Pages

30 June 2011

Državna deca

"Jedno dete za mamu, drugo za tatu, treće za državu."

Neverovatno. Nadam se samo da će ta država da pošalje nekoga da menja pelene. Mislim, ako je već državno dete, red je da ga oni održavaju...

14 comments:

Slaviša Tasić said...

kakav užas. a komentatori se dele na komuniste (treba i za četvrto, peto dete...) i naciste (ne sme preko tri, jer po 4 i više imaju romi i albanci). ovo je nemačka 1932.

fg said...

Citajuci komentare shvatam da ce nam sutra ovako isto zabranjivati da radjamo decu.

Anonymous said...

Prisvajanje dece od strane države je najvidljivije u formi prosvete. Tu se nadležnosti roditelja gotovo u potpuno prenose na ministra.
Zatim pitanje nasledstva, i intervencije države tu, "besplatnog" školstva, penzije, dečiji dodatak, zdravstvo, takođe "besplatno", imovina koja se daje mladima na koriščenje od strane države... Brak!

Sve su to intervencija koje efektivno zadiru u i prekidaju porodične veze. Neprimetne pregrade koje se postavljaju i između članova porodice, pretpostavljanje države porodici (zabeleženo je da su "vrhunski" komunisti nanosili zlo svojoj porodici zarad Partije)...

Totalitarizam.

Saša said...

"Плату неће добијати мајке са више од троје деце, јер је циљ државе да подстакне рађање трећег детета, као корак даље од просте репродукције, у складу са слоганом: „Једно дете за маму, једно за тату, а треће – за државу”."

Jel' neko ovo proverio, da slučajno politika nije prenela ovu vest sa Njuz.net? Ne mogu da verujem da je neko u 21. veku mogao da smisli ovako nešto. Slogan je prosto užasan, a o nazivu "demografska nadoknada" ne treba trošiti reči. Moj favorit je komentator koji sasvim "razumno" predlaže da se "demografska nadoknada" uvede i za četvrto i peto dete i da se još počne naplaćivati retroaktivno. Uopšte mi nije jasno kako osoba sa takvim razmišljenjem uoopšte ima mentalne kapacitete za pisanje komentara na internetu.

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

I što je najlepše u svemu tome, demografska naknada ne sme da bude manja od 20.000 dinara, a primaće se 18 godina. A inflacija, a javni prihodi i rashodi itd. I ljudi su već počeli da nasedaju na ovaj jeftini predizborni trik prolupalog DS-a!!!

Peđa Mitrović said...

propali smo.

Nemanja said...

"Free education and subsidized housing lead to a situation where less
economically productive people in the community are reproducing
themselves at rates higher than the rest. This will increase the total
proportion of less productive people. Our problem is how to devise a
system of disincentives so that the irresponsible, the social delinquents, do
not believe that all they have to do is to produce their children and the
government then owes them and their children sufficient food, medicine,
housing, education and jobs"

Lee Kuan Yew, prvi premijer Singapura.

Željka Buturović said...

"Nadam se samo da će ta država da pošalje nekoga da menja pelene..."

be careful what you wish for...

uzgred, u vestima pise da je deo zakona i o tome da ce biti zabranjeno telesno kaznjavanje. ali to je privuklo paznju manje od 1% komentatora u carstvu nebeskom. samo pare, pare, pare...

Aleksandar Stevanović said...

Ne pratite savremenuliteraturu, ima tu jos mislilaca na temu porodice i drzave

http://www.e-novine.com/kolumna/boris_dezulovic/43985-Mama-tata-pas-Srpska.html

Anonymous said...

Sreća da u Hrvatskoj ne razmatraju isto.

ziggy said...

>> ovo je nemačka 1932.

--

do "nemačke '32" ima još mnogo da se gilja; npr zastava još uvek nije savladala tehnologiju da napravi vw-bubu... srbija 2011. :|

ali ako se nastavi ovim tempom, čak i oni što se pozdravljaju sa "dogodine u uroševcu" će vrlo brzo shvatiti šta se dešava kada je država majka, naročito kada se "dogodine" ne nađemo nigde.

ovo opasno miriše na povećavanje broja socijalnih i zapuštenih slučajeva u zemlji. uspostavili su se neverovatni konsenzusi -- u srbiji je npr legalizacija prostitucije priličan bauk, ali je davanje državne plate tj plaćanje od strane države ženama da bi rodile dete, zapravo, poželjno?

aj' pa "dogodine", uz malo sreće, vidimo se u istambulu, samo da ne zalutamo u ferizaj.

Губеринић said...

pred svake izbore se priča o ovome: staž, novčana nadoknada... ali nikad nije pomenuta ovolika suma 200€ mesečno/18 godina! to je sf, ds je prolupao.
i ne krivite jadne ljude, što odobravaju, polugladni su, željni svega nema tu nikakve ideologije

Anonymous said...

A ne!

Vrhuska nikad nije kriva za gluposti koje predlaze i usvaja, vec je kriv narod sto ih sa odobravanjem posmatra!

Zato, Napuljski, molim Vas da ne unosite zabunu ovde.