБС и ЕУ регулативама.

Иначе, за разлику од Влада Белгије, Велике Британије, САД, Шпаније, Русије, Израела, Ирске, Немачке и Француске које све имају (или су имале) дугогодишње спорове са Црквом Сијентологије, Влада Србије нема такав однос ни са једном Црквом или верском заједницом.

Aleksandar Stevanović said...

Nije poenta mog posta sto drugi nemaju prava koje ima SPC, nego je poenta sto SPC ima prava koja su neprimerena. Na primer, drzava finansira izgradnju novih crkvi putem poreza na postanske usluge; sada se zeli subvencionisati penzija popovima, iako isti nisu bez prihoda; u drzavnim skolama se samo tradicionalnim crkvama dopusta da sticu nove potrosace; pop nam odredjuje koji su TV operateri podobni, a koji ne; prvo se crkvi vraca oteto, a gradjanim kada se stigne; ima jos ali me mrzi da cackam. Ako drzava hoce da brine za svoje gradjane koji imaju primanja, ali ih malo mrzi da placaju u penzioni fond, onda lepo neka se oni koji se osecaju vernicama izjasne da im se naplacuje porez za crkvu kojoj pripadaju. Em bi dobili realnu sliku koliko zaista ima prvoslavac au Srbiji, a ja bih konacno mogao da finansiram SPC samo kada i ako to zelim, a ne da me drzava na to primorava.

tiki said...

Naravno , ali sva ta davanja su ispod realne rente za crkvenu imovinu koju nije vratila. al najbolje je ovo sa popom "koji određuje tv program" možemo se sporiti dal uopšte treba da postoji regulatorna agencija. ali je smešno pitanje šta pop ( ovde valjda posprdno za vladiku) ima da radi u agenciji . tom logikom šta ima da rade ekonomisti , oni treba "da otvaraju nova radna mesta" a pravnici " e oni treba da sude banditima a ne da se "mešaju u politiku" . U Srbiji gde se NVO sektor ugurao baš svagde , gde se pederi i lezbe uguravaju u sve moguće "regulatorne i kontrolne agencije " a šata ima pederi da se mešaju , oni treba da mešaju jedan drugom , a ne da se mešaju u javni život.. Mislim čim je neko "pop" ne sme reč u javnosti da izgovori. Valjda su trebali Biljanu Srblanović ili neku ženturaču u crnom . Restitucija imovine je nužna

Aleksandar Stevanović said...

Upravo zato treba vratiti zemlju i objekte koji su mahom u rukama drzave i kraj. Naravno, ne samo crkvi. A ne da ja placam naknadu crkvi za tudju otimacinu. Ovako crkva koja se poziva na bozje daje amnestiju lopovluku.

Kada je rec o RRA, znamo svi ovde da ne treba da postoji, posebno u vreme kablovske i svakojakih kastomizacija koje se nude. Takodje i ta silna "nezavisna" tela koja nikome ne odgovaraju, barem formalno. Medjutim, kako je vladnika izabran, ne kao fizicko lice, nego bas kao predstavnik verskih zajednica, ja ne mogu da tu vidim ista osim toga da crkva i drzava nisu odvojene. Ako hoce da budu institucija koja ima najduzi kontinuitet i da budu jasno odvojeni, a ne grupa gradjana ili sta vec kako su prigovarali, onda lepo neka se bave svojim primarnim aktivnostima koje im svako malo nisu interesantne.

A one pomenute gospodje i nisu dobar materijal, to su klasicni svetovni/EU novovernici, koji se osim u ponesto sadrzaja ne razlikuju susastveno od onih koji su se godinama petokracili u verskom zanosu. Stoga je bas zato zdravo odvojiti crkvu od drzave u svim sferama, posebno u toj famoznoj cetvrtoj grani vlasti, jer em sto nemaju demokratski legitimitet, em sto tamo sedi tusta i tma novovernika.

Sve u svemu,

Игор Јарамаз said...

Дакле установили смо да Држава Србија другима не само да не смешта свашта, већ ништа не смешта...

Aleksandar Stevanović said...

Igore, ako je bas zapelo, meni pade na pamet odbijanje da se registruju CPC i MPC u Srbiji, osim ako drzava ne treba da daje autenticna crkvena tumacenja o raskolnistvu. Ima i vrlo aktivna igranka oko toga koja nam je IZ omiljena itd. Ni traga od nase drzave u svemu tome.

Anonymous said...

Država (partije) ne želi da vrati imovinu, jer im se smanjuju mogućnosti. Ovako imaju duplu korist: em raspolažu imovinom, em se povezuju sa Crkvom, što im dođe korisno zbog legitimnosti i popularnosti. Dakle, "pop" nema demokratski legitimitet - znači "drvo i šuma" priča, obzirom da to pitanje valja postaviti za partije, a nakon toga, razgovor postaje besmislen.

Игор Јарамаз said...

Александре,

Вероватно је по среди непотпуна документација у пријави ако није по среди:

Naziv verske organizacije

Član 19

U Registar se ne može upisati verska organizacija čiji naziv sadrži naziv ili deo naziva koji izražava identitet crkve, verske zajednice ili verske organizacije koja je već upisana u Registar ili koja je ranije podnela zahtev za upis.

Што се Исламске заједнице тиче, ту постоји раскол и држава ни у чему не прејудицира разрешење истог, напротив чак је допуштена (за сада неуспешно) медијација стране силе - Турске и њихове Исламске заједница која је додуше државна институција пошто је подређена њиховом Дијанету - Министарству вера. Иако једна од те две, сходно интерним прописима, има пуно право наследства, ниједна од две није регистрована, управо из разлога да не би држава била оптужена да се меша у међуисламски спор.

Као што се види из случаја ИЗ, одсуство регистрације није никаква препрека раду, јесте додуше реституцији имовине, која никако не следује ниједној Црквни или верској заједници која би носила скраћеницу ЦПЦ или МПЦ. Покушајте поново.

Aleksandar Stevanović said...

Nemam ja puno razloga da "pokusavam", posebno sto ovo pre nisu pokusaji. Ne znam samo kako bi kada se primeni rigidno i i veoma angazovano tumacenje jednog clana mogla da se zove CPC ili MPC i da li SPC ima monopol na genericke pojmove "crkva" i "pravoslavna". Inace, buduci da je procedura registracije prilicno jednostavna, nesto sumnjam da je to u pitanju.

Kada je rec o IZ, ne bi ja da idem u teme koje me zesce zabole da iznosim javno jer moga interesa tu nema ni u tragovima. Jedino sto sam opravdano spektican prema neutralnosti drzave u tom sporu.

tiki said...

CPC ili MPC i da li SPC ima monopol na genericke pojmove "crkva" i "pravoslavna". Inace, buduci da je procedura registracije prilicno jednostavna.
Da SPC je dio "jedne svete saborne i apostolske crkve" a niti jedna crkva ne priznaje parasinagogu MPC niti sotonističku sektu CPC ( jel jo je prvosveštenik anatemisan od Vaseljenske patrijaršije). Ono za šta se vi g.Stevanoviću zalažete bi bilo kao kad bi ja registrovao rimokatoličku crkvu proglasio sebe lokalnim papom ,pa poslje tražio imovinu rkc ili da pošteno delimo pa da uzmem bar nuncijaturu i nešto umjetnina.Ili zamisli kad bi se u cigan maloj organizirali proglasili sebe izgubljenim plemenom Izrailjskim i tražili Sinagoge nazad. Il da im bar država prizna da su Jevreji.Zamisli kako bi reagovala Jevrejska zajednica. Ili kad bi Vaseljenski patrijarh tražio od vlasti u italiji da recimo Jovana Zagrebačko-Ljubljanskog i sve Italije ima smatrati za kanonski jedinopravnog episkopa Rima jel je ovaj decimus sikstus u debeloj herezi . Ili ajd da osnujemo Coca Cola Srbije , pa da prodajemo gaziranu bozu pod imenom Coca Cola. Il da donesemo ustavni amandman da u svakom sporu sa SPC druga strana je uvek u pravu pa da ne maltretiramo više ljude

Игор Јарамаз said...

Сумња (скептичност) без трунчице доказа се стручно назива предрасудом. Нпр. Марку дигну бицикл и одмах посумња на свог комшију Љуљзима због његове боје коже односно етничке припадности.

Не ради се ни о каквом монополу на име већ о заштити правне личности. Питање реституције позамашне имовине Цркава и верских заједница је далеко од решеног у Србији и регистрација сумњивих претендената би омогућило настанак правних спорова око исте, с обзиром да је правна личност оштећених кроз историју мењала облик (и да је за титулара поједине имовине гласила и организациона јединица Цркве/верске заједнице).

То је само по себи довољан разлог за позорност у процесу регистрације и без чињенице да је 1999. на Цетињу регистрована ЦПЦ ради узурпације имовине СПЦ у целој ЦГ што она ни не крије већ отворено најављује. С друге стране у тој суседној држави је Министарство финансија морало да преиначи одлуке Катастарске општине Цетиње која је једноставно избрисала СПЦ као титулара имовине. А у БЈРМ је МПЦ запосела сву имовину СПЦ, регистрација Православној охридској архиепископији (којој је једини грех то што дели свету тајну Евхаристије са СПЦ и остатком Православља) не само да се брани регистрација већ јој се руше и обијају објекти, свештенство малтретира физичким и правним насиљем док је клиру СПЦ забрањен и сам боравак (под мантијом) на тлу државе.

Aleksandar Stevanović said...

Tesko da je predrasuda kada necete da pisete o delovima drzavnog aparata cije aktivnosti nisu bas javne. Takodje, ne vidim ako se u Srbiji registruje bilo koja organizacija kako bi ista mogla da bude pretendent na otetu imovinu SPC u Srbiji. A samim odbijanjem registracije, necemo spreciti bilo koje "preuzimanje" imovine SPC van Srbije.

Inace to sto se u Makedoniji gazi pravo na slobdu veroispovesti ne znaci da mi hitro treba da to kopiramo. Takodje, ne vidim zasto bi drzavu interesovalo da li verska zajednica slavi Hrista, Budu, Peruna ili stagod Mirasevci slave.

tiki said...

Takodje, ne vidim zasto bi drzavu interesovalo da li verska zajednica slavi Hrista, Budu, Peruna ili stagod Mirasevci slave.
ovde se ne sprečava "slavljenje Hrista" jel postoji hrpa sekti koje se pozivaju na Hrista , čak ni naziv Hriščanska nije sporan , ali jeste pravoslavna/ortodoksis za parasinagoge koje nisu u kanonskom jedinstvu sa Konstantinopoljskim patrijarhom.

Aleksandar Stevanović said...

Obe crkve su nekanonske, to je vrlo jasno, ali ne vidim kakav je problem registracija. Jednostavno mogu da se upisu kao verska zajednica ili verska organizacija sto i jesu. Cak i da se jednog dana obe priznaju kao kanonske, opet bi bilo nekanonski da imaju svoje crkve u Srbiji, ako se ne varam.