Pages

20 April 2010

Huligani, rasizam i tržište

Milton Friedman je govorio da ekonomska konkurencija iskorenjuje rasnu diskriminaciju. Ako privatni vlasnik hoće da zapošljava samo belce, slobodan je da to radi, ali to znači da za istu platu neće zaposliti nekog kvalitetnog radnika drugačije rase. Cenu svoje diskriminacije platiće sam.

A kada cenu svoje diskriminacije plaćaju sami vlasnici, na scenu stupa ekonomska evolucija. Takvi vlasnici će, pod pritiskom troškova i konkurencije onih koji ne diskriminišu, morati ili da menjaju ponašanje ili će polako nestajati sa tržišta.

Evo odličnog teksta na B92 kako to funkcioniše u praksi, na primeru domaćeg sporta. Fudbalski klub Partizan je u poslednjih par godina izabrao da promoviše domaće igrače, dok Košarkaški klub Partizan ne diskriminiše. Razlika u rezultatima se vrlo brzo vidi.

Još lepše je što razliku vide i navijači, a verovatno i huligani među njima. Navijači FK Partizana već neko vreme podržavaju tamnoputog Portugalca Moreiru u borbi protiv trenera i uprave koja hoće da umesto njega u tim stavi "našeg" Sašu Ilića.

5 comments:

Marko Paunović said...

Nisam siguran da to ima veze sa rasizmom/nacionalizmom. Pre mi se čini da ima veze sa tim što finansije Partizana ne zavise toliko od uspeha kluba, koliko od prodaje igraca.

Sasvim je moguce da je "proizvodnja i prodaja domacih igraca bez ostvarivanja medjunarodnih takmicarskih rezultata" profitabilniji biznis model od "pravljenja tima za Ligu sampiona gde bi i ovako i onako bili topovsko meso".

Alternativno obrazlozenje bi bilo da to bas i nije profitabilnije za sam klub, vec za pojedine celnike kluba koji se ugradjuju u kasnije transfere domacih igraca.

Tesko je znati sta od ovoga je tacno...

Crni said...

http://www.ombudsman.rs/attachments/-01_upustvo za standard.doc


Nema vise "gospodjice"...

Nemanja said...

Poredjenje FK Partizan i KK Partizan uopste ne stoji.Razlika u kvalitetu svakako nije zbog "rasne diskriminacije", pre bih rekao zbog "slobodne trgovine".

KK Partizan se otvorio ka regionu (NLB liga), time je ostvario dobitke od trgovine.Svaki klub u regionu poseduje odredjenu komparativnu prednost, i samo takmicenje podize kvalitet svih ekipa koje ucestvuju.

Da li postoji slicna saradnja medju regionalnim fudbalskim klubovima?

Ne postoji, pa eto pravog razloga izmedju kvaliteta fudbalskog i kosarkaskog kluba Partizan, doduse ne i jedinog.

Pogresno je navoditi "rasnu diskriminaciju" kao razlog za lose rezultate FK Partizan...

Slaviša Tasić said...

Marko, svejedno iz kojih razloga diskriminišu, važi isto - navijači su ti koji su protiv diskriminacije jer vide im šteti.

Nemanja, tema uopšte nije zašto je KK Partizan bolji od FK Parizana. Poenta posta je da pokaže da se čak i huligani protive diskriminaciji kada vide da im to ide na štetu.

Nemanja said...

"Fudbalski klub Partizan je u poslednjih par godina izabrao da promoviše domaće igrače, dok Košarkaški klub Partizan ne diskriminiše. Razlika u rezultatima se vrlo brzo vidi"

U mom postu sam obrazlozio ovaj odeljak teksta.Narodski receno, da ne mesamo babe i zabe :)