Pages

18 January 2010

Kako pomoći Haitiju

Pre izvesnog vremena je Slaviša imao post u kojem je objasnio ideju Pola Romera o "slobodnim gradovima". Ukratko, ideja je da se nerazvijene zemlje dobrovoljno odreknu suvereniteta na delu svoje teritorije i prepuste je na upravljanje nekoj "ozbiljnijoj" državi, ili konzorcijumu država.

Alex Tabarrok je pre neki dan sugerisao da bi Port-au-Prince nakon zemljotresa možda bio dobar kandidat.

Romer odgovara i kaže da ne misli da je to dobra ideja. Naime, on smatra da je Haiti u tako lošem stanju da država praktično ne može da da saglasnost na tako nešto (ako dobro shvatam, on se plaši da bi za nekoliko godina takva saglasnost bila poništena pod argumentom da je data pod prisilom). Koliko mogu da zaključim, čini mi se da je u pravu. Cela poenta ideje "slobodnog grada" je da se država sasvim dobrovoljno odrekne suvereniteta, inače se sve svodi na obični kolonijalizam.

Vezano za to, predsednik Senegala je ponudio stanovnicima Haitija da se "vrate korenima" i nasele u Senegalu. Ako bi im još ponudio da taj deo Senegala administrira neko drugi, to bi bio idealan eksperiment, ali slutim da od toga nema ništa.

5 comments:

Lazar Antonić said...

Tyler Cowen je pre neki dan rekao da je najbolja stvar koju americki gradjani mogu da urade za Haiti da insistiraju da kongres da TPS status (temporary protected status) Haicanima.

Ovaj status znaci da cak i Haicani koji su ilegalno u americi ne mogu da budu deportovani. Da im se dozvoljava izlazak i povratak u ameriku bez obzira sto su tamo ilegalno i slicno. Ideja je da se omoguci Haicanima u americi da pomognu svojim sunarodnicima.

Medjutim ovaj pristup ima jedan problem. TPS status vuce troskove koji se placaju na nivou drzava i neki na nivou okruga. Na primer ovi pojedinci dobijaju pristup medicare i medicaidu (federalni trosak ali i pojedinacne drzave ucestvuju), raznim programima obrazvanja pa i socijalne zastite koji se finansiraju na nivou okruga.

Konacno, TPS status za Haiti verovatno nece imati nikakav uticaj na Nebrasku ali ce imati veliki uticaj na Floridu gde zivi najvise Haicana.

Iako izgleda kao dobra mera na prvi pogled problem je sto federalna vlada donosi odluke koje ce imati direktnog uticaja i na budzet drzava a ne samo na federalni budzet.

Marko Paunović said...

Pa uvek je tako sa imigracijom. Mozes samo da se nadas da ce imigranti u proseku vise proizvoditi nego sto ce trositi. A, da to nije uglavnom tako, Amerika ne bi danas bila to sto jeste.

Lazar Antonić said...

Nije uvek tako sa imigracijom. TPS omogucava da se primaju beneficije a ne placaju porezi. Standardna imigracija podrazumeva i placanje poreza.

Igor said...
This comment has been removed by the author.
Igor said...

Haitians Illegally in U.S. Given Protected Status