Pages

21 April 2010

Toranj

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je danas da je Avalski toranj prvi značajni državni objekat koji ima upotrebnu dozvolu.

Da se tako ponašao bilo koji privatnik, do sada bi ga proglasili mafijašem. Dulića svakako treba pohvaliti što izgleda da pokušava da tu uvede neki red. Ali, kaže i:

Podsećajući da je toranj građen u teška vremena i bez dovoljno para, Dulić je rekao da je to po veličini druga građevina u Evropi.

Nije baš sasvim tačno. U stvari, nije ni iz bliza tačno. Po Vikipediji, u Evropi ima 10-ak viših zgrada, a i makar još toliko viših TV tornjeva, a najviši je više nego tri puta viši od avalskog.

10 comments:

Nemanja said...

Ne razumem zbog cega je dizajn ostao identican.Mogli su malo da ga prilagode za 21 vek...

Mislim da je "toranj" dobra analogija sa mentalitetom naseg drustva.Ako je nesto vec "funkcionisalo", zasto da ga menjamo...

Goran Rakić said...

Izgleda da jeste najviši toranj na Balkanu, ne računajući TV toranj u Istanbulu (iako on jeste na Evropskoj strani grada).

Za pola metra je viši od tornja u gradu Ruse u Bugarskoj.

Marco said...

Uvek se magicno zaborave istambulske zgrade kad se prica da imamo najvece ovo ili najvece ono na Balkanu.

TataBuda said...

izgradnja, odnosno obnova Avalskog tornja može se tumačiti jedino jevtinim populiznom i upumpavanjem novca poreskih obveznika u džepove političke elite. Gadi mi se...

grh said...

ja na razumem koji ce uopste TV toranj. kao prvo, imate televiziju i bez njega. a kao drugo, ceo svet prelazi na digatlnu televiziju. jel za digitalnu televiziju treba takav toranj?

Slaviša Tasić said...

Kako zašto TV toranj?

"Sa ovog tornja Beograd će bolje da vidi Srbiju, moći će bolje da oseti njene probleme u egzistenciji i razvoju, s druge strane gledajući ovaj toranj ostatak Srbije može bolje da vidi svoj grad, da se ponosi njime i njegovim razvojem", rekao je Đilas.

fg said...

Sto jednostavno nisu kupili avion?!
Prosli bi jeftinije!

Vlada said...

Idemo dalje, sledeća je staza za bolide F1 u Staroj Pazovi, a zatim pravimo kosmodrom pored Kragujevca (pošto su Kragujevčani odustali od fabrike nuklearnih raketa....

fg said...

Pre toga "profesionalizacija menadzmenta"!

Pavle Mihajlović said...

a autobusi "staro za novo"

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=04&dd=22&nav_id=426236