Pages

25 November 2011

Pod "turskim jarmom" - jedna crtica

Islamizovani stanovnici mjesta Humci u Katunskoj nahiji bili su uzurpirali zemljište Cetinjskog manastira 1622. godine. Cetinjski vladika Mardarije potužio se kod područnoga kadije na tu uzurpaciju, i „kadija Humce izagna, a crkvi baštinu potvrdi kako je to baština crkovna otkad je crkva podignuta“. A onda, kad su se islamizovani Humci oglušili o izrečenu presudu, isti kadija je poslao čauše da ih privedu redu i zakonu. „Togda pašini čauši po pravdi Humce pohvataše i velmi svezaše i ljuto bez milosti biše toljagama“. A poslije te stroge fizičke kazne, kadija je donio ovu odluku: „I ako igda Humci htjeli bi što crkvi pritisnut u polje ili u goru, stavismo zaroka 40.000 globe i da dođe gospodar koji zemljom uspovijeda, ili bude Turčin ili hristijanin, sa vsemi vlasteli černogorskim da globu uzme, a Humce prežene preko mora ili preko planin. A baština crkvim ostade libera i da bude na vijeki.“


iz knjige Novaka Kilibarde "Usmena književnost Crne Gore".

4 comments:

Жељко Симовић said...

Сеча кнезова

Anonymous said...

Jao nemojte o njima samo,Montenegrini se i onako ponašaju kao da ih je 600 miliona a ne 600 hiljada,manji su od sremačkog dela Beograda i to dosta,pa opet niko ne piše epske spevove Novog Beograda i Zemuna od pre 1000 godina.
Bez uvrede ikome,ali Bošnjaci su kao nacija osnovani 1992,a Crnogorci delimično 45e(mada su u tom svom ustavu iz 45e napisali ne samo da su Srbi već najčistokrvniji Srbi) a većim delom 2006e to je samo dokaz koliko su nacije veštački pojam. Isto važi i za nas Srbe,mi nismo ništa drugo nego jušnoslovenski pravoslavci

Ivan Jankovic said...

Zeljko, ako nisi primetio, dva dogadjaja su udaljena skoro 200 godina. :)

I btw interesantno je da pogledas kad Aganlija okupi masu na smaknucu Alekse Nenadovica za sta ga optuzuje: dve stvari, nabavljanje oruzja i lobiranje u Carigradu protiv dahija, tj pisanje ogovarackih pisama sultanu. :)

Anonymous said...

Baš su pravedni bili... Nego, 1622. godina... Možda gos'n Ivan čuo za Kandiju, a čak i ako nije, neka napiše hronologiju kako valja, do kraja, pa da vidimo kako je bilo 1722, 1822... Ili možda ne zna?