Pages

24 June 2011

Zašto su plate male?

Čak je i Marks razumeo ekonomiju bolje od Dragana Đilasa. Marks je mrzeo kapitalizam i što iz mržnje što iz literature nekako sklepao teoriju po kojoj kapitalisti potkradaju radnike kada im određuju platu. Ali i prema Marksu, to je bila zakonitost sistema. Poslodavci to ne rade zato što su bezobrazni, nego zato što ih borba za opstanak na tržištu primorava da plaćaju najmanje što mogu. Kapitalistu koji bi izašao iz sistema i na svoju ruku plaćao više, konkurencija bi brzo progutala. Zato Marks nije krivio individualne poslodavce nego sistem.
Đilas ide korak nazad i krivi individualne poslodavce: plate su male, vrlo jednostavno, zato što su poslodavci bezobrazni.

Šta određuje visinu plata u jednoj zemlji? Marks je bio u pravu da visina plata nije individualna odluka nego sistemska posledica, ali to bi bilo to. U svemu ostalom je pogrešio, kao recimo u predviđanju da će plate dalje padati, dok su one ustvari već i u njegovo vreme spektakularno rasle i tako nastavile do danas. Ekonomisti znaju vrlo dobro, još od tog vremena, da je cena rada određena kao i svaka druga cena, graničnom produktivnošću rada. Plata novog dodatnog radnika ne može biti veća od doprinosa koji taj novozapošljeni radnik daje ukupnom prihodu firme.

Jednostavnije rečeno, plate zavise od produktivnosti rada. Plate se po zemljama radikalno razlikuju zato što se radikalno razlikuje i produktivnost. To objašnjava zašto postoje zemlje sa "jeftinom" radnom snagom u koje i dalje niko ne ide da investira -- jeftina radna snaga najčešće odslikava i taman toliku produktivnost.

Produktivnost rada, sa jedne strane, zavisi od samih radnika. Postoji dobar razlog zašto je Kristijano Ronaldo plaćen 50 miliona evra - zato što on donosi Realu, otprilike, toliko prihoda. Ali produktivnost mnogo više zavisi od okruženja u kojem firma posluje. Radnici sličnih kvalifikacija imaju veoma različite plate u Kanadi i Egiptu. I tako dolazimo do poznatih stvari. Produktivnost u zemlji je mala zato što većina firmi ima mali profitni potencijal, a to zato što je sa jedne strane opterećena propisima, regulacijama i dažbinama, a sa druge zato što nema pristup stabilnoj valuti ili kvalitetnom i efikasnom sudstvu koje bi joj omogućilo da sprovodi ugovore i naplaćuje potraživanja. To su razlozi niskih plata u Srbiji. Plate u zemlji neće porasti odlukom političara ili tajkuna, nego pobošljanjem ukupnog poslovnog okruženja.

7 comments:

Vlada said...

Sve je to u sklopu predizborne kampanje.

DS toliko loše stoji da sad udara gde stigne. Plate su bile male i pre par godina, pa je Đilas ćutao. Kralo se po državnim firmama i ustanovama pa se tek sad obavljaju istrage. Bilo bi zanimljivo videti statistiku, uhapšeni/optuženi/osuđeni u zadnjih 5-6 godina, mislim da bi bila 1000/10/1

Nikad neću razumeti zašto neko ko ne primi platu ili mu je plata mala, ne ode iz firme i traži drugi posao, nego čeka da prođu meseci i godine pa onda blokira puteve i traži isplatu zaostalih zarada (ili veće plate)..

Nemanja said...

Govor predsednika kosarkaskog saveza Srbije, tj. hocu reci gradonacelnika BG-a, podseca me na kritiku monopola ljudi iz drzavnog vrha.

Tvorci kritikuju svoje celjade.

Anonymous said...

Aferim,mada realno ovo bi imao problem da objasniš i dobrom delu ekonomista u Srbiji Slaviša,a kamoli političarima i širokim narodnim masama. Najgore od svega je što kad krenu nekim kojekakvim kontra argumentima da negiraju ovo što ti kažeš proradi im samoupravni geni strasno počnu da se svađaju. Pre neki dan sam pokušao da objasnim roditeljima,koji su po zanimanju trgovac i diplomirana ekonomistkinja,da radnici u državnoj službi ne stvaraju nikakvu dodatnu vrednost,umal batine ne dobih :-) Zato samo mogu tužno da konstatujem da će se u ovoj zemlji količina socijalizma smanjivati proporcionalno odumiranju te samoupravne generacije a i sa njima njihovih samoupravnih svetinja. Nažalost to je dug i asimptotski proces

Anonymous said...

A Real je firma koja ostvaruje profit ili još jedna državno-korporativna tvorevina koja po principu "'leba i igara", skreće pažnju i izvlači novac od građana?

Jovan said...

Josh jedan razlog niske produktivnosti, a na koji mislim da nije stavljen akcenat, je dostupnost kapitala. Ako je stednja mala, nema dovoljno kapitala za povecanje produktivnosti (i.e. za masine i alate), a ako pri tome josh drzava pravi (veliki) deficit ona uzmima ono malo kapitala za sebe, cineci ga josh nedostupnijim (skupljim) privredi. Covek za bagerom je produktivniji 50 puta nego sa lopatom cak i ako je sve ostalo isto.

Marko Paunović said...

Jovane,

Ako je dozvoljen priliv kapitala iz sveta, onda ni to nije bitno. Bitno je zasto taj kapital ne dolazi, a to nas onda vraca na ovo sto kaze Slavisa.

BluesRocker said...

Gledam "Utisak nedelje" sa Drugom Đilasom, i konačno shvatam šta znači ispasti glup u društvu. Mislio sam da je Dinkić najgori, ali ovaj ga šije.