Pages

13 August 2010

Nevidljiva ruka

B92 prenosi da nevidljiva ruka upravlja kursom dinara. Na stranu što to nije sasvim tačno jer ima i vidljive ruke NBS, evo nekih drugih detalja o čuvenoj metafori.

Fraza "nevidljiva ruka" tržišta se obično uzima da znači tržište reguliše neku stvar tako da sve bude u redu. Po ovom ustaljenom tumačenju fraza znači da nema potrebe za regulacijom jer tržište već samo najbolje reguliše cene i efikasno alocira resurse.

To je dobra ideja, ali Adam Smith nije na to mislio u originalnom tekstu. Mislio je na svoju drugu poznatu propoziciju (mada ne i originalnu), da sebični interesi vode društveno korisnim rezultatima. Smithova nevidljiva ruka ne osigurava efikasnost tržišta, nego dovodi do toga da samozainteresovano ponašanje pojedinaca na tržištu donosi nenameravanu korist i svima ostalima. Dakle nevidljiva ruka je na istoj liniji kao i drugi poznati Smithov citat, onaj koji kaže da večeru ne dobijamo od pekara i mesara zato što su dobrodušni već zato što su sebični.

Možemo biti sigurni u to, jer ovu najpoznatiju ekonomsku frazu svih vremena Adam Smith u svom celom opusu pominje samo jedan jedini put.

3 comments:

Željka Buturović said...

covek bi pomislio da su bar oni koji pisu tekstove sa naslovom "fenomen nevidljive ruke" malo bolje obavesteni. ali ne lezi vraze...

VladimirV said...

Neka neko od vas napise nesto o superiornosti slobodnog trzista na primeru venture capital fondova i silikonske doline u Kaliforniji i preduzetnistva u IT industriji. :)

Vlada said...

"Nevidljiva ruka" u saradnji sa "Zelenim Zubom" izaziva nestašicu mleka u Srbiji :))) Koliko se razglaba o tome ko je kriv za nestašicu, a ljudi ne mogu ili nežele da shvate da je jedini krivac država koja se petlja tamo gde joj nije mesto, brani uvoz i diktira cene