Pages

23 September 2011

Volontiranje

Dobio sam poziv na neki skup o volontiranju u Srbiji. Između ostalog, u pozivu piše:


Zvuči neobično, ali mnogo vremena i novca je potrebno da biste angažovali volontera ili volonterku koji će dobrovoljno i bez naknade obavljati neku aktivnost zarad dobrobiti zajednice i društva.

Pre nego što organizuje volontiranje, svako udruženje mora da podnese prijavu Ministarstvu rada i socijalne politike, odštampa volonterske knjižice, a nakon toga, podnosi godišnje izveštaje o volontiranju. U suprotnom, plaćaće kazne koje se kreću između 100 i 500.000 dinara. Sve ovo nalaže novi Zakon o volontiranju koji se primenjuje od 2010. godine i koji u velikoj meri destimuliše i komplikuje organizovanje volontiranja u Srbiji.



Kad se setim da je pre samo 3 godine nevladin sektor u Srbiji na sva zvona insistirao da se što pre donese Zakon o volontiranju, dođe mi da ih pitam "A šta ste uopšte očekivali?". Donošenje novog zakona i "uređivanje" neke oblasti praktično po definiciji podrazumeva prijave, formulare, knjižice i kazne.

3 comments:

mileusna said...

To ja kažem i ovima mojima što kukaju da kao Vlada treba više da se posveti IT sektoru i sl. Kada se Vlada bude više posvetila IT sektoru pola tih što kukaju će po nekom članu zakona postati kriminalci. :)

Aleksandar Stevanović said...

Ajde da citiram mog ucitelja ekonomije, "od države i crkve nema većih neprijatelja dobrog života".

Anonymous said...

Ma crkva je tu da pruži izgovor samo.

Ono što ljudi ne razumeju, ali uopšte ne razumeju, to je šta znači kada zakona nema.