Pages

12 April 2011

Nova forma psihološkog rata protiv Rusije

Ruska država i vaskoliko rusko nacionalno biće suočavaju se sa novim i do sada najopasnijim neprijateljima. Nije da su ikad, osim možda jednog kratkog perioda pod Jeljcinom, bili bez brojnih neprijatelja, ali ovaj najnoviji ešalon agresora je bez presedena.

Reč je, naime, o gmailu, skypeu i hotmailu. Ruska služba bezbednosti KGB (pardon FSB) je preko svog šefa javno izjavila da bi ove đavolje instrumente špijunaže, subverzije i podrivanja ruskog nacionalnog bića trebalo - potpuno zabraniti. Jer predstavljaju "bezbednosnu pretnju" (vidi pod "Bliski Istok", hahaha, ovo je bio nizak udarac)

Predsednik Medvedev, koji se izgleda i sam polako pretvara u pravog Rusofoba i izdajnika, nije pokazao interes za ovu genijalnu ideju drugova NKVDovaca; on je, štaviše, osudio ovakvu njihovu izjavu kao "prekoračenje ovlašćenja" i rekao da nikakve zabrane, niti čak samo ograničenja interneta u Rusiji neće biti.

Ali, gle, gle iznenađenja i šoka, ko je to nama podržao zabranu gmaila i skypea - pogodili ste, premijer Putin, istinski patriota, srpski prijatelj ponosan na to što nikad u životu nije poslao email. Njegov portparol je rekao da je pozicija KGBa (pardon FSBa) "razumna, imajući u vidu njene zadatke". (pretpostavljam da nije potreban veliki skok imaginacije da zamislimo da pandur nije sam smislio ovu genijalnu ideju i svojeručno izašao da priča medijima o njoj, nego da mu je premijer to rekao da uradi).

Da, zaista, ova ideja "službe bezbednosti" može biti "razumna". Posebno ako joj je zadatak da spreči neprijatelje naroda da sprovode i kooordiniraju svoje antiruske aktivnosti, poput protesta, demonstracija, organizovanja političkih grupa itd. Pre 30 godina (ah to zlatno doba, zanavek izgubljeno, avaj!) su špijuni i doušnici bili dovoljni za te svrhe. Sad više nisu. Treba ukinuti internet.

12 comments:

Paranoid Android said...

mada su rusi čuveni po svakakvim bizarnim paranojama, ne skaci na mecku

http://news.yahoo.com/s/afp/20110409/tc_afp/russiasecurityinternetcommunication

neki oficir iz fsb nije znao o cemu prica i mediji su napravili pricu oko toga. Uvek ima retarda bitno je da im sistem ne dozvoli da odlucuju

Marko Paunović said...

Morali bi malo da obrate paznju i na blogove, cujem da se svasta tamo pise.

Anonymous said...

"Antiruskim aktivnostima" je mesto pod navodnicima, osim ako smatrate da to, zaista jesu, tj. da se slažete sa FSB, a verujem da je ipak samo previd u pitanju.

Inače, dobar tekst, kao što Spikera nerviraju kritičari Regana i protivnici Izreala, mene pogađaju "u nerv" ograničenja interneta.

Ivan Jankovic said...

Paranoid Android,

Cudno onda da je premijerov portparol podrzao pandura? Mislim da je jako naivno verovati da je pandur sam resio da izadje na televiziju i nesto pametuje iz glave bez naredbe odozgo. KGB nikad to ne radi: od sovjetskih vremena do danas, oni su verne sluge vlasti. Ako covek iz KGB nesto kaze, citaj - vlast to misli.

To sto ce oni sada mozda privremeno da olade i stave ovu ideju na stand by (kad su videli da je naislo na jako los odjek) ne znaci da su odustali, i da recimo najesen nece da obnove iste planove.

VladimirV said...

Ivane napisi nesto o slucaju firme Hermitage Capital Management i o advokatu Sergeju Magnitskom, to je interesantno.

VladimirV said...

posted by Ivan Jankovi
Predsednik Medvedev, koji se izgleda i sam polako pretvara u pravog Rusofoba i izdajnik

---------------------------------------------------------------

A sta je Medvedev kao neki pro-zapadni ruski politicar???
Evo par reci o njegovoj spoljnoj politici i o odnosima Rusije sa Gruzijom, Poljskom i Ceskom - Medvedev je taj koji je proterao gruzijske snage iz Abhazije i Juzne Osetije i americki anti-raketni stit iz Poljske i Ceske:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Medvedev#Foreign_policy

In August, during the third month of Medvedev's presidency, Russia took part in the 2008 South Ossetia war with Georgia, which drove tension in Russian-American relations to a post-Cold War high. On 26 August, following a unanimous vote of the Federal Assembly of Russia, Medvedev issued a presidential decree officially recognizing Abkhazia and South Ossetia as independent states,[74] an action condemned by the G7.
In his address to the parliament on 5 November 2008 he also promised to deploy the Iskander missile system and radar-jamming facilities in Kaliningrad Oblast to counter the U. S. missile defence system in Eastern Europe.[77] Following U.S. President Barack Obama's announcement on 17 September 2009, that Washington would not deploy missile-defense elements in the Czech Republic and Poland, Dmitry Medvedev said he decided against deploying Iskander missiles in Russia's Kaliningrad Oblast.[78]

Paranoid Android said...

Sigurno znaju da bi zatvaranje gmaila skype i sl. vise naljutilo ljude nego 20 ubistva novinara i zato mi deluje da se pandur izleteo. Al ok, ja sam naviknut na srpske KGB wannabije, možda su ovi ozbiljni.

Kremljin odavno radi na "suptilnijem" resavanju "problema", prave drzavne sajtove da zameni skype google i sl. Bog te pita kako ce to da izgleda. Prošle godine sam pročitao da investiraju 100miliona dolara u "nacionalni internet pretrazivac". Možda ovde prave podlogu za lokal patriotske sajtove i planiraju da ugase strane sa manje buke od "naroda".

Ali i dalje mislim da je daleko od izvesnog da li ce u tome na kraju uspeti.

Paranoid Android said...

@VladimirV: da li svaki liberalan i pro-market politicar mora da podržava i zapadne geo-strateške interese?

U teoriji je odgovor "ne", u praksi odgovor više teži ka "da," ali mislim da je i dalje ne. Medved propagira svoje ideje zato što su u ruskom interesu a ne zato što će tako moći više da se druži sa zapadom i dobija neke fondove. Sad na wikipedia vidim da je njegova zena direktor nekog saveta za "Spiritual and moral culture of younger generation of Russia"

U prinicpu kad dodjes na drzavnicko mesto moras da prihvatis nekakvw konvencije, ma kakav covek da si bio pre. Isto kao sto Josipovic držu zapaljive nacionalističe govore na godišnjici Oluje, iako isprva ne deluje kao tip koji bi zeleo time da se bavi.

Stanke said...

Ipak su odustali od zabrane:

http://www.eweekeurope.co.uk/news/russia-backs-down-on-skype-gmail-ban-26335

Ali interesantno je u ovom članku pročitati da je prvi predlog zabrane 2009. došao od Unije industrijalaca i preduzetnika u Rusiji.

Ivan Jankovic said...

http://www.canada.com/news/Russian+Internet+attacks+stifle+political+dissent/4608243/story.html

Toliko o "odustajanju"

VladimirV said...

Medvedev radi i na modernizaciji oruzanih snaga Rusije, plan je da se potrosi 650 milijardi dolara do 2020. za kupovinu novog naoruzanja, bice kupljeno 1000 helikoptera, 600 aviona, 100 brodova, za one koji ne znaju poredjena radi USA trenutno trosi 140 milijardi dolara godisnje za kupovinu novog naoruzanja.
Russia’s military spending soars

VladimirV said...

Medvedev kaze da ce svake dve godine biti odrzavane rusko-beloruske vojne vezbe u Belorusiji i u Rusiji na gradnici sa Baltickim zemljama i sa Poljskom:
http://www.armybase.us/2009/09/russia-belarus-to-hold-joint-military-drills-once-every-two-years/
Evo sta kazu Poljaci o vojnim vezbama Zapad-2009 i Ladoga-2009, angazovano je 30.000 vojnika, 1.000 tenkovia, oklopnih vozila i haubica, 100 aviona i helikoptera i 20 brodova:
http://www.osw.waw.pl/en/publikacje/eastweek/2009-09-30/russia-practices-war-west