Pages

07 May 2010

Đilasov danak

Takse za isticanje firme koje grad Beograd naplaćuje a o kojima je skoro pisao Pavle Mihajlović u politici su zaista katastrofalne. Naš redovni čitalac koji je skoro osnovao nevladinu organizaciju koja treba da se bavi projektima iz oblasti kulture, ima samo jednog zaposlenog i trenutno nula prihoda je dobio račun od 42,000 dinara, što je usput samo 20% od cene koju plaćaju privatne firme. Najzanimljivije u celoj priči je što ste kao pravno lice izgleda u obavezi da istaknete firmu u protivnom sledi još skuplja kazna. Okreni, obrni neko izgleda mora da plati Đilasove neimarske ambicije, socijalne stanove i hangar obdaništa.

7 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Koliko ja znam ne mora da se plati, ali je isticanje firme i postansko sanduce, vrata na stanu, ne daj Boze nalepnica na prozoru i sl. Uglavnom u pitanju je klasicna otimacina.

Lazar Antonić said...

Kako mislis ne mora da se plati? U resenju pise da ce biti prinudno naplaceno. Mozda mislis ne mora da se istice?

YoKey said...

"hangar obdaništa" hahahahahhaaaa

mileusna said...

Deluje mi da pojedine državne i lokalne službe zamišljaju preduzeća onako kako su ona izgledala pre 30 godina: državne firme sa 100+ radnika i još duplo više zaposlenih u administraciji, raučunovodstvu, kadrovskoj službi i par hektara zemlje na kojima se prostire fabirka.

Relanost nove ekonomije je da će u budućnosti biti sve više preduzeća i "startapa" koje će pokretati jedan ili najviše par ljudi u malim kancelarijama, stanovima ili garažama (kao HP), a dobiće da plaćaju taksu kao da imaju poslovnu zgradu u centru grada.

Lazar Antonić said...

Hangar obdanista je skovala Miss...

Aleksandar Stevanović said...

Malo okasnih. Dakle ne mora se postati obveznik, sve dok nesto ne istaknes, poreza nema. A kada se usudis da na postanskom sanducetu, vratima stana i naravno u klasicnoj formi istaknes firmu stize cestitka. I ona mora da se plati.

Naravno postoje i slucajevi kada te drzava tera da istaknes firmu, a onda ti naplati isticanje, na primer kod gradjevinskih radova.

Loki said...

Drugari pošto pišem txt za novine ALO! na ovu temu, nađoh da će biti i nekih popusta ;)


#U Upravi javnih prihoda grada Beograda smatraju da novim zoniranjem dolazi do pravednije naplate komunalnih taksi. Prema važećoj odluci o utvrđivanju zona na teritoriji grada, koja je usvojena decembra 2009. godine, u Beogradu je utvrđeno ukupno deset zona (osam zona, plus „esktra zona” i zona specifičnih namena). Vladan Luković, direktor Uprave javnih prihoda grada Beograda, smatra da je poslednje zoniranje koje je obavljeno pre više godina kada je bilo šest zona u Beogradu nije više bilo adekvatno, te je bilo neophodno da se pristupi novom zoniranju kako bi se ispratio razvoj grada jer je faktičko stanje dosta promenjeno.
- Pošto zone određuju visinu takse za isticanje firme, došlo je do toga da obveznici iz nekadašnjih nižih pređu u višu zonu. Visine naknade se kreću na godišnjem nivou od 210.000 dinara za ekstra zonu do 42.000 za osmu zonu. Odlukom su, međutim, ustanovljeni i znatni popusti, tako da srednja preduzeća imaju popust od 20 odsto, mala 40 odsto, a preduzetnici i fizička lica popust do 80 odsto, što je maksimum. Na ove popuste takođe imaju i dodatne benefite u zavisnosti od delatnosti, pa tako ugostiteljstvo, trgovina, lične usluge imaju popust od dodatnih 40 procenata na već postojećih 40, što opet daje 80 procenata. Kad se to izračuna, od recimo 200.000 za prvu zonu ukupna novčana obaveza na godišnjem nivou iznosi 40.000 dinara, a za osmu zonu uz popust od 80 odsto 10.000 umesto 42.000 dinara, što je znatno smanjenje u odnosu na fiksne iznose - rekao je Luković koji je još dodao da je do sredine aprila obveznicima poslato oko 66.000 rešenja za komunalnu taksu za isticanje firme i da je u roku od 15 dana neophodno platiti razliku, ukoliko je ima, jer ima i onih koji su prešli iz više u nižu zonu, čime im je obaveza smanjena.#