Pages

11 January 2011

Pravo pitanje

Pita se, pita Vanja Udovičić. Zašto pare teniserima? I ja se pitam zašto ikakve državne pare za vrhunski sport, uključujući vaterpolo?

A zašto u veterpolu nema para, a ima u tenisu znaju i ptice na grani. A svaki izbor ima svoju cenu, pa makr bio najbolji u onome što izabereš.

18 comments:

Nikola said...

Успеси у врхунским спортским манифестацијама у одређеној мери повећавају углед земље у свету, па посредно и на туризам, страна улагања и остало. Додатно, они ће подстаћи већи број становника да се бави спортом, што позитивно утиче на здравље становништва итд.

Због тога је сасвим оправдано да држава финансира врхунски спорт, једино питање које се поставља је како тачно проценити колика је корист од финансирања па на основу тога одлучити колико оно треба да буде.

Одвојено питање је зашто давати велике паре тенисерима који ионако зарађују велике паре.

Aleksandar Stevanović said...

Vidi i ja sam vrhunski liberal, pa ne trazim pare od drzave jer joj povecavam ugled gdegod da odem iz Srbije.

U Obalu slonovace nema boga da ces otici iako imaju vrhunske sportske ambasadore. A pare ni u snu ne bi ulozio osim u kakao i to ako nosis veliku batinu.

Stanovnistvo se masovno bavi sportom tako sto opstine ili same privatne zajednice sagrade i odrzavaju sportske objekte za narod.

Konacno, ima ko da finansira vrhunski sport, a sto bi neko hteo da svoj hobi proglasi nacionalnim interesom je druga stvar.

Zvonko M. said...

On dečko samo ponavlja ono što su ga učili - "od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama".

Nikola said...

Не знам зашто ово није отишло први пут, да пробам поново...

Дакле, за врхунске либерале зна веома мали број људи, а за врхунске спортисте зна скоро свако. На страну то, није баш сасвим нечувено да држава помаже и научна достигнућа.

У Обалу Слоноваче нећу отићи и тамо нећу улагати јер је земља на ивици грађанског рата. Није јасно какве то везе има са Србијом и српским спортом. И иначе маркетинг може издићи један производ између више сличних, али не може учинити да се веома лош производ перципира као веома добар. Најзад, знамо да бројне приватне компаније спонзоришу спортисте, и да од тога имају користи (иначе то не би ни радиле), па зашто и држава не би имала користи кад би исто то радила?

Спортски објекти су бескорисни ако не постоји жеља за бављењем спортом, а добри резултати су најједноставнији и, рекао бих, најјефтинији начин да се она подстакне. У 2010. Србија је спортистима за добре резултате уплатила 1,5 милиона евра. За исте паре, у истом периоду могло би се закупити 600 билборда широм Србије. Прилично сам сигуран да су ови резултати подстакли много више људи да се баве спортом него што би 600 билборда.

Slaviša Tasić said...

Nikola,

Prvo, to o ugledu zemlje je mantra popularna u Srbiji, ali potpuno netačna. Uspeh sportista i ulaganja u neku zemlju prosto nemaju nikakve veze jedno sa drugim.

Drugo, čak i kad bi veza sport-ugled-ulaganja postojala, vrhunski sport je jedno, vaterpolo je drugo. Sportovi kao karling ili pikado su daleko popularniji od vaterpola, pa nisam primetio da ulagači gledaju ko ima medalje u pikadu pre nego što ulože novac. A vaterpolo je još mnogo manje značajan, za njega znaju samo u Srbiji i par okolnih zemalja. Zato i tako lako uspevamo da budemo "najbolji", ako izmisliš dovoljno mali sport i ti možeš da budeš najbolji na svetu (vidi Ginisove rekorde). Čak ni u Srbiji vaterpolo nije posebno raširen nego je skoncentrisan u par bazena u Beogradu -- ako si najbolji vaterpolista na Dorćolu velike su šanse da si i najbolji vaterpolista na svetu.

Aleksandar Stevanović said...

Evo i ja dajem par nagradnih pitanja:

1. Da li vam se popravilo misljenje o zemlji olimpijskog vicesampiona na 100 metara ledjno?
2. Ko je treci golf igrac sveta?
3. Da li ste posetili zemlju koja se okitila srebrom na evropskom prvenstvu u karlingu i osetili optimizam investitora?

Nikola said...

Да одговорим питањима:

1. Да ли бисте пили сок који пије олимпијски вицешампион на 100 метара леђно?
2. Да ли бисте носили ручни сат који носи трећи голф играч света?
3. Да ли бисте куповали производе фирме која је била генерални спонзор тима који се окитио сребром на европском првенству у карлингу?

И да ли бисте инвестирали у фирму која се рекламира на овај начин пре него у неку другу која се не рекламира?

Колико год оне немале везе са самим спортом, све ове ствари се рекламирају на тај начин. И само појављивање на спортским манифестацијама или везивање за познату особу има одређени позитиван утицај.

Ако је гледаност светског првенства у ватерполу Џ, а појављивање у емисији са гледаношћу Џ вреди Ш динара - ватерполисти стварно заслужују Ш динара. Проблем је у недостатку транспарентности у власти, због чега ми не знамо ко доноси одлуке о додељивању пара спортистима и на основу којих критеријума то чини, а не у томе да такве одлуке никад не могу бити исправне.

Aleksandar Stevanović said...

Jednako rado kao i kada ih reklamira "ja dobro, kako te vi" ili "kuca-poso". Znam da je Cavic nesto reklamirao, a nemam blage veze sta. A u inostranstvu je poznat bas kao i "a kako te vi" koji reklamira ex Sezam. S tim sto "a kako te vi" ne trazi pare od mene, a promovise deceniju inkluzije Roma pride.

Pavle Mihajlović said...

Niko od autora/komentatora, siguran sam, ne spori isplativost ulaganja u sport (reklamiranje soka, sata i proizvoda generalnog sponzora), već je poenta u tome što te firme jedine mogu znati koliko im donosi korist od rezultata tog sportiste. Zašto bi država finansirala/pomagala reklamiranje kompanija.

Kada je Ana Ivanović postala No.1 na WTA listi da li je država Srbija trebalo da joj dodeli 10 mil. dolara? Da li je to trebalo da uradi YONEX? Ne znam, ali sam siguran da su dobro razmislili pre nego što su potpisali ugovor sa Ivanovićevom.

Novak Đoković dobija godišnje 300.000 evra sponzorstva od Telekoma Srbije, dakle direktno iz džepova poreskih obveznika koji su dominantni vlasnici istog. Da li je to dobro ulaganje u sport? U koliko MTS reklama se pojavio Novak Đoković?

Država ne treba da finansira reklamu privatnim firmama, a kad to radi za svoje firme često uspeva da promaši (baš kao i kod drugih menadžemnt napora koje država traljavo izvodi)

Jedno pitanje za Aleksandra Stevanovića i ostale autore sa TR, da li smatrate da država nema baš nikakvu ulogu u finansiranju sporta, promovisanju sporta i sl? Kako rešiti npr. organizovanje velikih prvenstava ili finansiranje Olimpijade?

Aleksandar Stevanović said...

I ja sam hteo sam da dodjemo do zakljucka da ispada da poreski obveznici placaju promociju privatnim firmama, ali preko posrednika.

NBA, NFL, ULEB ili NLB lepo funkcionišu bez države. Siguran sam da bi bez državne podrške mogla da se organizuju i reprezentativna takmičenja, posebno u fudbalu, košarci,tenisu... O Olimpijadi i da ne govorimo. Mozda bi jedino format bio interesantniji

Inace, mnoge privatne firme nemaju blage veze koliko im placanje sportistima donosi dobitka ili gubitka, ali one ipak trose svoje novce.

Igor said...

Ne vidim da se Udovicic zali na razliku u zaradama vaterpolista i tenisera ili na razliku u kolicini (privatnih) sponzorskih para u vaterpolu i tenisu. Zali se na razlicit tretman kod OKS-a. OKS, ako vec postoji, zaista ne bi trebalo da pravi razliku izmedju sportova po kriterijumu popularnosti. Sve olimpijske sportove trebalo bi da tretiraju jednako. Recimo da reprezentativcima plate put, smestaj i dresove kad idu na takmicenja i to je to. Naravno, moglo bi da se trazi i da OKS potpuno prestane da postoji, ali ne verujem da bi iko bio zadovoljan ako bismo poslali ukupno sest sportista na olimpijadu.

Anonymous said...

Tačno je da je vrhunski sport najbolje podstaknut privatnim sponzorstvom kao npr engleska premijer liga u fudbalu,ali... Kako to da se spori najboljima na svetu u svom poslu nagrađivanje a ne smeta nikome kad se sudijama koji sude 3 predmeta godišnje daje 5 prosečnih plata ili kad UDBA-š dobija maksimalnu penziju od 45e zato što je ubio 2 četnika... I ja bi voleo da vidim što manje države u svim porama društva,al mi se čini da ste tu priču krenuli od krajnjeg kraja da ispravljate. Nije stvar u marketingu stvar je u tome da je neko najbolji na svetu,a ti nagrađuješ u skoro svim drugim sferama najgore,dakle previš negativnu selekciju,a onda kad se taj najbolji na svetu dokaže ti u stvari treba da mu priznaš neposredno da je ovde zakon negativne selekcije na snazi i da to što od svoje 9 godine trenira svaki dan ko budala budala i jeste ispao. Tačno je da vaterpolo nije MEDIJSKI popularan sport na svetu,al to je samo ako su vam mediji jedini način konzumiranja spoljnjeg sveta. I u USA i u EU on ima status prestiža kao golf i tenis.
P.S. Ne secimo zdrave grane na kojim sedimo zbog ideala, trebaju nam reforme penzija i burazerske ekonomije to će nam ozdraviti državu,ne ukidanje nekolicine nacionalnih penzija,kolko god taj izraz mi se gadi,onima koji su dokazali kao najbolji

Marko Paunović said...

Ja mislim da treba napraviti jasnu razliku izmedju klupskog i reprezentativnog sporta. Drzava ne bi smela da finansira klupski sport, tu nemam dileme.

Ali, kada govorimo o reprezentativnom sportu, tu sportisti nasupaju za drzavu, pa je nekako normalno da drzava to plati. Dakle, drzava moze da odluci da u nekim sportovima ne zeli da ima tim, ali ako odluci da zeli da ima, recimo, fudbalski tim, onda je meni normalno da se to placa iz budzeta.

Cak, ja bih se verovatno zalozio za zabranu sponzorstava drzavnih reprezentacija...

Slaviša Tasić said...

Marko,

Ali sportovi se ne plaćaju, od sportova se zarađuje. Zato sportski klubovi i postoje , ne da vlasnici troše na njih (osim Manchester Cityja). Tako i reprezentativne selekcije zarađuju od međunarodnih turnira, tako su teniseri zaradili pobedom na Davis kupu. I ostale selekcije isto, svakom prema zasluzi.

Problem je samo kad neko umisli da je bitniji nego što jeste, pa mu je čudno što kao prvak sveta u klikerima ne dobija ništa i zato traži od države da ga plati. Koliko znam ostali, fubaleri ili košarkaši ne traže ništa van onoga što reprezentacija zaradi na njima, čak i mnogo manje jer ih savezi debelo reketiraju na žvaku patriotizma.

Saša said...

Sportisti treba da se finansiraju kao i svaki drugi normalan svet. Svojim radom. Ako ne možeš da živiš od svog rada baveći se time čime se baviš, onda promeni zanimanje. Ponekad jednostavno nisam u stanju da pojmim toliku dozu iracionalnosti. Udovičića niko nije terao da se bavi vaterpolom, niti ga neko može naterati da igra za reprezentaciju. I vaterpolo je poularan skoro kao i karling. Namerno kažem skoro, jer je karling popularniji. To što smo mi kao narod mali, pa mislimo da je mnogo bitno što smo prvaci sveta u bilo čemu, to je sasvim druga priča.

Marko Paunović said...

Cekajte, ja pricam o trosku priprema, na primer, ili trosku prevoza i smestaja.

Ko treba da plati smestaj na Zlatiboru Milosu Teodosicu kad je na pripremama sa reprezentacijom? Jel mislite da to:

a) treba da plati sam
b) treba da plate sponzori
c) treba da plati drzava
d) treba da plati organizator takmicenja, jer on uzima pare od karata i TV prava

Slaviša Tasić said...

Kao prvo, Milos Teodosic se ne priprema. On je spreman.

Ali hipotetički, platiće KSS, koji uzima pare sa tog prvenstva, što od organizatora, što od sponzora (znači b i d). Ako to nije dovoljno, onda znači da ne treba učestvuju, jer ne postoji interesovanje.

Marko Paunović said...

Da znas da si me ubedio.

Samo jos da ubedimo narod. :)