Pages

28 March 2011

Anti-nuklearna histerija

Već danima, da ne kažem nedeljama, bombardovani smo raznim katastrofičkim "vestima" vezanim za nuklearni incident u Japanu, gde su izuzetno jak zemljotres i cunami oštetili nulearnu centralu Fukušima. Od "topljenja nuklearnog goriva", preko "ozračenja radnika na centrali", "kontaminacije vode za piće i hrane", "novog Černobila", masovnog umiranja od raka u Japanu, a možda i širom sveta, radijacije na američkoj zapadnoj obali, a u nekim slobodnijim izletima mašte, i uništavanja useva sve do Čikaga. Šta je od svega toga istina?

Najkraći odgovor - ništa. Sistem za hlađenje je ponovo uspostavljen u Fukušimi. Radijacija ni u jednom trenutku nije bila povećana ni blizu nivoa da bi zdravlje ljudi ili okolina bili ugroženi, nije bilo niti će biti ikakve opasnosti, po bilo koga, u Japanu ili van njega. Niko neće umreti od raka, nigde usevi neće biti oštećeni, radnici nisu ugroženi, voda iz vodovoda u Tokiju je sve vreme bila bezbedna itd itd. Stvar je toliko smešna i groteskna da je i poznati ekološki aktivista George Monbiot napisao da ovaj incident zapravo potvrđuje sigurnost nuklearne energije, koji je i njega konvertovao u zagovornike ove energije: relativno stara i tehnološki nesofistikovana centrala iz 1970ih pogođena najgorim zemljotresom u modernoj ljudskoj istoriji kao i ogromnim cunamijem, izdržala je bez ikakvih posledica po ljudsko zdravlje i okolinu. Šta gore može da zadesi bilo koju centralu bilo gde u svetu? I koju bolju propagandu od ovog "incidenta" nukelarna industrija treba?

Naravno, ovo ne znači da tri nedelje medijskog pumpanja katastrofičkih izišljotina i gluposti, ponekad i potpunih laži i dezinformacija sa ciljem širenja panike, nisu ostavili psihološke efekte. Drugim rečima, da antinuklearni lobiji i ekološki mračnjaci neće iskoristiti ove neumorno ponavljane medijske budalaštine kao još jedan "dokaz" nesigurnosti nuklearne energije. Verovatno hoće. U Nemačkoj su, recimo, već zaustavljeni planovi izgradnje novih nuklearki. Ali, to nema nikakve veze sa istinom ni sa činjenicama. Najnovija anti-nuklearna histerija ima osnnova taman koliko i već izduvana histerija "globalnog zagrevanja" (ili ona ranija oko Černobila). Dakle, nikakvog.

14 comments:

Lighthouse said...

I ja se slažem da se nuklearna energija u ovom slučaju pokazala još i prilično bezbednom. Mimo ljudskog faktora, ovo je najgore što na ovom stupnju razvoja tehnologije priroda može da naudi ljudima preko njihovih nuklearki. Svaka teža prirodna katastrofa, na primer pad izuzetno velikog meteorita u blizini nuklearke, sve i da je statistički relevantna, ne bi bila ekološki relevatna, jer bi izazvala druge strašne posledice prema kojima bi radijacija bila sasvim nebitna.

Povrh toga, tehnologija se razvija i dalje će se razvijati, i sigurno će se iskustva iz Fukušime ugraditi u buduće projekte, kad ih bude. Ili, u već postojeće, da budu još sigurniji.

Nažalost, anti-nuklearna histerija će neko vreme drmati svet, to je neizbežno. Naneće ogromne ekonomske i društvene štete, ali će proći.

Ono što je bitno, i što odgovorni intelektualci danas mogu da urade, jeste da stalno unose notu zdravog razuma u ovu diskusiju. To između ostalog znači zahtev da se o energetici (i povezanim ekološkim temama) raspravlja ozbiljno i argumentovano, a da se ekološka pitanja putem efikasnih tržišnih mehanizama prevode u ekonomska. To znači i zahtev da država prestane sa subvencioniranjem bilo koje vrste energije, kako bi uopšte bilo moguće meriti (takvu ukupnu) ekonomsku efikasnost bilo koje od njih i kako bi proizvođači i potrošači imali jasne signale gde da se usmere.

Kao što treba ukidati subvencije, tako treba i akcize, a energiju dovesti u rang sa svakom drugom robom. I još, zašto su tako tihi zahtevi da se PDV ili P/P (tamo gde postoje) razrezuju po istoj stopi za sve vrste energije? Zašto bi, na primer, avio gorivo bilo oslobođeno i akciza i PDV, a auto gorivo opterećeno oboma?

Napokon, tamo gde država kontroliše cenu energije, njena odgovornost je posebno velika za evtl. pogrešne signale potrošačima (slučaj struje u Srbiji).

Speaker said...

Apsolutno se slažem, ova katastrofa je svakom ko razmišlja za to predviđenim organima i ne podleže iracionalnoj histeriji pokazala da je nuklearna energija izuzetno bezbedna energetska opcija koja, ako se, kao u Černobilu, ne zanemare najosnovnije mere predostrožnosti, može da se čak i u najzastarelijoj mogućoj verziji prilično bezbedno suoči i sa maksimalnom realnom snagom prirodnih katastrofa bez nekih naročitih posledica. Mnoga zapadnoevropska društva su duboko bolesna i nagrizena decenijama socijalističkih zastranjenja, te antinuklearnu histeriju na čijem čelu su Nemačka i Austrija treba posmatrati samo kao još jedan simptom te boleštine, koja se, srećom leči vrlo lako i na najpošteniji mogući način, ekonomskom i društvenom smrću pacijenta... :))) Imam dosta prijatelja Nemaca (baš danas sam s jednim bio na ručku, i diskutovali smo o velikom uspehu zelenih štetočina na poslednjim zemskim izborima :) ), koji se krste levom nogom u šta se njihova država poslednjih dvadesetak godina pretvorila (a daleko od toga da su bili veliki fanovi Helmuta Šmita :) ) i imaju prognoze još crnje od mojih, koje uključuju ne samo tihu ekonomsku propast i lagano klizanje prema trećem svetu, već i razne varijante nemira ili, čak, građanskog rata. Drugim rečima, ovaj svet je jedno dobro i pravedno mesto koje glupost i zaslepljenost kažnjava bez milosti, i ja, kad god se vozim nekim autobanom, što se dešava počesto, jer sam u Nemačkoj barem nekoliko puta godišnje, zlurado posmatram ogavne siluete turbina na vetar, tih veoma opipljivih simbola tamošnje maloumnosti, i kažem sebi kako svaki dotirani zamah njihovih kraka približava vreme kada će Nemci i Nemice, kao što bog zapoveda budalama i parazitima koji su hteli "sigurnost" i život na grbači sposobnijih i pametnijih od sebe, i mislili da će im tupavi birokrati i demagozi ako samo budu poslušno glasali za njih to, protiv prirode i razuma, obezbediti, masovno pohrliti da čiste nužnike, kurvaju se i prose u Šangaju, Bombaju ili Sao Paolu... :)))

Anonymous said...

@Lighthouse
Dobar komentar pa ću samo odgovoriti na delove originalnog teksta.

"Od "topljenja nuklearnog goriva", preko "ozračenja radnika na centrali", "kontaminacije vode za piće i hrane", "novog Černobila", masovnog umiranja od raka u Japanu, a možda i širom sveta, radijacije na američkoj zapadnoj obali, a u nekim slobodnijim izletima mašte, i uništavanja useva sve do Čikaga."

Šta Vi podrazumevate pod topljenjem nuklearnog goriva?

Ozračivanje radnika, kontaminacija područja oko elektrane, pa niste valjda ozbiljni? To su trajne posledice.

Nemanja said...

I cepeline na vodonik su smatrali potpuno bezbednim. A onda se desila katastrofa sa Hindenburgom... :)))

tiki said...

Šta Vi podrazumevate pod topljenjem nuklearnog goriva?
Šipke nuklearnog goriva griju se od nuklearnih reakcija unutar njih ako nisu hlađene i ako se recimo teško vodom ne usporava proces. tad dolazi do taljnja reaktora a poslje ta se lava miješa sa rastaljnim tlom i ponire sve dublje. Ovo ti je prebanalizirano.
Potpuno se slažem sa Ivanom , histerija je baš onako preterana. Ja mislim da Srbija treba svoju energetiku postavit i na nuklearkama.Jedina dobra stvar je što sam u zadnje dve nedelje montirao dva jača solarna sistema što je jaaaaako dobro za moje finasije a jedan je kupio jel paničari od nestašice struje. Sve ima neku korist :)

Igor Let said...

A evo i prvih plodova.

Anonymous said...

@tiki
Ja mislim da Srbija treba svoju energetiku postavit i na nuklearkama.

(Dopada mi se ovo kurziv rešenje)
Kao što je Lighthouse napisao u poslednjem pasusu svog komentara, i ja smatram da je prvo potrebno doći do tržišne cene struje, ili bar povećati cenu do te mere da nije u ravni sa ugljem, gasom.

Anonymous said...

Dodatak. Promena faze, ne "Kina efekat", što će reći, prebanalizovali ste :)

Anonymous said...

Ta će kompanija biti nacionalizovana. Nacionalizacija dugova, sjajan je postupak. Čemu onda privatizacija ako nacionalizuješ kompaniju kada počne da propada?
Zar ta elektrana nije bila osigurana? Nigde se ne pominje koja je firma osigurala elektranu.

Lighthouse said...

"...Kao što je Lighthouse napisao u poslednjem pasusu svog komentara, i ja smatram da je prvo potrebno doći do tržišne cene struje..."

Da, mislim da je to u Srbiji prva stvar koju treba uraditi. Da struja ima tržišnu cenu i da svako, i potencijalni proizvođač i potrošač, može prema tome da kroji svoje planove ne samo za sutra nego i za iduće godine pa i decenije. Odmah zatim pojednostaviti dobijanje dozvola za male elektrane i sve te "obnovljive" drangulije, kako bi se, s jedne strane, iskoristili ti potencijali a ne da odlaze u vetar, a drugo, pokazalo da ti obnovljivi izvori mogu (i treba) da budu (samo) dopuna, a ne zamena, za ozbiljne elektrane, na nuklearni, fosilni ili koji god drugi pogon (pri čemu izbor treba da bude ekonomski, s tim da ekološke brige budu realno procenjene i ekonomski izmerene).

Anonymous said...

@Lighthouse
Ako Vas zanima, pored cene, osnovni problem je NAPLATA. To je, u ostalom, problem svuda, ne samo u energetici.
Taj problem je pravne prirode.
Kao što su i dozvole problem pravne prirode.

Kada se govori o ekologiji, pored histerije koja je uvek prati, a ta je histerija proizvod neznanja, hteo bih dodati da ekologija (bolji termin je zaštita životne i radne sredine, jer je ekologija pojam biološki), dakle ta ista zaštita žrs ima svoje najvažnije komponente u pravnoj i ekonomskoj sferi. Ekonomsku je komponentu nemoguće postići bez pravne, a pravni nedostaci su toliko koreniti, da dolazio i do restitucije, do uspostavljanja svojine, do nepostojećeg nam zakonodavstva i sudstva. do saznanja da smo zarobljeni u oktobru 2000. godine, ili 1944. bolje je reći!

tiki said...

@
Ako Vas zanima, pored cene, osnovni problem je NAPLATA. To je, u ostalom, problem svuda, ne samo u energetici.

i krađa, koliko znam u Srbiji je dosta popularno stavljanje jakog neodimijumskog magneta da ukoči brojilo.
sa druge strane fotonaponski panel koji u DE košta cca450e u Hr 570e može se u Šangaju na kontejner kupit za 60e , a sa tim se već može ozbiljno raditi .Solar jeste realna alternativa gdje je klasični priključak problem i sa nekih 10Ke možete imati potpuno funkcionalan sistem bez grijanja,šporeta i bojlera na struju

Anonymous said...

@tiki

Krađa je isto pravni problem (nastao zbog nedefinasanja vlasništva nad lokalnom distributivnom mrežom, kao i nepostojanja lokalnih prodavaca na malo), ali neplatiše su:
železnice, infostan, gsp...

Solar jeste realna alternativa gdje je klasični priključak problem i sa nekih 10Ke možete imati potpuno funkcionalan sistem bez grijanja,šporeta i bojlera na struju

Чекајте, ако је грејање потребно у зимскм периоду, дакле у истом оном када је осунчавање (је л' то израз?) најмање, колико је то панела потребно, и које снаге? Ви сте то негде већ уградили? Колико су Вам панели за санитарну воду?

tiki said...

@Srđan
Radim fotonaponske solarne sisteme
za detalje pišite na tiki21@gmail.com
danas se natežem sa naplatom jednog