Pages

06 October 2011

Deficiti, suficiti i mediji

Ovako glasi vest u svetskim medijima, koju prenosi i B92: "Iz Rusije "pobeglo" 50 milijardi dolara."

(Da, B92 ima i svoje obavezne znake navoda na metafori, da se ne zbunimo i pomislimo da su pare bukvalno pobegle, ali "pustimo" sada to.)

Pre neki dan gledam Economistov izveštaj o Brazilu i po svojoj ustaljenoj formuli Economist je ambivalentan, hrabro tvrdi da je istina negde u sredini, da medalja uvek ima dve strane i tako to. A na drugoj strani medalje kod inače uspešnog Brazila je deficit platnog bilansa -- to je, kažu, problem.

Vratimo se sada na vest iz Rusije. Ona jednako može da glasi i "Rusija ostvarila 50 milijardi dolara suficita u platnom bilansu." To je ekonomski ekvivalentna vest -- minus na kapitalnom računu (odliv 50 milijardi dolara iz zemlje), je plus na tekućem (suficit od 50 milijardi).

Kod Brazila je obrnuto, deficit platnog bilansa znači da je Brazil ostvario ekvivalentan priliv kapitala, možda baš iz Rusije.

Prema medijskom mejnstrimu, uključujući i naizgled kvalifikovane medije kao što je Economist, obe vesti, ova iz Brazila i ova iz Rusije, su loše: Brazil u deficitu, iz Rusije odliv kapitala. Ali one to logički ne mogu biti -- ako je vest za Rusiju loša, onda je suprotna stvar koja se dešava Brazilu dobra! Jer deficit jeste priliv kapitala.

Ili ako je deficit Brazila problem, onda je suficit Rusije odlična stvar! Jer odliv kapitala iz zemlje znači suficit na tekućem računu platnog bilansa.

U stvarnosti, nijedna od ovih vesti nije po sebi ni dobra ni loša, sume u platnom bilansu su u najvećoj meri irelevantne. Ali ako bi trebalo da bez znanja dodatnih detalja izaberemo, onda bih rekao da je Brazil u boljoj poziciji -- novac iz nekog razloga, a da to nije samo državno zaduživanje ili humanitarna pomoć, dolazi tamo. To znači da ima razloga da dolazi, što je dobro. I dok god je tako, Brazil će imati deficit tekućeg računa platnog bilansa.

2 comments:

zmau said...

Aj da to prevedemo na jezik razumljiviji ljudima koji nisu ekonomisti, kao što sam ja. Ako sam dobro shvatio, Rusija je kupila nešto za 50E9 dolara (odnosno, više je kupila nego prodala, a razlika je 50E9$). A Brazil je više prodao, i sad ima manje kapitala a više novca nego pre. Je l tako ?

Slaviša Tasić said...

Građani Rusije su ove godine prodali (izvezli) za 50 mld.$ više nego što su kupili (uvezli).

Sada to može da se gleda na dva načina. Prvi je da je Rusija profitirala, sada ima 50 mld $ viška negde, recimo u deviznim rezervama. To načelno može da bude slučaj ali nije, što se vidi iz podataka o deviznim rezervama. (I jako retko je slučaj, da bi se to događalo potrebno je da kurs nerealno stiuliše izvoz -- što takođe nije dobro rešenje ali da ne ulazimo u to.)

Drugi način gledanja je da se pita ZAŠTO je Rusija prodala više nego što je kupila. Odgovor je zato što je imala manjak deviza -- ako se gleda ova godina, ona je negde bila u minusu sa tokovima novca. Negde si izgubio 50 dinara, a kupio si robu za 950, moraš da prodaš robu za 1000 da bi bio na nuli. Rusiji je 50 milijardi izašlo iz zemlje -- to znači morali su da prodaju za 50 mlrd. više nego što du kupili iz inostranstva.

Ovo drugo gledanje na stvar je ispravno; ovo prvo je uobičajeno ali obično pogrešno.