Pages

10 November 2011

Porez na luksuz

Morate biti jako ograničen demagog ako u maloj i siromašnoj zemlji kao što je Srbija zagovarate veći porez na luksuz. Hoće to da malo dopuni budžet, mada hoće i da dobar deo pogura u sive kanale, a raja je srećna što može da seiri nad onima koji bi da se luksuziraju. Ali kratka je to pamet. Ako nešto treba minimalno oporezovati to je luksuz. Zamislite tu tražnju koju bi generisali bogataši koji bi došli da žive u Srbiju ili barem da pomalo obitavaju. Radna mesta takođe. Turiste koji bi dolazili i low costom i redovnijim putevima da se luksuziraju u Srbiji. Kvalitet koji bi bio dostupniji i smrtnicima koji o luksuznim doživljajima ne bi pričali kao o vrhunskim epizodama svog života. I ne treba se samo tu zaustaviti, gde su prihodi od brodova pod srpskom zastavom? Eto i posla za našu građevinu, koja je doduše navikla da prodaje škart po ceni luksuza, ali da ne cepidlačim, dalo bi se tu ponešto učiniti. Pa na to dodate poreski tretman koji bogatima ne uzima mnogo, uz naš bankarski sistem koji je valjda najsigurnija stvar u ovoj zemlji. Pa 100 osrednjih bogataša teže kao nedosanjane dvogodišnje SDI u Srbiju. I još i Nole ne bi morao da objašnjava vezu patriotizma i prebivališta u Monaku. Ima tu još mnogo toga što bi lepo išlo, kockarnice, legalizacije svega što je zabranjeno iz ciničnih razloga...

S druge strane veliko je zadovoljstvo da kada neko koristi šmirgl WC papir oseća kompenzaciju kada zna da je onaj koji se luksuzira sa petoslojnim od čiste celuloze dobrano oporezovan. I kada onaj koji pije zozovaču, zna kroz kakve muke prolaze oni koji piju od XO do VS.

3 comments:

Anonymous said...

Kada se dođe na temu poreza sa prosečnim popunjavačem glasačkog listića elementarne stvari koje prosečni neekonomista shvati relativno brzo postaju neobjašnjive. Benefiti malih poreza su već planina za objasniti istim. Što se ne bi ekonomija uvela u osnovne škole bar od 5og razreda,kad kojekakve gluposti već učimo po 3 puta za 12 godina. Bar bi naša ekonomija mogla da posluži budućoj deci za primer šta sve ne treba raditi 50+ godina u ekonomiji.

Anonymous said...

Na sta novo treba uvesti porez, gospodine Stevanovicu?
Smatrate li da sem bankarskih sistema treba oporezovati i jos nesto drugo...
Treba li dodatno oporezovati progresivno i automobile?

Anonymous said...

Na sta novo treba uvesti porez, gospodine Stevanovicu?
Smatrate li da sem bankarskih sistema treba oporezovati i jos nesto drugo...
Treba li dodatno oporezovati progresivno i automobile?