Pages

22 March 2011

Malo domaćeg ekološkog laprdanja

Znam da ulazim u Ivanov zabran, ali eto i mi imamo konja za trku. Ne znam kako su naši mladi aktivisti došli do projekcije o tome da će nam ostati pola čaše vode dnevno jednog dana, ali su im rezultati netačni. Niti poznaju teoriju demografske tranzicije koja će se desiti u svim zemljama pre ili kanije, niti znaju da je materija neuništiva, niti znaju da tehnologija napreduje.

A ako je negde i bilo zagađenja pokazuje se da je proces reverzibilan, nekada zagađeni delovi Zapadne Evrope liče na nacionalne parkove, a česmarica je bolja od flaširanih voda. Isto to će se desiti i u drugim zemljama, ali kada se malo razviju, sve u svoje vreme.

I fascinatno mi je ono da trošimo više vode nego što je potrebno. Šta preporučuju - da se ugledamo na tvorove, ne povlačimo vodu svaki put... Da je voda zaista oskudna osetili bi novčaniku i počeli da je "racionalno" koristimo.

5 comments:

Željka Buturović said...

"Sasvim je moguce da mi na nasoj teritoriji imamo dosta vode i da je to jedan od uzroka napada zapadnih zemalja na nas u cilju preuzimanja kontrole nad podzemnim vodama. Bilo bi dobro da nasi strucnjaci kazu koliko misle da mi imamo podzemnih voda i gde, pre nego sto kratkovidi politicari prodaju svaki izvor strancima."

komentar koji trenutno ima 15 pozitivnih, 4 negativne ocene.

Aleksandar Stevanović said...

@Zeljka

U poređenju sa stavovima o Gadafiju i prodaji Telekoma, ovde komentatori pokazuju neviđen stepen znanja.

Nemanja said...

Ti komentari o Gadafiju su vrlo zanimljivi, pogotovo kada mu se obracaju sa "pukovnice".

Primetio sam u jednoj subkulturi, pod nazivom "Delije", znake podrske Gadafiju.

Otud, komentari podrske nisu odraz javnosti, pre bih rekao direktiva vodja navijaca.

Zvonko M. said...

Za sve to postoji resenje, reciklaza:

http://www.youtube.com/watch?v=wxTwnAbAdIc&feature=related

Anonymous said...

"Da je voda zaista oskudna osetili bi novčaniku i počeli da je "racionalno" koristimo."

Чак и ако је цена под контролом града/државе?

Нисам читао текст дат линком, али можда ти "активисти" нису упознати са економским аспектом њиховог протеста. Рецимо да је у питању јефтин за еклоатацију, доступан, квалитетан ресурс, звани вода. Уколико је вода непрерађена, та се вода да извозити, наравно уколико има и неке специфичности у саставу. А шта се дешава? Таква изворишта, због нерешених правно-имовинских односа, и никакве заштите својине, као и национализације свега испод немам појма које дубине, таква се изворишта загађују до мере неупотребљивости. Нисам сигуран да је то та прича, али ову сам причу чуо, и ако ми звучи реално, нисам је проверио нити сам се удубљивао у материју прераде воде итд.

Можда вам је од помоћи ово, можда није...