Pages

11 February 2011

Boris Njemcov za predsednika

Pravo iz Putinovog zatvora zbog "verbalnog delikta", na BBC da se objasni sa voditeljem kome nikako nije jasno šta to ima loše u današnjoj Rusiji.

27 comments:

VladimirV said...

http://www.youtube.com/watch?v=cgrpQv6KAAs

VladimirV said...

Inace od ovih 17 uspesnih prica stranih kompanija u Rusiji samo 5 su iz sektora nafte i gasa (E.ON, BP, ExxonMobil, Schlumberger i Shell):

http://invest.gov.ru/en/success/

Ivan Jankovic said...

mogao si da linkujes i ovo.

http://www.youtube.com/watch?v=SuLWRAq-Kuk

Jednako je seksi, a mozda jos i bolje.

VladimirV said...

Ogromni prirodni resursi su samo 1 od 9 prednosti investiranja u Rusiju, ostale prednosti su ogromnan ljudski kapital, obrazovana radna snaga, niski porezi, ogromno potrosacko trziste, visoke stope ekonomskog rasta:

http://invest.gov.ru/en/why/reasons/

VW, Toyota, CocaCola, Pepsi, Renault, Deutsche Bank, Unilever, HP se ne bave vadjenjem nafte ni gasa.

Ivan Jankovic said...

"Ogromni prirodni resursi su samo 1 od 9 prednosti investiranja u Rusiju, ostale prednosti su ogromnan ljudski kapital, obrazovana radna snaga, niski porezi, ogromno potrosacko trziste, visoke stope ekonomskog rasta".

Zaboravio si najlepseg i najseksipilnijeg premijera.

VladimirV said...

30km od Moskve u silikonskoj dolini Skolkovo nema ni nafte ni gasa, a ni Siemens, Nokia, Cisco, Microsoft, Intel i venture capital fonodovi se ne bave vadjenjem nafte i gasa, koliko ja znam.

I ako ja znam dobro da procitam ovo - strani investitori su u Rusiji u 2009. najvise investirali u sektor trgovine - 27.8% od ukupnih investicija i u proizvodnju 27.1% (od toga u proizvodnju nafte 6,5% i u proizvodnju metala 5,2%), u saobracaj i komunikacije 16.8%, u vadjenje ruda 12.6% (od toga u vadjenje energenata 10,1%), u nekretnine 9.7%, u finansijsko posredovanje 3,3%, itd, znaci bitniji su im ogromno trziste u Rusiji i ogromni ljudski kapital nego nafta i gas.

VladimirV said...

Nekoliko podataka o trzistu automobila u Rusiji:

http://invest.gov.ru/en/government_support/sectors/automotive/
Automotive industry
The industry in facts and figures

6th in the world by volume of sales

The list of foreign car manufacturers who produce their cars in Russia through factory assembly approach includes Chevrolet, Chrysler, Citroën, Fiat, Ford, General Motors, ISUZU, KIA, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, SsangYoung, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

Russia has become the largest automotive sales market in Europe as of 1H 2008 sales results (PricewaterhouseCoopers study).

Speaker said...

Možete, Vladimire, vi i ostali fanovi majčice Polonije :) da citirate Vikipediju do sudnjeg dana, ali svako ko je ikada poslovao u Rusiji zna kako u toj zemlji zaista stoje stvari, odnosno da se radi o sistemu u kome ste praktično na milost i nemilost državne mafije koja upravlja svim što je iole zanimljivo i profitabilno i ubira korupcioni harač koji se sliva pravo u džepove njenih upravljača i bliskih tajkuna. Ja tamo nikada nisam radio ništa, niti ću, jer nemam za to stomak, a dobro mi je i ovako, ali imam nekolicinu prijatelja i poznanika, vlasnika manjih i srednjih privatnih kompanija ili menadžera u većim firmama koji sa Rusijom rade već dosta dugo i znam odlično kako stvari stoje ne na Vikipediji, već sa gledišta insajdera koji potplaćuju korumpirane carinike i lokalne funkcionere, goste aparatčike i pripremaju pro forma fakture. Drugim rečima, to što vi ovde pišete su, oprostite, budalaštine. Istina je da u Rusiju manje-više ulažu samo špekulanti koji se nadaju kratkoročnom profitu, jer su profitne margine baš zbog te nesigurnosti i mentaliteta "kako došlo, tako i otišlo" još uvek jako velike (otprilike polovina tih mojih drugara i poznanika bavi se ovom ili onom luksuznom robom) ili veliki igrači koji imaju dovoljno političke moći u USA i EU da, ako se desi neki "nesporazum", mogu da manje ili više diskretno nateraju kremaljske mafijaše da im plate i poslednji cent koji su im oteli ili da to gorko zažale (jer je Rusija, uprkos svom svom šepurenju, aroganciji i blefiranju, danas drugorazredna vojna sila - čak ni SSSR, uprkos umobolnih trideset i kusur procenata GDP-a koje je jedno vreme izdvajao na vojni budžet nikada nije bio prvorazredna vojna sila u pravom smislu te reči - o ekonomiji veličine Italije i da ne govorimo). Svi ostali, a ponajviše domaći ruski preduzetnici, gledaju da u toj zemlji naprave pare što pre i da ih sklone negde gde teška šapa Kremlja ne doseže, i otuda odliv kapitala koji Njemcov spominje, idite malo u Prag ili London i promuvajte se među imućnijim ruskim svetom, pa će vam biti jasno o čemu govorim, iako toga na Vikipediji sigurno nema :)) Odnosno, citirajte mi članke iz nje i linkujte klipove sa YouTube-a kada ja, kao sitan privatnik, budem mogao da bez straha i sa razumnom dozom pravne sigurnosti uložim novac u tu zemlju, makar i sa mnogo nižim profitima od onih koji se danas ostvaruju, a da nisam potplatio nijednog državnog "čimbenika", kao i da, kao pismen preduzetnik, ako mi tako naspe, mogu da u nekom opozicionom časopisu kao što je "Novaya Gazeta" napišem kritički članak o aktuelnoj vladajućoj garnituri, a da ne moram da strepim da će moj biznis tamo da doživi neočekivani kolaps. A dotle se i vi, i ovi vaši ćiriličari, blago meni, pokrijte ušima, i ne davite više tim plitkoumnim, idolopoloničkm metanisanjem pred jednom propalom diktaturom koja teslimi resurse koji su joj pali s neba i očigledno vrlo uspešno opsenjuje srpsku provincijsku prostotu...

Anonymous said...

Ko u Srbiji posluje, i za Rusiju je spreman!

A kol'ko sam čuo, postoje neki zakoni, koji ograničavaju ulaganje u energetski sektor, pa je posledica da se taj udeo smanjio.

@Speaker
Dobar komentar, ali šta Vam znači izraz "ćiriličari"?
I kako možete da tvrdite za RF da nije drugorazredna vojna sila? Mogu da unište svet.

Speaker said...

Srđane, možda i mogu da unište svet, iako je to takođe vrlo diskutabilno, veliko je pitanje šta bi jedina prava supersila, čiji je vojni budžet više nego deset puta veći od ruskog (ustvari, veći je od svih ostalih vojnih budžeta na svetu zajedno :) ), koji je, ako se ne varam pukih šezdesetak milijardi dolara, što ih smešta na peto ili šesto mesto na svetu, sasvim sigurno iza druge Kine, Britanije i Francuske, a možda i još nekoga, imala po tom pitanju da kaže i uradi ako bi, ne daj bože došlo do takve situacije, ali rat protiv par većih igrača od sebe, kao što su USA i Kina, vrlo teško mogu da dobiju a da ne unište svet (ili, možda, ako tehnološki spremnji neprijatelj ima par protivraketnih i drugih sličnih kečeva u rukavu, samo sebe), što tu pretnju čini prilično jalovom i neoperativnom, izvan najužeg cilja poslednje odbrane same teritorije Rusije, a tu zemlju, sledstveno, drugorazrednom silom.
A "ćiriličari" mi znači to što piše, ljudi koji koriste te mongolske karakuke, umesto tradicionalnog pisma najvećih dostignuća evropske civilizacije, :)) što je navika koja je u poslednjih par decenija, od manje-više neutralnog kulturno-estetskog izbora postala vrlo decidiran politički "statement", jer je ta ćirilica, doduše, bez svoje krivice, u Srbiji postala barjak i muhur antizapadnih i politički i ekonomski retrogradnih sila. To je, naravno, što bi rekli Englezi, "massive generalization", i ja se duboko izvinjavam nepravedno pogođenim, ali, to je nažalost realna politička i kulturna činjenica koju bi i "nevini" ćiriličari trebalo da imaju na umu: zbog svega što se desilo (a trešnja na vrhu torte je bio pokušaj da se Koštunicinim "noćnim" ustavom ljudima na silu nametne kao "jedino srpsko pismo") i meni i većini mojih prijatelja koji imaju slične nazore ćirilica a priori i po difoltu ide na živce, nikada je ne koristimo, osim ako ne treba da napišemo nešto na ruskom i, priznajem, imamo, u praksi i statistički poprilično opravdanu predrasudu prema svima koji je koriste i propagiraju. Evo vam ovde link vezan za srpsku latinicu, s napomenom da ja ništa zajedničko s tim ljudima nemam, niti me bilo kakva "miroljubiva koegzistencija" ćirilice i latinice zanima, za to je odavno kasno, kao radikalan čovek i fundamentalista, :)) ja bih da nešto dođem na vlast te opančarske svračije noge istog trenutka zabranio i poslao na smetlište (azijske :) ) istorije :))))
http://srpskalatinica.tripod.com/

Odoh malo napolje, nije loše vreme, šteta je sedeti i buljiti u ekran, želim vam prijatan vikend :))

Anonymous said...

Znači, to što često koristim ćirilicu, može postati predmet zabrane. "Mongolske karakuke"... Zar Vam se sve to ne čini preteranim?

Što se tiče vojnih budžeta i nuklearnog arsenala, da bi bilo jasno:
nuklearni arsenal tog tipa ne zahteva niti rakete niti avione ukoliko imate za cilj uništenje ljudi. Dovoljno je poslagati ih na određenu udaljenost, na svojoj teritoriji, pritisnuti dugme i to je kraj. Kraj za ljude.

VladimirV said...

Metro cash&carry ima 48 trznih centara u Rusiji:
http://www.metro-cc.ru/servlet/PB/menu/1005948_l7/index.html

Pepsi ulaze 3,8 milijardi dolara u Rusiju:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703377504575650252777195806.html

VladimirV said...

Inace Boris Njemcov (ko je taj uopste!?) kaze da je odliv kapitala iz Rusije 40 milijari dolara godisnje, ja mislim da je i vise od 40 milijardi - u 2008. je 56 milijardi i u 2009. 46 milijardi:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703377504575650252777195806.html

A ako je to neki los pokazatelj onda je USA najpropalija zemlja na svetu zato sto USA ima ubedljivo najveci odliv kapitala od svih zemalja u svetu:
http://www.gfmag.com/gdp-data-country-reports/151-the-united-states-gdp-country-report.html#axzz1Dh2MKeiY

USA - odliv kapitala u 2008. 330 milijardi dolara, u 2009. 248 milijardi dolara.

Anonymous said...

Vladimire,
objasnite mi, molim Vas, zašto je to bitno?
Na koji način mi takvi podaci menjaju život?
Čak i onaj ko se odluči da novac u RF prebaci, započne nešto, pa neće taj (valjda?) da se zadrži na tim podacima. I Ivanove špijunske afere, nuklearne bombe... Kakav je ovo blog? Okršaj Istoka i Zapada?

VladimirV said...
This comment has been removed by the author.
VladimirV said...

Bitno je zato sto je nekima cilj da prikazu Rusiju kao neku arapsku zemlju treceg sveta iz Afrike i Azije poput Saudijske Arabije ili Libije koja ima samo prirodne resurse i uopste nema obrazovane ljude, nikakav ljudski kapital, nikakvu nauku i tehnologiju, nikakvu industriju.

Anonymous said...

U redu.
Šta se postiže ako su u pravu? Ako ste Vi u pravu?

Speaker said...

Vladimire, žao mi je da vam kvarim iluzije, ali Rusiji bi svako poređenje sa Saudijskom Arabijom u ekonomskom smislu moglo samo da služi na čast: obe zemlje su diktature sa apsolutnom državnom kontrolom u ključnim sektorima privrede i ograničenim i na samovolji državnih institucija zavisnim privatnim sektorom (Rusija je nominalno demokratija, ali realno policijska država sa strogo kontolisanim medijima, sudstvom koje bez pogovora ispunjava sve naloge Kremlja i čestim likvidacijama političkih protivnika i nezavisnih novinara), a pri relativno sličnoj strukturi privrede (udeo energenata u izvoznim prihodima oko 90% za Saudi Arabiju a oko 65% za Rusiju (Saudi Arabija je u poslednjih dvadeseak godina uspešno diversifkovala i nastavlja da diversifikuje nekada monolitno naftnu privredu), arapska kraljevina ostvaruje oko pedeset procenata veći GDP po glavi stanovnika (odnos je sličan i u nominalnom i u PPP režimu), i, kako je distribucija prihoda po svoj prilici manje-više slična (Gini indeks u Rusiji je negde oko 42, za Saudi Arabiju podatak nije dostupan, ali ekonomski iskusno oko bi ga po svoj prilici smestilo tu negde, možda marginalno više :) ), i realni standard većine stanovništva je, po svemu što ja o toj zemlji znam (a nešto malo i znam, iako tamo nikada nisam bio, niti planiram, jer imam par prijatelja koji žive u Emiratima i jedan od njih često poslovno putuje u Saudi Arabiju, a jedan član moje porodice dosta radi sa Omanom i nešto malo i sa Saudijcima) manje-više proporcionalan. Ako vam to išta znači (ja ga ne smatram preterano relevantnim iz mnogih razloga koji su u ovom kontekstu nebitni), HDI (Human Development Index) Saudijske Arabije za 2010. je 0,752 što je smešta na 55. mesto na svetu, dok je Ruska federacija 65. sa vrednošću 0,719 a uboga Srbijica se ugnezdila tačno između njih, na okruglom 60. mestu i koeficijentom 0,735 :))) Takođe, ne vidim zašto imate utisak da vaše priče o PepsiCo i sličnim gigantima opovrgavaju ono što ja o Rusiji tvrdim, a što se tiče odliva kapitala, valjda vam je jasno da tu nije u pitanju samo volumen već prvenstveno razlozi, odnosno, da problem Rusije nije to što kapital napušta zemlju (kapital generalno ima običaj da to povremeno radi iz raznih potpuno prirodnih i očekivanih ekonomskih pobuda :) ), već izvanekonomski razlozi vezani za kriminalno-totalitarnu prirodu ruskog režima poput niske pravne sigurnosti i pravila igre zavisnih od državne samovolje zbog kojih to čini (by the way, naveli ste kao primer za SAD jedine dve godine za poslednjih dvadesetak u kojima je ova zemlja zabeležila negativan balans priliva i odliva kapitala u tri uzastopna kvartala: 2008/04 -25,546, 2009/01 -111,916, i 2009/02 -28,348 milijardi dolara, što mi se nekako ne čini baš najreprezentativnijim :)) ). Konačno, kako da vam kažem, a da ne zaboli, :) ako to nije bio samo pokušaj u pravcu neke opliće ironije, i vi stvarno ne znate ko je Boris Njemcov, možda je vreme da svoje blistave intelektualne kapacitete posvetite odbrani i promociji neke druge belosvetske zločinačke despotije, pošto vam novija politička i ekonomska istorija Rusije blago rečeno nisu jača strana :)))
Srđane, ne čini mi se preteranim, jer objekt zabrane, razume se, ne biste bili vi i vaše privatne alfabetske navike i preferencije, već isključivo oficijelna upotreba (odnosno, tačno ono što ćiriličari danas rade sa srpskom latinicom), a "mongolske karakuke" je samo nevino ime od milja za nešto što su ustvari trolske rune :)))

Anonymous said...

Speaker,
vaše troškove, zbog ćirilice, hoćete da meni prebacite zbog latinice?

Inače, ti podaci za RF, koje ste sad naveli, nisu tačni.

Speaker said...

Vladimire, ako to malo preokrenemo, nije li još tragičnije da nacija koja takve intelektualne, naučne i obrazovne kapacitete nesporno ima, zbog neadekvatnog i nefleksibilnog kulturnog nasleđa, megalomanskih ambicija i autodestruktivnog mafijaško-autoritarnog sistema ne ume da iskoristi ni njihov delić, pa su zapadni univerziteti, instituti i druge naučne institucije pune ruskih stručnjaka, a narod u Rusiji, i pored izvesnog napretka koji je ostvaren poslednjih par decenija ipak živi mnogo lošije od vahabitskih čobana, a pritom i jedni i drugi leže na nafti? I to je vama nekakav uzor kome se divite? Prvi sam veliki ljubitelj Gogolja, Belog, Bulgakova, Harmsa, Zamjatina, braće Strugacki, Rahmanjinova, Skrjabina, Ajvazovskog i još gomile toga što je Rusija dala svetu, ali ta zemlja je već vekovima jedno ozbiljno bolesno društvo, i lek, bojim se, nije ni na vidiku, a ljudi poput vas, koji joj se iz potpuno iracionalnih razloga još dive i zagovaraju razne vrste političog i ekonomskog zbližavanja Srbije sa njom samo žele da ponovo uvezu i zapate tu bolest, koja je ovu zemlju ionako već dobrano dotakla i koštala, i još uvek se borimo sa njenim poslednjim ostacima, jer tog istog pravoslavno-azijskog, kolektivističko-autoritarnog ruskog zla ima u gotovo svemu najgorem što do danas pritiska i davi Srbiju, od nasleđa porodice Milošević-Marković, pa sve do raznih Radovića, Bulovića i Kačavendi...
Srđane, ali naravno, ja sam tu veoma starozavetni čovek, oko za oko, zub za zub, i cost cutting gde god je moguće :)) Ne znam na koje podatke mislite, slobodno me ispravite, ovo su neke cifre iz 2007, pred poslednju rusku krizu, a ne sećam se tačno gde sam ih našao, iako, naravno, mogu da to iskopam ako je neophodno (obično koristim ograničeni broj relativno pouzdanih nevikipedijskih :) izvora, kao što su CIA, PRB, World Bank, UN, IMF, i slično), mada ne verujem da neki procenat gore ili dole menja suštinu argumenta (a ne verujem ni da je Wikipedia nešto strašno nepouzdana, jer i tamo uglavnom koriste te iste izvore, :) ali se rado sprdam sa wikiholičarima, jer je to ipak jedan specifičan oblik mentalne lenjosti i fušeraja :) ).

Anonymous said...

Podaci za RF su netačni u načelu, neću Vam reći zbog čega. Ne zbog toga što ste starozavetni čovek, već zato što ste me uvredili Vašim ocenama o pravoslavlju. One oslikavaju nepoznavanje materije, ali ni to nije strašno koliko Vaša spremnost da tako olako uvredite nekoga.

Speaker said...

Srđane, ne budite na kraj srca, ako je to neka uteha, jednako sam spreman da olako uvredim ne samo pravoslavce već svakog adherenta bilo koje od religioznih masovnih psihoza, jer nemam nikakvog valjanog razloga da budem obziran prema ljudima koji svojevoljno biraju da isključe razum i "veruju" u totalne budalaštine, isto kao što nemam nikakvog razloga da sažaljevam narkomane ili alkoholičare, i to zaista nije moj problem, već isključivo njihov :)) Ako nećete da vas otvoreno vređaju, kao ja, ili da vas, ako su su nešto bolje vaspitani ili nešto veći licemeri od mene, iza leđa sažaljevaju i ismevaju, prosto ostavite drogu, i ponašajte se kao razumni i obrazovani odrasli ljudi :) Tačno je, međutim, da pravoslavlje smatram jednom od najgrđih u ovom tipu parazitskih mema, prosto zato što se u praksi pokazuje kao najveća prepreka (posle ubedljivo najgrdnijeg i najštetnijeg Islama) za uspostavljanje slobodnog društva i efikasne ekonomije, a nije bez značaja ni činjenica da sam se rodio u Srbiji, pa odlično poznajem ovu ružnu i zaostalu sektu i imam puno opštih i ličnih razloga za animozitet prema njoj. I da se odmah razumemo, nisam ni "vulgarni materijalista", niti imam išta protiv suvislog i na naučna i matematička saznanja ovog doba oslonjenog bavljenja "poslednjim pitanjima" svesti i egzistencije ili spekulacijama o eventualnoj svrhovitosti ovog univerzuma, ali beskrajno primitivan i malouman način na koji tradicionalne sekte o tim stvarima premišljaju (čak i da apstrahujemo sve ovozemaljskije primedbe na njihov račun) predstavlja uvredu za svakoga ko je zahvalan bilo Bogu ili Slučaju što su mu podarili kakav-takav razum i želi njim da se služi bez dizgina i naočnjaka.

VladimirV said...

Premotaj ovaj video na 32:00 - neki profesor sa nekog univerziteta u Pensilvaniji odgovara na pitanja studenata - lepa prica o ruskoj ekonomiji i njenim prirodnim resursima, ljudskim resursima, obrazovanju, nauci, tehnologiji, industriji naoruzanja.
Inace Rusija je po kupovnoj moci po stanovniku na 38. mestu - prema podacima Svetske banke, Saudijska Arabija na 31. mestu i Srbija je na 60. mestu, ali i Saudijska Arabija ima mnogo vece rezerve nafte nego Rusija i mnogo manje stanovnika.

Anonymous said...

E pa, Speaker, cost cutting je i u delu vaspitanja, obzira. Može biti da Vas neke stvari koštaju više nego ćirilica :)

VladimirV said...

Rusija je po proizvodnji celika na 3. mestu u svetu u 2009. godini, odmah iza Kine i Japana a ispred Amerike, Nemacke, Juzne Koreje, Francuske:
http://en.wikipedia.org/wiki/Steel_production_by_country

Speaker said...

No, Srđane, biće da je vrhunac mog cost cutting-om debelo načetog vaspitanja, da na tu tužnu temu držim jezik za zubima dok me niko eksplicitno ne čačka :)) I ima li neko pojma zašto dobijam po pet-šest identičnih follow-up mejlova kad god Vladimir nešto postuje, podseća na invaziju eGremlina? :))

VladimirV said...

Da li Saudijska Arabija, Libija, Iran imaju neku obrazovnu instituciju poput Univerziteta Lomonosov u Moskvi, kolika je godisnja proizvodnja recimo celika ili recimo psenice u Saudijskoj Arabiji, Libiji i Iranu a kolika je u Rusiji, da li Saudijska Arabija ima ovakve industrijske, naucne i tehnoloske kapacitete za proizvodnju aviona, brodova, aviosvemirske tehnologije:

United Aircraft Corporation
http://www.uacrussia.ru/ru/models/civil/
United Shipbuilding Corporation
http://www.oaoosk.ru/group5.html
RKK Energia
http://www.energia.ru/

?