Pages

14 October 2010

Novi Rim

Amerika je poznata po striktnom odvajanju države od religije. Čak je fascinantno, kada obilazite Vašington, koliko u stvari nedostaje hrišćanske simbolike. Ali zato grčko-rimske simbolike ima koliko hoćete - praktično sve zgrade su izgrađene u tom stilu. Na primer, spomenici Linkolnu i Džefersonu.



Ali, evo i dve stvari koje običan prolaznik može da zaobiđe. Prvo, slika koja se nalazi sa unutrašnje strane ogromne kupole zgrade Kongresa - Vašingtonova apoteoza. Apoteoza, otprilike, znači "obožavanje", odnosno proglašavanje neke ličnosti bogom. Slika je naslikana 1865. godine i, iako donekle liči na hrišćanske freske, na njoj je Vašington u stvari okružen rimskim bogovima i boginjama, poput Minerve, Neptuna i Merkura.


Druga zanimljiva stvar je statua Vašingtona po liku Zevsa.


Stajala je neko vreme u Kongresu, a pošto je bila kontroverzna, prebacivana je sa mesta na mesto. Sada se nalazi u Muzeju američke istorije.

Ako na Vikipediji pogledate unos za pojam "New Rome", videćete raznorazne gradove koji su koristili taj naziv - od Konstantinopolja, preko Moskve, Pariza, čak i Trnova u Bugarskoj. Iz nekog razloga, nema Vašingtona. Pogledajte i zanimljivu stranicu pod nazivom The Classical Temple Architecture and Pagan Symbolism of Washington DC.

3 comments:

perica said...

Mislim da je apoteoza nekakvo uzdizanje, na nebo jelte.
A o kvaziantičkoj arhitekturi u USA ima dosta u Fountainhead-u.

Unknown said...

Marko,

propustio si "The Lost Symbol" turu u Vasingtonu.

Marko Paunović said...

Pre neki dan sam tek procitao Lost Symbol. Dakle, nekih 10 meseci nakon pisanja ovog posta... :)