Pages

25 October 2010

Papricirana salama

Sećate li se talasa inovacija u srpskoj industriji u vreme sumraka Milosevićevog režima? Na Marjanovićevo zamrzavanje cena većina firmi je odgovorila uvođenjem niza "novih" proizvoda. Tako sam te 1999. godine jeo papriciranu salamu (u narodu poznatu kao kulen) i još pregršt novih đakonija.

Iz Nemačke nam stižu nova rešenja za grejanje, mini grejalice koje kao propratni efekat imaju nešto svetlosti. Da budem iskren gospodin je formalno u pravu, ali što je bitnije i suštinski. Ako nekoga cena i kvalitet ne mogu privući ka novim sijalicama, onda ne treba zabranjivati nešto što ljudi vole, a što sigurno nije u vrhu štetnosti. Ako edisonka i stvara veću štetu nego štedljivica, onda neka se izračuna koliko je to, doda neka taksa i ljudima ostavi izbor kakvu će svetlost noću imati u svojim domovima. Budući da Klaus ne odustaje od edisonki, intuicija mi govori ko je u pravu.

7 comments:

jovanović said...

Ma, što je najcrnje, te "štedljive" sijalice u principu sadrže živu, a i još nekoliko egzotičnih hemikalija. I sve te hemikalije su evropskim mastiljarama draže od starog dobrog ugljendioksida.


Btw, ne bih rekao da niskobudžetna salama sa povrćem (ako mislimo na isto) ima neke veze sa kulenom. Kulen je kobasica a ne salama.

Marko Paunović said...

Ja se secam decijih kosulja (koje su bile oporezovane nizom stopom poreza na promet) u koje bi ladno Vlade Divac mogao da udje.

Pavle Mihajlović said...

Vlade Divac je i dalje u srcu jedno veliko dete :)

Aleksandar Stevanović said...

Poenta je bila da se na silu lansira novi proizvod jer se starom nije smela povecati cena. Stoga bi najcesce samo promenili ime proiyvvoda i nista vise i prodavali ga po ceni koja ne pravi gubitke. Elem papricirana salama i kulen su bili jedno te isto.

jovanović said...

@Aleksandar
Oni su kulen (ono što znamo kao kulen) zvali papricirana salama ?
Ja se sećam neke niskobudžetne podriguše sa dodatkom povrća (paprike, a možda i još nečeg), pa sam pomislio da misliš na to.

Aleksandar Stevanović said...

Tako je, jedno te isto. Bilo je tu jos mnogo bisera, ali vreme brise ruzna secanja.

tiki said...

Naravno , večina štedljivih kod nas su obični škartovi sa nekvalitetnom bojom. Isto tako je interesantno da klasične sijalice sa žarnom niti rade namerno loše po vremnu trajanja.
naravno svi autori i komentatori na ovom blogu mogu ( u znak zahvalnosti za rado čitane tekstove) dobit za DŽ projekte rasvijete kojima je primarni cilj,zadovoljstvo korisnika, kvaliteta svijetla , ušteda svog novca , briga o vidu utjecaji na prodaju ( ako je trgovina u pitanju) bez ekoloških bajki