Pages

19 November 2010

Paul Krugman i "osovina depresije"

What do the government of China, the government of Germany and the Republican Party have in common? They’re all trying to bully the Federal Reserve into calling off its efforts to create jobs
.

kaže nobelovac Paul Krugman u Ney York Timesu. Skoro da se čovek rasplače nad nevoljama dobrih ljudi u Fedu koji samo hoće da pomognu i "kreiraju radna mesta", a osovina zla (pardon depresije), Peking-Berlin-republikanska stranka im ne da.

Kako čovek posle da ne bude populista? Kad nobelovac i profesor na Prinstonu i ugledni kolumnista uglednog lista piše ovakve idiotizme.:) Isti Krugman koji je 2002 molio javno Greenspana da spusti još kamatnu stopu jer je jedini način izlaska iz krize izazvane "dot-kom" kolapsom da se napravi "housing buble". I valjao iste gluposti o prejakom dolaru, potrebi inflacije, "zamci likvidnosti", pogubnom trgovinskom deficitu Amerike itd, sve isto kao i danas.

Zašto danas osovina zla ne da dobrom čika Benu da naštampa još 600 milijardi konfeta i izvuče time Ameriku iz krize? Jednostavan odgovor: Peking i Berlin imaju trgovinski suficit i ne žele da ga izgube, jer kao što znamo za jednu zemlju nema ničeg opasniejg od trgovinskog deficita (što se jasno vidi iz primera Amerike u poslednjih 50 godina. Nema veze što Kinezi drže trilione obveznica Trezora i ne žele da vide inflaciju u SAD). Dobro. A republikanci kao treći oslonac te zle osovine? Šta oni hoće da postignu zlikovačkim atacima na Fed? Oni se naime plaše, kaže nobelovac, da bi čika Ben mogao da uspe da stvori radna mesta i popravi konkurentost američke privrede svojom štamparskom presom, a oni to ne žele dok je demokratski predsedniku Beloj kući.

I taman kad sam hteo da trijumfalno zaključim da je čovek kompletni moron, i da je za našu stvar dobro da što više njemu sličnih pišu u Njujork Tajmsu - stiže hladan tuš. Uviđam da moram ipak revidiram stav. Čovek se, naime, u osudi Osovine zla-depresije poziva na Friedmana:

Mr. Bernanke and his colleagues seem stunned to find themselves in the cross hairs. They thought they were acting in the spirit of none other than Milton Friedman, who blamed the Fed for not acting more forcefully during the Great Depression — and who, in 1998, called on the Bank of Japan to “buy government bonds on the open market,” exactly what the Fed is now doing.

2 comments:

Жељко Симовић said...

Friedman:End The Fed

Ivan Jankovic said...

Vrlo zanimljiv tekst. Ja recimo nisam znao da je Friedman zagovarao zabranu frakcionalnog bankarstva, kako se kaze u tekstu. (znam da njegovi ucitelji, Irving Fisher i Frank Knight jesu, ali uz ocuvanje centralne banke, da bi olaksali centralno planiranje u monetarnoj sferi).

Ali ako vidis objasnjenje Velike depresije, Freidman i dalje ostaje veran svojoj dijagnozi iz "Monetary History...": sto je moglo da bude obicna, mala recesija Fed je svojom restriktivnom monetarnom politikom pretvorio u Veliku Depresiju. Krugman je potpuno u pravu, kao i Bernanke, kad se pozivaju na Friedmana iz "Monetary History". Bas kako sto je sam Friedman bio u pravu kad je Hajeka okvalifikovao kao "likvidacionistu" (iako nije bio u pravu u demonizaciji te pozicije). Meni ide malo na zivce ta industrija opravdavanja Friedmana kako "nije on tako mislio" (jeste mislio!), bas kao sto mi ide na zivce i slicna industrija opravdavanja Hajeka i njegovog evidentnog i jasnog 'likvidacionizma' u 1930im. To sto su se i jedan i drugi kasnije predomislili (da li se Friedman ikad predomislio? - ja bih rekao da nije) ne znaci da su njihovi najuticajniji radovi za koje su dobili Nobelovu nagradu prestali da postoje!

S druge strane, ja se slazem da bi Friedman danas verovatno bio protiv QE2, i potpisao bilo koju peticiu protiv toga. Ali problem je sto bi to bilo samo privatno misljenje uticajnog ekonomiste, a ne stvar koja sledi iz njegove doktrine.