Pages

07 September 2011

Fiksirani franak

Samo par kratkih komentara (izgleda da su svi u nekoj gužvi pa su se postovi razredili i skratili, ali popravićemo se).

1. Pogrešno je reći da je švajcarski franak "fiksiran". Švajcarska nije odlučila da uvede fiksni kurs, nego da privremeno stavi plafon na rast franka. Monetarna politika je i dalje ista, nezavisna, glavni cilj je stabilnost cena, samo je sada više pažnje posvećeno kursu valute kao prelaznom cilju.

2. Švajcarska odluka govori koliko je malim zemljama okruženim evrozonom važna stabilnost kursa prema evru. Srbija je u poređenju sa Švajcarskom mnogo manja ekonomija, ali opet insistira na plivajućem kursu. Insistira doduše i na tome da taj plivajući kurs ne pliva, ali to samo znači da je politika kursa ne samo pogrešna nego i apsurdna.

5 comments:

Nemanja said...

Cini mi se da njih vise brine apresijacija domace valute u odnosu na evro, nego ceste oscilacije usled fleksibilnog kursa, tj. "stabilnost kursa prema evru".

Znamo da je Svajcarska jedna od vodecih zemalja na svetu po stepenu industrijalizacije.Cemu jacanje valute pogoduje, izvozu ili uvozu?

Otud, nije nam tesko identifikovati koji lobi je zasluzan za ove mere.

Nemanja said...

Zapravo, potez Svajcaraca pokazuje "koliko je malim zemljama okruženim evrozonom važna" proizvodnja i izvoz :D

ziggy said...

malo me čudi da ova vest nije propraćena na TR-u

Aleksandar Stevanović said...

To sve nije ni bitno, svajcarac ce u ponedeljak da padne bar 30% u odnosu na dinar zbog dramticnog preokreta u finalu US opena.

mr Marko Đogo said...

Sa obzirom da nisam bloger TR-a, predlažem gospodi blogerima da pogledaju članke g. Velimira Šonje, Zabluda br.1 i zabluda br.2.ako već nisu. Mislim da su za monetariste dosta interesantni.