Pages

20 December 2010

Kvar elektronskog sistema

Sećam se da sam odavno u Svetu kompjutera čitao članak otprilike sledeće sadržine.

Negde ranih osamdesetih godina pozovu mene i mog kolegu da ugradimo sistem elektronskog merenja vremena na juniorskom prvenstvu Jugoslavije u skijanju. Odemo nas dvojica tamo, opremljeni najsavremenijim senzorima i sa razvijenim softverom za automatsko rangiranje skijaša. Postavimo opremu, testiramo, sve odlično radi. I odlično je radilo sve do pred sam kraj, kada se, iz potpuno nepoznatog razloga, baza za podacima obrisala sama od sebe. Nas je bilo sramota da to kažemo organizatorima, da teramo sve skijaše da ponovo skijaju, nismo znali šta drugo da radimo, pa uradimo sledeće - procenimo mi odokativno kvalitet skijaša, pa napravimo rang-listu na osnovu toga. Za prvaka proglasimo momka koji je tada važio za najboljeg, drugo mesto dobije momak za koga je važilo da je dobar, i tako dalje. I dalje mislim da je neverovatna stvar što se niko nije bunio.

Ne kažem da ima neke direktne veze, verovatno nema, ali sam se toga setio čitajući tekstove vezano za dešavanja na skupštini DS.

PS. Komentator Nikola daje link na originalni članak Voje Antonića. Ja sam priču po sećanju malo promenio (na primer, radilo se o nekom lokalnom takmičenju, ne o juniorskom prvenstvu Jugoslavije), ali je suština manje-više ista.

4 comments:

MMiillaann said...

Profesorka Turajlić je odlično zapazila da je slučaj elektronskog glasanja samo još jedan dokaz da ljudima u DS nije bitno ko šta zna već ,,čiji je". Još jedan indirektan dokaz štetnosti kolektivizma,nije bitno kakav je bitno je ,,da je naš". A i koga briga kakav je sistem glasanja,već su se znali unapred rezultati,jedan kandidat za predsednika,6 z potpredsednika na 5 mesta. Sa inženjerske tačke gledišta bilo bi optimalno da su bili izbori za 1 potpredsednika koji neće biti potpredsednik. Il je to samo nama ETF-ovcima jasno?

Nikola said...
This comment has been removed by the author.
Nikola said...

А ево и текста: www.skijanje.rs/Takmicenja/vojaantonic.htm.

Marko Paunović said...

Svaka cast, Nikola.