Pages

01 July 2010

Važan rođendan

Na jučerašnji dan, pre 209 godina se rodio Frederic Bastiat. Mislim da je nemoguće pročitati njegovu Peticiju i ostati iskreni protekcionista.

Na Econlib sajtu možete pročitati njegova najvažnija dela (ako znate engleski), a na sajtu Global Booka možete naći i srpsku verziju knjige Zakon.

Citat iz knjige (koja je napisana u Francuskoj 1850.):

Ali, nažalost, zakon se nikako ne ograničava na svoje prave funkcije. I, kada prevaziđe svoje prave funkcije, to ne čini samo u nekim nevažnim i spornim pitanjima. Zakon je otišao dalje od toga; on je delovao direktno suprotno svojoj sopstvenoj svrsi. Zakon je korišćen da uništi svoj sopstveni cilj: primenjen je za uništavanje pravde koju je trebalo da održava; za ograničavanje i uništavanje prava koja je, po svojoj stvarnoj nameni, trebalo da poštuje. Zakon je stavio kolektivnu silu na raspolaganje beskrupuloznim ljudima koji žele da, bez rizika, eksploatišu ličnost, slobodu i svojinu drugih. Pretvorio je pljačku u pravo, kako bi zaštitio pljačku. I pretvorio je zakonitu odbranu u zločin, kako bi kaznio zakonitu odbranu.

Kako je ostvareno ovo izopačenje zakona? I kakvi su rezultati?

Zakon je izopačen pod uticajem dva potpuno različita uzroka: glupe pohlepe i lažne filantropije.

2 comments:

Pavle Mihajlović said...

Sreća je da se Bastiatova peticija nalazi kao dodatak u knjizi koja je obavezna za sve studente na EKOF-u.

Marko Paunović said...

To je ogroman napredak. Lepo bi bilo kada bi ga i na Pravnom dodali u obaveznu literaturu.