Pages

15 October 2011

Zdravko Čolić traži sponzora

Ne volim da budem od onih koji nikad nisu izašli iz 1990-ih, ali ne može se poreći da je to period koji nas je najviše obeležio. I kada sam video da je baš Zdravko Čolić dobio sponzorski ugovor sa monopolskom državnom firmom, prvo mi je palo na pamet šta je Zdravko radio 1990-ih.

Za mlađe koji o tom dobu znaju samo iz priča, tokom 1990-ih su postojale samo dve vrste ljudi: oni koji su za režim i oni koji su protiv njega. Sada izgleda čudno, ali u toj podeli su Bora Đorđević i Đorđe Balašević bili na istoj strani -- obojica su bili jako glasno protiv režima. Tu je bilo i mnogo drugih celebrities, možda manje glasnih ali sa jednako jasnim pozicijama. Jednostavno merilo ko gde stoji je bilo to ko se mogao pojaviti na RTS-u. Sećam se recimo da su se 5. oktobra uveče u RTS studiju pojavili Bajaga i Vesna Zmijanac i da je to izgledalo jako čudno -- zato što godinama unazad nismo bili navikli da ih tu vidimo.

Zdravko Čolić je bio jedan od onih koji su se redovno pojavljivali. On nije aktivno podržavao Miloševića, kao što mnoge druge javne ličnosti jesu. On je uradio nešto gore -- pretvarao se da je apolitičan. Kao da su se pitanja diktature i slobode, rata i mira, života i smrti mogla svesti na "politiku", Čolić je deset godina o svemu tome ćutao i kroz 1990-te se provukao a da se nikome ne zameri. A kao obrazovan čovek, magistar ekonomije, teško je pomisliti da o svim događajima nije imao baš nikakav iskreni stav.

Nije da bi EPS-ovo sponzorisanje bilo išta bolje da je bilo ko drugi u pitanju, ali eto zašto me vest da je to baš Čolić nije iznenadila.

13 comments:

elCoyote said...

Bio sam klinac 80-tih, ali se sećam da je Zdravko pao zbog neke droge. Pamtim zato što nam je matori zabranio da slušamo ˝narkomana˝.
Da bih dokumentovao ovo sećanje počnem da tražim po netu da li slučajno ima neka informacija o tome i naletim na nešto mnogo bolje.
Velika zavera u Yu Rock-u
http://urbanasrbija.com/vest57.html
Ne znam da li je tačno, ali je zanimljivo

Igor said...

Dragan Nikolic mu je svojevremeno naplatio za sve buduce grehove...

fg said...

Ostalo mu je samo jos da neki dinar uzme i preko zeleznice i moze u penziju (NIS, Telekom, JAT i EPS).

Speaker said...

@Vladimir
Dobra literatura uvek ima to svojstvo da nije istina, ali da ostavlja istinitiji utisak od istine same, jer je bliža njenom pravom korenu :)))

Marko Paunović said...

Vladimire, koliko sam ja cuo, Colic jeste lezao u Zabeli, ali ne zbog droge, vec zbog deviza.

Speaker said...

Koliko se sećam, radilo se o nekoj potpunoj budalaštini, uhapsili su ga negde u Makedoniji sa nekim silnim devizama, za koje nije mogao da "dokaže poreklo", ili već tako neka bolidna kvazipravna konstrukcija, ali Zdravko Čolić sasvim sigurno nije spadao u deo estrade koji se petljao sa drogama ili bar ne s teškim, dovoljno sam se u životu petljao i sa drogama i sa muzičarima koji se s njima petljaju da to mogu da ustvrdim sa gotovo stoprocentnom sigurnošću, iako čoveka uopšte ne znam (odnosno, "znam" ga jako površno, dvaput smo progovorili po par rečenica, što mi je, uzgred, bilo dovoljno da steknem utisak koji pomalo protivureči Slavišinoj kvalifikaciji o "obrazovanom čoveku" koji bi trebalo da razume političku situaciju "in depth" :) - ne želim da kažem ništa negativno, naprotiv, g. Čolić mi je ostavio utisak jedne izuzetno srdačne, neposredne i nepatvoreno simpatične osobe, što je kod naših nabeđenih palanačkih zvezdica, world-famous in Hungary, što bi jedan moj nemački drugar rekao, :) prilična retkost, i, ako Slaviša tako kaže, biće da nekakvu magistarsku diplomu zaista ima, ali, isto tako i čoveka sa ne odveć visokim koeficijentom inteligencije i nultom radoznalošću za bilo kakvo sofistikovanije razumevanje sveta - to jest, iako se generalno slažem sa Slavišinom kvalifikacijom da je devedesetih, kada se radi o iole mislećim i relevantnim ljudima, bilo ili crno ili belo, i da to ne treba ni oprostiti ni zaboraviti, čini mi se da je primenjivati taj kriterijum na g. Čolića isto što i primenjivati ga na babe iz komšiluka, taksiste, šahiste iz parka, i sve ostale pridružene članove CFR-a i potencijalne zvezde foruma u Davosu :))) ).

Speaker said...

@Igor
Btw, Igore, šta je to g. Nikolić uradio mučenom g. Čoliću, izvinjavam se na bezdanom neznanju, ali kada čovek živi u inostranstvu i ne prati srpske medije bog zna kako redovno, često mu izmakne po neki pažnje vredan srpski trač i ciganluk? :))

Vlada said...

Državni pevači, državni režiseri...

Saša said...

Speaker,

kako vam polazi za rukom da pravite toliko duge rečeničke konstrukcije?

Speaker said...

@Saša
Ljubav? :)) Šalim se, imam tendenciju da razmišljam o stvarima na dosta komplikovan i uvijen način, a uvek sam i voleo pisce sklone baroknoj sintaksi, poput Džojsa, Prusta ili Hermana Broha, pa to nekako samo izlazi iz mene, odnosno, jezik se prilagođava razmišljanju i nastoji da što bolje reprodukuje njegovu formu. Mislim, ipak, da prosečno obrazovana osoba (sa nepismenim volinama obično i ne komuniciram , niti me zanima da im bilo šta saopštavam :) ) može bez većih problema da prati glavnu nit argumentacije i bori se sa digresijama, :) pa za vas, Saša, to a fortiori ne bi trebalo da bude nikakav problem, jer ste, koliko sam imao prilike da vidim ovde, natprosečno pismen i lucidan čovek :) Ali, sasvim uz dlaku tom mom generalnom sudu o vašim skribalnim kvalitetima, :) rekao bih da se ipak kaže "rečenične" a ne "rečeničke" :))

Ivan Jankovic said...

Speaker,

glede recenickih konstrukcije: Borislav Pekic je "vas covek". :) Ako kojim slucajem niste citali uradite odmah to!

Saša said...

Speaker,

nema nikakvih problema, razumemo se savršeno. I sam ponekad imam takve tendencije.

Speaker said...

Ivane, hvala, lepo ste to primetili, ali odavno sam veliki poštovalac, i g. Pekić, blažene pamjati, sasvim sigurno je, zajedno sa gorenavedenom gospodom, unekoliko doprineo kompulzivnom razmrežavanju moje sintakse :))